Holebi's passen zich aan en aanvaarden hetero gedrag als de norm.

Uit een Nederlandse studie blijkt dat de helft van de holebi's zegt (altijd) het gedrag aan te passen zodra ze in een publieke ruimte komen. Dat doen ze om negatieve reacties als afkeurende blikken, vijandige opmerkingen of geweld te voorkomen.

Dat wil zeggen: dat holebi's niet hand in hand lopen, of zoenen in het openbaar. Holebi's ervaren heterogedrag als de norm voor de publieke ruimte. Verder geloven de ge´nterviewden ook niet dat homoseksualiteit ooit helemaal geaccepteerd zal worden, gezien de diepgewortelde hetero-norm in de samenleving.

Maar dat vinden ze niet erg. Want holebi's realiseren zich nu eenmaal snel dat ze tot een minderheid behoren. Wel willen ze graag wederzijds respect. Daarnaast hebben holebi's ook het gevoel dat de tolerantie minder wordt, ondanks de gelijke rechten op papier, net als bij minderheidsgroepen zoals Marokkanen of Turken.

Dat blijkt uit een onderzoek door Marloe Boon, master-studente Sociologie van de Vrije Universiteit (VU) Nederland. Zij hield in opdracht van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) diepteinterviews met twintig homoseksuele mannen en vrouwen van 19 tot 66 jaar uit Noord- en Zuid-Holland en Utrecht.


Bron: spitsnieuws.nl

Dit bericht is gepost op 30 July, 2012 en 2622 keer gelezen.