NikkieTutorials bracht ode aan Marsha P Johnson.NikkieTutorials (De Jager) maakte een krachtig statement met haar Met Gala-jurk, waarbij ze het thema 'American Independence' gebruikte om hulde te brengen aan trans-pionier Marsha P Johnson - 1945 - 1992.

De Jager droeg een kleed van de Nederlandse designer Edwin Oudshoorn, en bracht een eerbetoon aan de Amerikaanse activist Marsha P Johnson, die vocht voor de rechten van trans personen. Op de jurk stond de tekst 'Pay it no mind', een verwijzing naar de 'P' in Jonsons naam en de betekenis daarvan. Johnson was een van de meest prominente activisten was tijdens de beroemde en beruchte Stonewall rellen in New York anno 1969, waar de lgbt+ gemeenschap voor het eerst een vuist maakte tegen politie vernederingen op basis van genderidentiteit en seksuele geaardheid. De rellen waren het begin van de eerste holebi & transgender organisaties en de eerste Gay pride parades wereldwijd.

Het was voor Nikki de eerste keer dat ze deelnam aan het Met Gala, die na afloop op sociale media schreef: "Toen ik werd gevraagd om deel te nemen aan het Met Gala wist ik dat ik een eerbetoon wilde brengen aan een trans-icoon die voorop liep in de Stonewall-rellen. Marsha P. Johnson maakte de weg vrij voor zo velen van ons, en ik hoop dat ik mijn gemeenschap vanavond trots heb gemaakt. Deze nacht was zo ongelooflijk surrealistisch. Heel erg bedankt YouTube en [stylist] Derek Blasberg voor deze waanzinnige nacht ... ik zal voor altijd zo dankbaar zijn!"Wie is NikkiTutorials (echte naam De Jager)
Is een Nederlandse visagiste die zich vooral bezighoudt met video's over make-up en lifestyle via haar YouTube-kanaal 'NikkieTutorials'. In januari 2020 kwam De Jager internationaal in het nieuws toen ze bekendmaakte dat ze transgender is en liet weten dat ze zich al op zesjarige leeftijd als meisje uitte. Ze gaf aan dat ze tot de bekendmaking was aangezet vanwege een poging tot afpersing. In mei van dit jaar vormde De Jager samen met Chantal Janzen, Jan Smit en Edsilia Rombley het presentatiekwartet van het Eurovisiesongfestival 2021, het was daarbij voor het eerst dat een transvrouw mee het liedjesfestival presenteerde.

Wie was Marsha P Johnson (1945 - 1992)
- Was een homo travestiet die overwegend wordt omschreven als transgender vrouw, ze wilde zelf ook beschouwd worden als vrouw. Ze was één van de belangrijkste voorvechtsters van gelijke rechten van holebi's, travestieten en transgenders.
- Samen met Sylvia Rivera stond ze op de barricade tijdens de Stonewall Rellen (28 juni 1969 - 3 jul 1969).
- En ook samen met Rivera richtte ze Star op, een groep die zich toelegt op het helpen van dakloze jonge drag queens, homoseksuele jongeren en transvrouwen.
- Marsha was samen met Syliva steeds zeer aanwezig op homo rechten demonstraties en directe politieke acties. Ze werkte ook samen met Act Up als zorgaanbiedster voor mensen met Aids. Ze bekende ooit dat ze meer dan honderd keer was gearresteerd.
- In het prille begin van haar leven was ze dakloos en werkte een tijdje uit noodzaak in de seksindustrie. Ooit vroeg een rechter haar waar de 'P.' in haar naam voor staat en Johnson antwoordde: "Pay it No Mind" (let er niet op).
- In 1974 werd Marsha P. Johnson gefotografeerd door de beroemde kunstenaar Andy Warhol als deel van zijn fotoserie "ladies and gentlemen". Johnson was ook lid van Warhols dragqueengroep 'Hot Peaches'.
- In juli 1992 werd Marsha dood gevonden in de Hudson rivier na een Pride-optocht. De politie onderzocht de zaak niet en deed het af als zelfmoord.
- Twintig jaar later in november 2012 werd haar zaak heropend omdat rekening gehouden werd met moord. Volgens enkele getuigen werd Marsha achtervolgd door homofoben en sprong ze in de rivier om aan haar belagers te ontkomen. Een andere getuige hoorde dat een man zei dat hij ene Marsha had vermoord.
- Dichte vrienden van Marsha hebben altijd blijven beweren dat ze zeker nooit zelfmoord zou plegen, een andere getuige sprak van een steekwonde in Marsha's rug en een hoofdwonde. Uiteindelijk is de politie verklaring uit 1992 die luidde zelfmoord blijven bestaan, volgens velen omdat de politie geen moord op een zwarte homo travestiet wilde onderzoeken.
- Slechts twee dagen voor haar dood werd Johnson nog uitgebreid geïnterviewd over haar leven. Dit materiaal is te zien in de documentaire Pay it No Mind: The Life and Times of Marsha P. Johnson (2012), geregisseerd door Michael Kasino and Richard Morrison. Naast het interviewmateriaal werden ook veel van haar goede vrienden geïnterviewd en werd duidelijk wat zij voor invloed heeft gehad, de docu is onder andere te bekijken via YouTube. In 2017 bracht Netflix een nieuwe documentaire uit over Marsha, deze heet 'The Death and Life of Marsha P. Johnson'.

Verklarende woordenlijst
- LGBTI+ staat telkens voor de eerste letter van de Engelse woorden: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex

- LGBTIQ+ idem als hierboven de Q staat voor Queer

- De plus achter bovenstaande afkortingen staat voor: alle andere seksuele geaardheden (panseksueel, aseksueel ...) en genderidentiteiten (genderfluid, niet-binair, agender, demigirl, demiboy, genderqueer...), als ook voor mensen die nog twijfelen.

- Holebi staat telkens voor de twee eerste letters van de Vlaamse woorden: Homo, Lesbisch, Biseksueel.

- Transgender of trans: is een parapluterm voor alle verschillende genderidentiteiten, gaande van genderfluid, niet-binair, agender, genderqueer, dragqueen en dragking, demiboy, demigirl tot transseksueel. Enkel binnen deze laatste groep (transseksueel) gaan mensen over tot hele of halve gender veranderende operaties. Transgenders kunnen zowel hetero of holebi e.a (panseksueel, aseksueel...) zijn

- Intersekse: heeft niets te maken met transgender. Is ook geen genderidentiteit of seksuele geaardheid. Een intersekse persoon wordt geboren met een lichaam dat zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken, al dan niet in combinatie met dubbele gender specifieke chromosomen. Er zijn verschillende gradaties van intersekse personen. Meer weten => Klik hier

- Meer weten over genderidentiteit ==> Klik hier
- Meer weten over seksuele geaardheid ==> Klik hier


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - September 2021.

Dit bericht is gepost op 15 September, 2021 en 388 keer gelezen.