Zuid Afrikaanse holebi's protesteren op Nelson Mandela dag.




Vandaag vierden Zuid Afrikanen de 94ste verjaardag van Nelson Mandela. Ook op deze dag protesteerden duizenden holebi's tegen de Afrikaanse leiders omdat ze falen in het beleid holebi's te beschermen.

Sinds 2009 vieren Zuid Afrikanen op 18 juli de legendarische 67-jarig durende politieke strijd van Nelson Mandela. Holebi's hielden symbolisch 67 minuten stilte om hun leiders er aan te herinneren dat Mandela's inspanningen voor iedereen waren, dus ook voor holebi's. De duizenden holebi's die vandaag op straat kwamen vroegen verder meer inspanningen van hun leiders betreffende het stijgende geweld tegen homo's, lesbiennes en transgenders in het land. En riepen daarbij ook het ANC (African National Congress) op Mandela te volgen door een statement te maken tegen haat en geweld.

De holebi protesteerders willen ook dat er actie wordt ondernomen tegen Patekile Holomisa, lit van het CRC ( Constitutional Review Committee), die recent homofobe uitspraken deed en opriep om grondwettelijke rechten die holebi's beschermen tegen discriminatie af te schaffen. In de afgelopen twee maand waren er vijf homofobe moorden, waaronder 1 transgender, 2 lesbiennes en 2 homo's. Daarnaast is er nog veel homofobie in het land en zijn holebi's vaak het slachtoffer van misbruik en geweld. De Afrikaanse holebi activisten zeggen ook dat ze de laatste tijd bang zijn omwille van de stijgende xenofobie en haatmisdaden.

De stijging van de misdaden tegen holebi's en transgenders werd recent in een rapport gepubliceerd door het Zuid Afrikaanse Nationale Aids fonds, waarbij men opriep actie te onder nemen in plaats van te zwijgen, zoals de Zuid Afrikaanse overheid nu doet. Het geweld in Zuid Afrika wordt bovendien niet gerapporteerd of onderzocht, en wekelijks wordt er wel ergens in het land een holebi vermoord zonder dat de politie daar aandacht aan besteed. Het zou vooral erg zijn in Cape Town, waar er grote werkloosheid is, veel drug misbruik en waar bendes de mensen terroriseren, deze bendes zouden ook erg homofobisch zijn. De meerderheid van de Cape Town politie is afkomstig uit townships waar homofobie veelvuldig voorkomt waardoor deze politie mensen zich of geen raad weten of het zich niet aantrekken.

In 2006 werd Zuid Afrika het vijfde land ter wereld waar homo's en lesbiennes mogen trouwen. Bovendien is het, het enige Afrikaanse land waar discriminatie van holebi's bij wet verboden is. Maar er is duidelijk nog veel werk aan de winkel. Een reden waarom vele holebi's vandaag op straat kwamen. Om hun overheid wakker te schudden zodat er een einde kan komen aan het stijgende geweld tegen holebi's en transgenders.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 18 July, 2012 en 2679 keer gelezen.