Voor het eerst lesbienne op Amerikaanse munt.Astronaut Sally Ride (1952 - 2012) wordt de eerste LGBT+-persoon die op Amerikaanse valuta verschijnt, als onderdeel van het nieuwe American Women Quarters-programma. Volgens United States Mint zullen de eerste vijf limited edition-munten in het American Women Quarters Program volgend jaar worden gelanceerd.

Sally Ride, ingenieur, natuurkundige en astronaut, was in 1983 de eerste Amerikaanse vrouw die naar de ruimte reisde, en tot de dag van vandaag is ze de jongste Amerikaan ooit in de ruimte. Ze was 61 toen ze in 2012 overleed ten gevolge van alvleesklierkanker waarbij ze haar vrouw Dr. Tam E O"Shaughnessy waarmee ze 27 jaar samen was achter liet. Eerder was ze vijf jaar gehuwd met een man. Hoewel Ride open was over haar lesbische geaardheid met de mensen om haar heen, was het pas na haar dood in 2012 algemeen bekend.

Ride heeft in haar leven meerdere prijzen ontvangen, waaronder de Jefferson Award for Public Service, de Von Braun Award, de Lindbergh Eagle, en de NCAA's Theodore Roosevelt Award. Ze is opgenomen in de National Women's Hall of Fame, en de Astronaut Hall of Fame. Ze heeft tweemaal de National Spaceflight Medal ontvangen. In de Verenigde Staten zijn twee basisscholen naar haar vernoemd; Sally K. Ride Elementary School in The Woodlands, Texas, en Sally K. Ride Elementary School in Germantown, Maryland.

In december 2006 werd Ride opgenomen in de California Hall of Fame. In 2013 ontving ze postuum van president Barack Obama de Presidential Medal of Freedom de hoogste onderscheiding die aan burgers wordt gegeven door de regering van de Verenigde Staten van Amerika. En nu komt er dus een muntstuk met haar beeltenis. Andere dames die worden vereeuwigd op een munt in het American Women Quarters-programma zijn: Maya Angelou, Aziatisch-Amerikaans actrice Anna May Wong, Cherokee Nation-leider Wilma Mankiller en suffragette Nina Otero-Warren.

Ook lesbisch
Deze laatste, Nina Otero-Warren die werd geboren in 1881 was ook lesbisch maar tijdens haar leven niet uit de kast, ze huwde in destijds een mannelijke politicus maar kreeg in de jaren twintig een relatie met een vrouw genaamd Mamie Meadors, ze woonden samen op een hoeve in verschillende huizen om geen argwaan te wekken

Eerder over Ride
In 2017 kon je bij holebi info lezen dat Ride verscheen op een postzegel én dat LEGO haar eerde in de vorm van een poppetje naar haar beeltenis, meer hier over via de links hier onder:

Lees ook
Lego Woman of NASA serie eert ook 1ste lesbische astronaute (2017)
Postzegel van 1ste vrouwelijke jongste en lesbische Amerikaanse astronaute (2017)


* LGBT = staat voor elke eerste letter van de Engelse woorden: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender
* de plus achter lgbt staat voor: alle andere seksuele geaardheden en alle andere genderidentiteiten.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Oktober 2021
.

Dit bericht is gepost op 13 October, 2021 en 448 keer gelezen.