Europa wil (ook) haatmisdaden tegen holebi & trans+ strafbaar maken.
De Europese Commissie heeft donderdag voor het eerst een strategie voor de gelijkheid van holebi's, transgenders en intersekse personen gepresenteerd. Daarin stelt men onder andere voor om haatmisdaden tegen holebi's, transgender+ en intersekse personen toe te voegen aan de lijst van strafbare feiten die in het Europees verdrag zijn opgenomen.

Reden is een toename van anti holebi, transgender en intersekse haat en anti wetgevingen. Het beste voorbeeld daarvan zijn Polen en ook Hongarije. Maar ook op andere plaatsen in de Europese Unie is de gelijkheid van holebi's transgender+ en intersekse personen alles behalve een verworvenheid. Integendeel, vorig jaar voelde 43 % van de Europese holebi's transgender+ en intersekse personen zich gediscrimineerd, tegenover 38 % in 2012.

"We zien vooruitgang. Vele landen hebben bijvoorbeeld koppels van hetzelfde geslacht wettelijk erkend. Maar we zien ook andere trends", stelt vicevoorzitter Vera Jourova vast. "Ook vandaag nog wil meer dan de helft van de holebi, transgender+ en intersekse personen zeggen bijna nooit, of slechts zelden openlijk wie ze zijn, uit angst voor afwijzing of erger.

Tegen die achtergrond presenteerde de Commissie donderdag een gelijkheidsstrategie voor de komende vijf jaar. Ze stelt onder meer voor om haatmisdrijven, waaronder homofobe haatuitingen en misdrijven, toe te voegen aan de lijst van strafbare feiten die in het Europese verdrag is vastgesteld.

Er worden ook financieringsmogelijkheden voorzien voor initiatieven tegen haatuitingen en geweld tegen holebi, transgender+
en intersekse personen.

Daarnaast gaat de Commissie tegen 2022 een wetgevend initiatief voorbereiden dat de lidstaten moet aanzetten om de gezinsbanden van zogenaamde regenbooggezinnen te erkennen. Het zou ervoor moeten zorgen dat bijvoorbeeld een homoseksueel koppel dat verhuist naar een andere lidstaat de wettelijke rechten met betrekking tot de kinderen behoudt, ook als dat land geen ouderschap van koppels van hetzelfde geslacht erkent.

Veelal bevat de eerste Europese strategie maatregelen die de lidstaten "aanmoedigen" om bepaalde maatregelen te nemen. Voor een groot aantal beleidsterreinen die verband houden met het verbeteren van de gelijkheid van de holebi transgender+ en intersekse gemeenschap, zoals het familierecht, ligt de verantwoordelijkheid immers in de eerste plaats bij de lidstaten.

Lees ook
HONGARIJE EN POLEN OP OORLOGSPAD TEGEN HOLEBI & TRANS+ PERSONEN
60 EU POLITICI WILLEN VERBOD OP CONVERSIE THERAPIE
EUROPESE UNIE REAGEERDE OP HONGARIJE

Bron: hln.be - november 2020

Dit bericht is gepost op 13 November, 2020 en 3565 keer gelezen.Reageer op dit bericht: