Transgenderzorg Belgie trekt (opnieuw) aan alarmbel.Vorig jaar heeft een recordaantal (transgender) mensen zich aangemeld bij het Centrum voor Seksuologie & Gender van het Universitair Ziekenhuis van Gent. Het centrum is de enige plek in Vlaanderen waar #transgender personen terecht kunnen als ze een operatie of een behandeling overwegen. Maar omdat er zoveel aanmeldingen zijn, is er een grote wachtlijst ontstaan die het centrum nauwelijks aan kan. Er is nu een wachttijd van anderhalf jaar.

In het Centrum voor seksuologie en gender worden zowat 1.300 transgender personen geïnformeerd en begeleid. Maar er staan ook 769 mensen op de wachtlijst: 561 volwassenen en 208 jongeren. Het ziekenhuis heeft zijn werking uitgebreid en plant dit jaar vijf bijkomende aanwervingen, onder wie twee psychologen. Maar het aantal consultaties zit al jaren in stijgende lijn. Eind 2019 stonden er in totaal 562 mensen op de wachtlijst, wat een wachttijd betekende van zeven maanden. Maar het centrum kreeg 646 nieuwe aanmeldingen in 2020.

Een eerste gesprek voor behandeling of operatie kan nu pas na anderhalf jaar, dat is té lang. Wachtlijsten groeien en het Centrum kan het nog nauwelijks aan. In 2019 trok men al eens aan de alarmbel. Er zijn ondertussen weliswaar tien nieuwe psychologen in het centrum maar het blijft nog roeien met de riemen die men heeft waardoor de wachttijd nog té lang blijft. Het is trouwens niet enkel bij ons zo, ook in Nederland ziet men een stijging in het aantal aanmeldingen jaar na jaar toenemen.

Coördinator Els Elaut zegt dat het aanbod in Vlaanderen groeit en dat steeds meer psychotherapeuten gendervragen beantwoorden. Steeds meer endocrinologen hebben ervaring in hormonale therapie en het aantal genderchirurgen stijgt voorzichtig. Maar vooral voor jongeren en kinderen is er nood aan bijkomende psychotherapeutische en endocrinologische begeleiding.

Professor Guy T'Sjoen, diensthoofd van het Centrum, is zich bewust van het probleem en geeft toe dat een wachttijd van anderhalf jaar, te lang is. "Want de behandeling moet na dat eerste gesprek eigenlijk nog starten. Dat is dramatisch voor volwassenen die dit al lang overwegen, maar ook voor jongeren die er mee worstelen. We laten de mensen natuurlijk niet aan hun lot over. Via de lokale hulpverlening bijvoorbeeld, voor ze bij ons instromen. Maar we proberen ondertussen ook andere centra te motiveren om eenzelfde zorg te gaan organiseren. Zo'n lange wachtlijst als bij ons is echt niet langer houdbaar. Er is gelukkig al een startend initiatief in het ziekenhuis Oost-Limburg in Genk. We proberen ondertussen ook andere centra te motiveren om eenzelfde zorg te gaan organiseren.

Volgens T'Sjoen moeten er ook dringend centra bijkomen in Brussel en Wallonië. Beide regio's hinken namelijk nu wat achterop. "Transgenders van daar komen vaak naar Gent voor een behandeling", klinkt het. Een verklaring voor het stijgend aantal aanmeldingen, ziet T'Sjoen in de aanpassing van de genderwet in 2018, waardoor je geen operatie meer moet ondergaan of consults moet voorleggen om op je identiteitskaart van geslacht te kunnen veranderen. Natuurlijk heeft de bekendheid van het Centrum van UZ Gent ook geleid tot meer aanmeldingen net als de media-aandacht voor rolmodellen zoals Sam Bettens en Bo Van Spilbeeck.

Links voor Belgische trans+ personen (info, hulp ...) Klik hier

Lees ook
Rode Neuzen Dag 2020 - verhaal van Trans man
Transitie James uitstel door Covid-19
Film over transgender kleuter won prijs op filmfest Gent
Het gaat niet altijd goed, verhaal Vlaamse transman
Transitie Lucas uitstel door Covid-19
Belgie heeft eerste Transgender vice premier
Gentse prof giet ons gender in de blender


Bron: radio1 en standaard.be - Januari 2021

Dit bericht is gepost op 12 January, 2021 en 989 keer gelezen.