Lesbisch zijn heeft me empathischer gemaakt, aldus Tess Uytterhoeven.Maak kennis met Tess Uytterhoeven, dochter van journalist Mark Uytterhoeven, en verder programmamaker van programma's als 'Ooit Vrij' en 'Topdokters', gehuwd met een vrouw en mama. In de krant het laatste nieuws sprak ze over allerlei zaken waaronder haar lesbische geaardheid.

"Lesbisch zijn heeft me veel empathischer gemaakt," en "Ik loop niet hand in hand met mijn vrouw door een stationsbuurt, " zijn twee van haar uitspraken in het intervieuw. Hier onder enkele korte vragen en antwoorden uit dat interview.

Vakantie en lesbisch zijn
“Toen mijn vriendin en ik getrouwd zijn, hebben we een jaar gereisd. In het kader van mijn thesis verbleven we onder andere een half jaar in Lima. Daar stonden wij mee op de barricades met de holebibeweging. Mijn thesis ging daar trouwens over. Ook op dat vlak ligt er nog werk op de plank. Ik zou kunnen zeggen: ik wou dat ik niet lesbisch was. Maar dat is niet waar, want dat heeft me veel empathischer gemaakt. Ik weet niet wat het is om gediscrimineerd te worden omwille van je huidskleur, maar ik weet wel wat het is als mensen je verachten om iets waar je zelf niet kan aan doen.”

Ben je daar vaak mee geconfronteerd geweest?
“Ik ben in Brussel al tegen een winkelraam gesmeten, omdat ik met een vrouw aan het zoenen was. Tijdens de straatprotesten in Lima voor meer holebirechten, begon de politie met matrakken op ons te kloppen. Maar ook hier zullen mijn vrouw en ik ’s avonds niet hand in hand door een stationsbuurt lopen. Ik zou willen dat we dat zorgeloos konden doen, maar we zijn daar helaas al meerdere malen op aangesproken of fysiek bedreigd.”

Noem drie zaken die jij en je partner met elkaar gemeen hebben?
“Wij zijn avontuurlijk, komen graag buiten en reizen veel. Sociaal engagement vinden we belangrijk. We proberen ons nuttig te gedragen voor de maatschappij. We waren erbij bij de klimaatmarsen en we proberen ecologisch te leven, zo was ik mijn kleren met bicarbonaat en kopen we ethische kleren. En we zijn heel nuchter. Glitter en glamour vinden we niet belangrijk. Ik zou niet met een diva kunnen leven. Intussen zijn we twaalf jaar samen, waarvan bijna tien jaar getrouwd.”

Welke rollen spelen liefde en affectie in je leven?
“Een hele grote rol. Ik ben een gezonde vrouw en heel content met mijn partner. Soms kan ik mijn kinderen achter het behang plakken, daar ga ik niet om liegen. Maar wanneer we in deze coronaperiode ’s avonds met zijn vieren in de zetel zitten, voel ik me voldaan. Geborgen. Het is een enorm voorrecht om zo’n basis te hebben. Ik snap dat we ons aan de coronaregels moeten houden, maar ik vrees dat de isolatie veel schade gaat toebrengen aan mensen die alleen zijn.”

Het hele interview lezen (enkel beschikbaar voor abonnees van hln.be) ==> Klik hier

Bron: hln.be - Januari 2021

Dit bericht is gepost op 10 January, 2021 en 2684 keer gelezen.