Minderjarige verdachte van moord op homo uit beveren ontsnapt.Eén van de drie minderjarigen die in maart werden opgepakt nadat ze in een park in Beveren de 42-jarige David Polfliet uit Sint-Niklaas in de val lokten en vermoordden, is spoorloos. Hij liep weg uit de instelling in Wingene waar hij door de jeugdrechter was geplaatst. Ook een tweede jongere, die er verblijft in het kader van een ander dossier, nam de vlucht.

Jongeren nemen wel vaker de benen
Zaterdag verliet de tiener de Gemeenschapsinstelling voor Bijzondere Jeugdzorg in Wingene, waar hij al ruim zes maanden verbleef. Hij deed dat via het dak en in het gezelschap van een andere jongere. Die andere jongen was opgenomen in de instelling in het kader van een ander gerechtelijk dossier. Beiden staan nu geseind en zijn voorlopig spoorloos. Het nieuws wordt bevestigd in gerechtelijke kringen. De instelling in Wingene is geen gevangenis, het gebeurt wel vaker dat jongeren die er geplaatst zijn, de benen nemen.

Feiten
In maart lokt de voortvluchte samen met twee anderen de 42-jarige David via een datingapp naar een park in Beveren. Daar werd hij zo zwaar geslagen en geschopt dat hij overleed aan zijn verwondingen. Dezelfde verdachten maakten zich eerder al schuldig aan homohaat en hebben ondanks hun minderjarigheid al een goedgevuld strafblad.

Moord onderzoek
Het onderzoek naar de moord op David is na zes maand nog altijd lopend. Voorlopig heeft er nog altijd geen wedersamenstelling plaatsgevonden van de feiten. De speurders onderzoeken onder meer nog het precieze aandeel van alle betrokkenen. In het park waar de moord plaatsvond, werd eerder ook al tevergeefs gezocht naar het moordwapen. Tot zolang het onderzoek niet is afgerond, kan ook de procedure van ‘uithandengeving’ niet opstarten. Deze procedure bepaalt al dan niet of een minderjarige strafrechtelijk vervolgd en bestraft wordt als een volwassene.

Eerdere homofobe moorden in Belgie
- De eerste homofobe moord in ons landje, waarover je destijds bij holebi info kon lezen, was die op Ishane Jarfi. De Belg van Marokkaanse afkomst werd in 2012 door vier mannen vermoord na een bezoekje aan een homobar in Luik. Drie daders kregen een levenslange celstraf, een vierde dader kreeg dertig jaar.
- De tweede moord was op een dakloze homo.
- In beide bovenstaande zaken werd door de rechtbank de homohaat bewezen wat een zwaardere straf opleverde.
- Een derde moord kwam dit jaar opnieuw in het nieuws, het betrof de moord op een 59-jarige homo man met mentale beperking, de drie daders kregen tussen de 23 en 30 jaar celstraf.

Eerder kon je rond de zaak van David bij holebi info lezen:
Oost-Vlaamse homo vermoord terug gevonden, slachtoffer van homo haat (7 Maart)
Daders homo moord gaven zichzelf aan + politieke e.a reacties (8 Maart)
Waar komt homohaat bij jonge jongens vandaan? En vlag aan Wetstraat (9 Maart)
Vlaams Parlement vraagt actie tegen holebihaat (12 Maart)
Herdenkingsplaatje en regenboogvlag voor vermoorde David (12 Maart)
7 bekende Belg holebi's & trans over homo- transfobe ervaringen (14 Maart)
Homofobe daad na ophangen regenboogvlag n.a.v dood David (15 Maart)
Beveren hult zich in regenboog kleuren & meer, na dood van David (4 April)
Oudste moord verdachte David moet langer in jeugd detentie blijven (12 April)
Button verkoop tegen homohaat n.a.v moord David was succes (20 April)

Bron: hln.be én holebi info - September 2021

.

Dit bericht is gepost op 21 September, 2021 en 466 keer gelezen.