Qmusic DJ over haar transgender coming out.Woensdag was het Internationale Dag van Transvisibiliteit, naar aanleiding daarvan had de krant het Laatste Nieuws een gesprek met Q-dj Jana De Wilde die nog maar een maand geleden voor het eerst over haar transitie (van man naar vrouw) sprak.

Jana had tijdens haar jeugd twee grote dromen; presenteren op de nationale radio en vrouw zijn. Woensdag, op haar 23ste, is ze elke avond op Qmusic t'e horen en voelt ze zich op en top vrouw. Vorige maand sprak ze voor het eerst op Qmusic over haar transitie, waarbij ze toegaf dat ze vroeger echt van haar eigen lichaam walgde, en dat ze voor ze begon met hormonen zaad liet invriezen om het een maand later te laten vernietigen.

Over het moment waarop ze op Qmusic vertelde over haar transitie van man naar vrouw zegt ze: "Ik was goed begonnen, maar kreeg toch wat stress, toen ik bij het stukje kwam waar ik effectief ging zeggen: 'Ik ben trans.' Want eens dat gezegd is, is het eruit en weet heel Vlaanderen het. Maar eerlijk gezegd was het een last die van mijn schouders viel. En de reacties waren waanzinnig positief.” Toch heeft Jana lang gewacht voor ze naar buitenkwam als transgender persoon. "Ik wou dat mensen me zagen als Jana die bij de radio werkt. Niet als Jana de trans persoon. Ik wil een rolmodel zijn door er net geen te zijn."

Je stem is een handelsmerk als radiopresentator en een mannenstem en vrouwenstem verschillen nu eenmaal. Toen ze na een eerste uitzending een opmerking van een luisteraar kreeg, die ontdekte dat ze transgender is ze gaan experimenteren met hoger en lager praten waarna ze naar eigen zeggen dé stem vond waarmee ze door het leven wil gaan. Groot voordeel van Jana, ze studeerde ooit logopedie en schreef een masterproef over de stem van trans personen.

Verder vertelt Jana dat ze zich nooit goed voelde in het lichaam waarmee ze geboren is. "Toen ik nog kleuter was, moesten we in de klas lippenstift aandoen om een kusje te geven op een blad. Erna vroeg de juf of we de lippenstift op wilden houden. Ja dus, want alle meisjes deden dat. De juf vroeg me toen: 'Wil jij nu een meisje zijn?' Ik was zo hard in de war en dacht: Ben ik dat niet?"

Pas op haar zeventiende kwam ze voor het eerst uit de kast. Ze had een relatie met een meisje en was jaloers op wie zij was. Tegenover haar kwam ze uit de transgender kast, met gelukkig een positieve reactie tot gevolg, maar de relatie liep kort daarna wel stuk, want zij viel niet op vrouwen. Kort daarna begon Jana ook aan anderen haar coming out te doen, ook tegenover haar ouders."

Zij hebben goed gereageerd, maar moesten het toch even verwerken. Dat is niet meer dan normaal. Na mijn coming-out hebben we een afspraak gemaakt bij het genderteam in het UZ Gent. Eerst heb ik een jaar psychologische hulp gekregen en dan ben ik met hormonen begonnen. En nog geen jaar later heb ik dan een geslachtsoperatie ondergaan. Alles werkt en ziet er naar mijn gevoel goed uit. Nu ga ik jaarlijks nog op controle om te kijken of mijn hormonen op peil zijn."

Op de radio vertelde Jana ook open over de seksuele onzekerheden waar ze mee kampt. "Mensen die puberen, ontdekken hun lichaam en zijn dan klaar om daar een andere persoon bij te betrekken. Ik heb mezelf nooit ontdekt, omdat ik walgde van mijn eigen lichaam. Dus ik moet nu met mijn nieuwe lichaam mezelf leren kennen. Maar daar meteen iemand bij toelaten, dat maakt me heel onzeker."

Op heden heeft Jana een lesbische relatie, met Q-dj Elien D'hooge. Jana bekende ook dat ze het af en toe nog moelijk vind om intiem te zijn. "Mijn vriendin staat al veel verder op seksueel vlak. Daardoor durf ik weleens dicht te klappen. Ik had een afspraak bij een seksuologe, maar die heb ik een week op voorhand afgezegd. Ik vind het heel moeilijk om samen met iemand die ik niet ken naar een oplossing te zoeken."

Lees ook
Hoe blijf je als koppel overeind als je partner trans is, met bijdrage v. Sam Bettens (2021)
Transgenderzorg Belgie trekt (opnieuw) aan alarmbel (2021)
Nats Getty (onverwacht) uit de transgender kast (2021)

Bron: hln.be & holebi info - April 2021

Dit bericht is gepost op 01 April, 2021 en 1248 keer gelezen.