Na 2de homo in elkaar geslagen - Gentse holebi's vragen camera's.

Na twee gevallen van gaybashing (in elkaar slaan van holebi's = homo's of lesbiennes) in Gent vraagt de holebi gemeenschap om camera's op te hangen aan de gekende Gentse holebicafés.

"Tijdens de Gentse Feesten hangt de stad vol met camera’s. Op plaatsen waar er verhoogd geweld wordt gepleegd, moet dat toch ook kunnen", zegt Casa Rosa-voorzitter Janvier Van Damme (foto).

Dinsdagnacht werd de 20-jarige Mathias Goethals (foto) achtervolgt door drie jongeren nadat hij uit een bekend holebicafé in de Hoogpoort kwam. ‘Ter hoogte van de Wiedauwkaai duwden ze me van mijn fiets en kreeg ik rake klappen terwijl ze me uitscholden voor janet en strontlikker’, getuigt Mathias. ‘Ze moesten me hebben, enkel omdat ik homo ben.’ Gisterenochtend diende hij klacht tegen onbekenden in bij de politie.

Het incident is het tweede geval van gaybashing in korte tijd in Gent. De eerste zondag van de Gentse Feesten werden twee jongens die uit de Casa Rosa kwamen, in het Graffitisteegje geslagen. Maar zij durven geen klacht indienen.

Gent - de stad waar het eerste homohuwelijk van België werd voltrokken - heeft een sterke holebitraditie. Maar de holebigemeenschap trekt al een tijd aan de alarmbel. De Gentse politie kreeg vorig jaar 34 meldingen in verband met geweld tegen holebi's. Dit jaar zijn er al twee klachten ingediend en is er nog één feit bekend dat niet werd aangegeven. De Gentse politie vraagt dan ook nadrukkelijk om klacht in te dienen wanneer je als homo of lesbienne slachtoffer bent van homofobisch geweld, "zonder info kunnen wij weinig doen behalve extra patrouilleren,' klinkt het.

De politie patrouilleerde tijdens de Gentse Feesten al extra in de buurt rondom de gekende holebicafés en zal dat naar aanleiding van het laatste incident dinsdagnacht ook blijven doen.

‘Wij zijn de politie dankbaar voor haar inspanningen en beseffen dat gaybashing een nationale aanpak vereist. Maar Gent kan meer doen om dit soort aanvallen te voorkomen, zoals camera’s hangen aan de gekende holebicafés’, zegt Casa Rosa-voorzitter Janvier Van Damme. ‘Daarmee kan de politie de buurt rond de cafés in de gaten houden. Tijdens de Gentse Feesten hangt heel de stad vol camera’s. Waarom zou dat dan ook niet kunnen op plaatsen waar er verhoogd geweld wordt gepleegd?’ Camera’s zouden de vervolging van homohaters een pak vooruit helpen. In het geval van Mathias zouden de daders, die hem voor het café stonden op te wachten, herkend kunnen worden. ’

Gent zet vandaag al camera’s in om sluikstorters te klissen en de politie toonde zich ook al voorstander van meer camera’s. Maar of het stadsbestuur in zal gaan op de vraag van de holebi-gemeenschap valt te betwijfelen. Andere buurten zoals de Overpoort en de Zuidstationsbuurt vragen al jaren om camera’s. Burgemeester Termont was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

‘Of camera’s de oplossing zijn is nu moeilijk te zeggen. Gent doet al heel wat, maar deze feiten bewijzen helaas nogmaals dat een nationaal actieplan tegen homofobie dringend nodig is’, zegt Guy Reynebeau (SP.A), schepen van Gelijke Kansenbeleid. ‘Maar we zullen overleggen met de verschillende diensten om te kijken of we nog meer kunnen doen om gaybashing te bekampen.’

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
NEEMT HOMOFOBIE EN GEWELD TEGEN HOLEBI'S IN BELGIE TOE??
OPNIEUW HOLEBI HAAT IN BELGIE: HOMO VERMOORD IN LUIK EN HOMO AANGEVALLEN IN GENT
MAGERE OPKOMST STILLE MANIFESTATIE TEGEN HOMOFOBIE IN AALST
SLACHTOFFER HOMOFOBE AANVAL IN AALST GETUIGT
BELGIE VERHOOGT STRAFFEN GEWELD TEGEN HOLEBI'S
BELG HOLEBI ARTIEST BRENGT SAMEN MET JACKY LAFON SINGEL UIT TEGEN HOMOFOBIE + VIDEO
BELGISCHE GROEP BRENGT SONG TEGEN HOMOFOBIE
DE ANTWERP PRIDE KOMT ER WEER AAN + PROGRAMMA
GENEZEN AIDS PATIENT IS HOOP VOOR HOLEBI'S EN HETERO'S - HIV KAN WORDEN GENEZEN
THE MUPPETS EN JIM HENSON CO PRO HOLEBI EN ANTI HOMOFOOB FASTFOOD KETEN
DE HOMO TOP 100 KOMT ER WEER AAN - STEM MEE
GOD HOUDT VAN HOLEBI'S, EN ANTI HOLEBI IS EVEN ERG ALS APARTHEID
PUNK ROCK GIRLS AL VIER MAAND IN CEL NA PROTEST TEGEN PUTIN EN OPKOMEN VOOR HOLEBI'S
RESTAURANT WEIGERT BEDRIJVEN DIE HOLEBI VRIENDELIJK ZIJN
ELTON JOHN VS PNAU NA 22 JAAR OP 1 - TITELSONG EUROSONG LIED
VLAAMSE SCOUTS REAGEREN OP ANTI HOLEBI SCOUTS UIT AMERIKA
ZUID AFRIKAANSE HOLEBI'S PROTESTEREN OP NELSON MANDELA DAG
EX HOMOFOOB 50 CENT KOMT OP VOOR FRANK OCEAN EN HOLEBI'S


Bron: nieuwsblad.be

Dit bericht is gepost op 26 July, 2012 en 3578 keer gelezen.