André van Duin hield kanker diagnose lange tijd geheim.Hij hield het lange tijd geheim, maar vorige week werd in Amsterdam de Nederlandse komiek André van Duin, 73, geopereerd nadat er afgelopen zomer bij hem darmkanker werd vastgesteld. Hij onderging de afgelopen maanden ook al vier chemokuren.

De operatie ging goed en André is inmiddels thuis. Precies een jaar geleden verloor hij zijn echtgenoot Martin Elferink, 55, nog aan botkanker. Mede daarom hield hij zijn eigen ziekte stil. “Die meewarige blikken, daar kan ik niet goed tegen.” Naar eigen zeggen begon alles eind afgelopen zomer.

“Met het gevaar dat dit riooljournalistiek wordt: ik stond op van de wc en je kijkt dan wel eens achterom. Daar zag ik een pluimpje bloed en daardoor ging bij mij een alarmbelletje rinkelen. En vervolgens bij mijn huisarts ook.” Het bleek te gaan om een tumor in de dikke darm. “En zo kwam ik weer terug in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis, waar ik met Martin zoveel voetstappen heb liggen”, zegt hij.

Gelukkig was de ervaring voor hem anders. Bij zijn ‘lieverd’ was elke uitslag “slécht, slécht”, zo beschrijft André. “Bij mij zag het er wel meteen goed uit. Het bleek meteen dat de tumor goed te behandelen zou zijn, maar dat die eerst met chemo moest kleiner worden gemaakt. "Daarom kreeg ik vier chemokuren waar ik wonderwel doorheen gesjeesd ben. Weinig bijwerkingen, weinig ellende. Een beetje tintelende vingers, maar daar bleef het gelukkig bij.”

Toen Martin voor het eerst werd doorgelicht, konden specialisten volgens André niet eens de bron van zijn ziekte vinden. “Het zat echt overal in zijn botten”, aldus Van Duin. “Bij mij waren de bloedwaardes nu wel steeds goed en in december bleek uit de scan dat de tumor al flink was geslonken.”

Toen hij vorige week onder het mes ging, stond op zijn nachtkastje een foto van Martin. “Hij hield de boel een beetje in de gaten en dat heeft hij goed gedaan”, zegt André. Het gaat naar omstandigheden goed met hem, zegt hij elders. “Ik kan het volgens de chirurg die me behandeld heeft allemaal met vertrouwen tegemoetzien. Ik moest zelfs om hem lachen, toen hij later een praatje kwam maken en zei: ‘Ik heb er verder ook nog even rondgekeken, maar het ziet er allemaal prima uit hoor!’”

De afgelopen vijf maanden vertelde Van Duin vrijwel niemand over zijn ziekte. Ook niet bij het afscheid van zijn geliefde collega Corrie van Gorp, die afgelopen november overleed. “Ik heb graag dat mensen om me moeten lachen. En niet dat ze, wanneer ze me zien, meteen denken: Ach gos, zijn man dood, zijn vriendin Corrie van Gorp ook en nu zelf ook nog kanker. Dan word je zo’n zielige, ouwe komiek.” En elders: “Die meewarige blikken, daar kan ik slecht tegen.”

André bleef dus ook gewoon werken, de opnames van ‘Heel Holland bakt’ (de Nederlandse versie van ‘Bake Off Vlaanderen’, red.) werden alleen een paar keer verschoven. Ook nu heeft hij al allerlei plannen. “Ik moet het zeker nog een maand, eigenlijk twee, heel rustig aan doen. Het heeft er ook wel ingehakt hoor, dat voel ik ook. Maar ik ga voor Omroep Max weer varen met Jannie van der Heijden, in plaats van vier of zes afleveringen doen we er zelfs acht.” En het belangrijkste: hij blijft positief. “Vandaag is een slechte dag, vanwege Martin. Maar er is gelukkig ook goed nieuws. Om met Dik Voormekaar te spreken: ‘Ja hoor, daar zijn we weer!"

Jos Brink en Paul de Leeuw
In 2007 kon je bij holebi info lezen dat Jos Brink (Nederlandse acteur, cabaretier, musicalster en -producent, columnist, schrijver, predikant, stervensbegeleider en radio- en televisiepresentator) was overleden ten gevolge van darmkanker, hij liet zijn echtgenoot Frank Sanders en vele Nederlandse en Vlaamse fans rouwend na. In dat zelfde jaar kon je ook lezen dat de Paul de Leeuw (Nederlands presentator, komiek, cabaretier, programmamaker, acteur en zanger) in alle stilte werd behandeld voor blaaskanker, waarvan hij gelukkig herstelde.

Bron: hln.be én holebi info - Januari 2021.

Dit bericht is gepost op 13 January, 2021 en 854 keer gelezen.