Vandaag is het Coming Out Dag (uit de kast dag).
Vandaag is het naar jaarlijkse gewoonte Coming Outdag ook wel uit de kast komen genoemd. Op Coming-Outdag (Engels: Coming Out Day), die jaarlijks op 11 oktober doorgaat, besteed men wereldwijd aandacht aan mensen die pas uit de kast zijn gekomen, of nog uit de kast moeten komen. Ook roept men hetero's en cisgenders op om uit de kast te komen als lgbt+ vriendelijk.

Op 11 oktober besteed men aandacht aan het moment dat een: homo, lesbienne, biseksueel, panseksueel, transgender, transseksueel, niet-binair of genderfluid persoon, agender, aseksueel, polyseksueel, drag, genderqueer, demigirl, demiboy, queer ... openlijk voor zijn, haar of x, seksuele geaardheid of genderidentiteit uit komt (coming out of uit de kast komen).

Nog een doel van een Coming Outdag is: overheden wakker schudden betreffende (gelijke) rechten van lgbt+ personen én de bevolking laten weten dat er ook lgbt+ personen bestaan.

De eerste Coming Out Day ging door op 11 oktober 1988 om de tweede editie van de Holebi Mars in Whashington DC, een jaar eerder, te vieren. De stichters van de Coming Out dag zijn de Amerikanen Robert Eichberg en Jean O'Leary. In Nederland gaat de Coming Out dag door sinds 1989. In ons landje (Belgie) sinds 1991.

Links
- Op zoek naar holebi+ en trans+ in Belgie: info links ... ===> Klik hier

Andere LGBT+ dagen
- Asexualiteit dag laatste week van oktober.
- Biseksuelen dag 23 september en biseksuelen week 16-22 September.
- Drag (queen / king) dag 16 juli.
- Intersekse dag 26 oktober en Intersex Day of Remembrance 8 November.
- Lesbienne dag 8 oktober en Lesbian Visibility Day 26 april.
- Non-binary dag 14 Juli en Non-Binary Awareness Week voor of na 14 Juli.
- Panseksuelen dag 24 mei.
- Internationale dag tegen holebi- en transfobie 17 Mei.
- Transgender Day of Remembrance (herdenking vermoorde trans personen) 20 November.
- Trans Day of Visibility 31 Maart.

Lees ook
Hoe de coming out ging van zes bekende Vlaamse holebi's en een transgender (2019)


VERKLARENDE WOORDENLIJST

- LGBTIQ+ staat telkens v.d eerste letter v.d Engelse woorden: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex, Queer.

- De plus achter bovenstaande afkortingen staat voor: alle andere seksuele geaardheden (panseksueel, aseksueel ...) en genderidentiteiten (genderfluid, niet-binair, agender, demigirl, demiboy, genderqueer...), als ook voor mensen die nog twijfelen.

- Holebi staat telkens voor de twee eerste letters van de Vlaamse woorden: HOmo, LEsbisch, BIseksueel.

- Transgender of trans: is een parapluterm voor alle verschillende genderidentiteiten, gaande van genderfluid, niet-binair, agender, genderqueer, dragqueen en dragking, demiboy, demigirl tot transseksueel. Enkel binnen deze laatste groep (transseksueel) gaan mensen over tot hele of halve gender veranderende operaties. Transgenders kunnen zowel hetero of holebi e.a (panseksueel, aseksueel...) zijn

- Intersekse: heeft niets te maken met transgender. Is ook geen genderidentiteit of seksuele geaardheid. Een intersekse persoon wordt geboren met een lichaam dat zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken, al dan niet in combinatie met dubbele gender specifieke chromosomen. Er zijn verschillende gradaties van intersekse personen.

- Genderidentiteit: De term 'genderidentiteit' verwijst naar het innerlijk gevoel een jongetje/man, een meisje/vrouw, (afwisselend) beide of noch jongetje/man of meisje/vrouw te zijn.

- Cisgender: is iemand van wie de genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht. Een man geboren als man voelt zich man en beschouwd zijn genderidentiteit volledig als man. Een vrouw geboren als vrouw voelt zich vrouw en beschouwd haar genderidentiteit volledig als vrouw.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Oktober 2021
.

Dit bericht is gepost op 11 October, 2021 en 399 keer gelezen.