Grondwettelijk Hof bevestigt rechten Belgische lesbische co-moeder bij scheiding.
Vandaag zorgde een arrest van het Grondwettelijk Hof voor een primeur in ons landje. Het komt er op neer dat een lesbische biologische moeder de adoptie aanvraag van de lesbische meemama niet mag annuleren bij een scheiding, de uitspraak werd gedaan in het belang van het kind.

Het Grondwettelijk Hof heeft vandaag in een arrest de wetgeving die de rechten van een co-moeder na een scheiding moet regelen ongrondwettelijk verklaard. Dat gebeurde na een pre-judiciŽle vraag van de jeugdrechtbank van Luik. Voordien was het zo dat wanneer binnen een lesbisch koppel een kindje werd geboren de meemoeder het kind na de geboorte kon adopteren, op voorwaarde dat de Biologische moeder hier mee instemde. Maar wanneer het dan tot een breuk kwam betekende dit dat de adoptie door de lesbische meemoeder niet kon doorgaan.

De uitspraak van het Grondwettelijk Hof is er gekomen na een twist van een voormalig gehuwd lesbisch koppel. Voor de jeugdrechtbank voerde het koppel een strijd om het hoederecht over hun dochtertje. De meemoeder had een adoptie aanvraag ingediend, maar toen ging de relatie bergaf. De biologische moeder weigerde vanaf toen de adoptie en beriep zich op de wet die stelt dat indien een moeder weigert toe te stemmen, de adoptie enkel kan worden uitgesproken wanneer blijkt dat ze zich niet meer om het kind bekommert of het welzijn van het kind in gevaar heeft gebracht. Maar de meemoeder benadrukte dat zij van bij het begin mee betrokken was bij het opvoeden van het kind en dat de biologische moeder hier eerder volledig mee instemde.

Uiteindelijk kwam de zaak bij de rechtbank terecht die een prejudiciŽle vraag stelde aan het Grondwettelijk Hof. Het Grondwettelijk Hof stelde in een arrest van 12 juli 2012 dat het belang van het kind om een dubbele juridische afstammingsband te genieten het haalt op het recht van de biologische moeder om te weigeren toe te stemmen in de adoptie door haar ex-echtgenote. Artikel 22bis van de grondwet stelt immers dat het belang van het kind de eerste overweging is bij elke beslissing die het kind aangaat. Ook volgens het Verdrag inzake de rechten van het kind vormen de belangen van het kind de voornaamste overweging.

Het Grondwettelijk Hof oordeelt dat er al verschillende wettelijke stappen zijn gezet inzake nieuwe gezinssituaties, maar dat die het voorliggend probleem nog niet hebben kunnen oplossen. Concreet wil dit zeggen: de biologische moeder kan na een echtscheiding de adoptie door de meemoeder niet meer tegenhouden door te weigeren toe te stemmen in de adoptie.

Dan was er nog een tweede arrest, dat handelde over de samenwoningsvereiste. Tot op heden ging het als volgt: Feitelijk samenwonende lesbische meemoeders kunnen adopteren op voorwaarde dat ze drie jaar samen wonen met de biologische moeder, en dit op het moment ter indiening van het verzoekschrift tot adoptie. Komt het tot een breuk, dan zal de adoptie niet meer mogelijk zijn bij gebrek aan samenwoning. Maar in een zaak die aan het Grondwettelijk Hof werd voorgelegd werd anders geoordeeld.

Het ging hierbij om een zaak van een lesbisch koppel dat tien jaar samenwoonde en tijdens die periode waren er twee kinderen geboren. Nadat het tot een breuk was gekomen, wilde de meemoeder de kinderen nog adopteren, de biologische moeder ging daarmee akkoord. Alleen was er geen samenwoning meer op het moment van het indienen van het verzoekschrift tot adoptie, waardoor de rechtbank het verzoek niet kon inwilligen. Het Grondwettelijke Hof oordeelde dat de bepalingen uit de adoptiewetgeving met betrekking tot de driejarige samenwoningsvereiste een schending uitmaken van de Grondwet. Volgens het Hof moet het mogelijk zijn dat meemoeder nog adopteert, mits toestemming van de biologische moeder waarmee ze drie jaar lang samenleefde, ook al was er geen samenwoning meer op het ogenblik van het indienen van het verzoekschrift tot adoptie.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
LESBIENNES SCHEIDEN MEER DAN HOMO'S - MAAR HETERO'S HET MEEST
AMERIKAANS NEDERLANDSE STUDIE OVER LESBISCH OUDERSCHAP

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
ANJA RENS, ZUS VAN YASMINE, DRIE JAAR NA DIENS OVERLIJDEN, EEN GESPREK + 2 VIDEO'S
LESBISCHE WEERWOLF FILM MET KYLIE MINOQUE EN KLEINDOCHTER ELVIS PRESLEY + VIDEO
HOMO VADERS ZIJN NET ALS HETERO KOPPELS OP HET VLAK VAN SEKS
YANAIKA EN VRIENDIN HEBBEN TROUW- EN KINDERPLANNEN
5 MISVATTINGEN OVER LESBIENNES DOOR REAL L WORD ACTRICE + VIDEO
WORLD PRIDE 2012 LONDEN PLUS FOTO'S EN VIDEO
LADY GAGA LANCEERT EIGEN SOCIAL NETWERK SITE VOOR HOLEBI EN HETERO MONSTERS
TOENMALIGE 13-JARIGE BEROEMDE HOMOFOOB IS ALS 17-JARIGE PRO HOLEBI + 2 VIDEO'S
MILQUET ZEGT NEEN TEGEN ANONIEME AANGIFTE BELG HOLEBI'S
JAMAICAANSE ZANGERES KOMT UIT DE HOLEBI KAST + 2 VIDEO'S
HOMOFOBIE DAALT BIJ BELGISCHE HOLEBI JONGEREN
ELLEN DEGENERES EN JANE LYNCH KRIJGEN HOLLYWOOD STER

MEER NIEUWS: KLIK HIER

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 12 July, 2012 en 4809 keer gelezen.