Nederlandse holebi's binnenkort beschermt in grondwet?
Voor het eerst is er onder de Nederlandse politieke partijen een meerderheid die wil dat een verbod op discriminatie op grond van seksuele geaardheid in Artikel 1 van de grondwet moet worden opgenomen.

Op heden mag er niet gediscrimineerd op politieke gezindheid, ras, geslacht, geloof of leeftijd. In de nabije toekomst moet daar dus ook seksuele geaardheid bij komen. De PvdA kwam afgelopen donderdag al met een actieplan voor de acceptatie van holebi's, waarvoor Artikel 1 dan al zou moeten worden aangepast.

Eerder waren de VVD en het CDA tegen de opname van seksuele geaardheid in de grondwet, maar vandaag zijn deze partijen voor, net als de SP, D66, GroenLinks, PvdA, Christen Unie en de Partij voor de Dieren.

Volgens de holebi belangenorganisatie het COC zou het opnemen van homoseksualiteit in de grondwet een "hele goede concrete stap kunnen zijn die niet alleen symbolische waarde heeft, maar ook juridische. Nederland staat al een tijdje niet meer op nummer één als het gaat om gelijke rechten. Men denkt dat men tolerant is, maar de helft van de Nederlanders vindt het aanstootgevend als ze twee zoenende mannen op straat zien. Maar tien procent zegt dit over zoenende hetero's."

De belangenvereniging zegt een 'dubbel gevoel' te hebben overgehouden aan de afgelopen kabinetsperiode. Hoewel er bijvoorbeeld maatregelen kwamen om het geweld tegen homo's en transgenders aan te pakken, zijn belangrijke onderwerpen waar het COC al enige jaren voor strijdt nog steeds niet definitief. Zoals de weigerambtenaar, het verplicht stellen van voorlichting over homoseksualiteit op scholen en het afschaffen van de enkele feitconstructie, waarbij holebi leraren of leerlingen van bijzondere scholen mogen worden ontslagen. Volgens de vereniging hadden deze zaken, 'met een liberale minister-president' makkelijk geregeld kunnen worden. Het COC was dan ook teleurgesteld dat door een partij als de VVD het afschaffen van de weigerambtenaar nog steeds niet wettelijk is vastgesteld, omdat ze in eerste instantie tegen een dergelijke motie stemden. Maar ook andere partijen kunnen nog meer inzetten op homo-emancipatie.

Extra:
Een weigerambtenaar is een ambtenaar van de burgerlijke stand die op basis van gewetensbezwaren mag weigeren een homo of lesbisch huwelijk af te sluiten. Dit recht ligt al jaren onder vuur bij onze noorderburen en al jaren gaan er stemmen op om dit recht af te schaffen. Velen stellen dat wanneer een ambtenaar zou weigeren een gekleurd koppel te trouwen heel Nederland op hoge poten zou staan.

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
HOMOFOBIE IN AMSTERDAM MEER MELDINGEN LICHTE DALING GEWELD
BELG HOMO POLITICUS WIL MEER HOLEBI'S UIT DE KAST IN DE POLITIEK
MEERDERHEID HOLEBI'S NIET BLIJ MET GAY PRIDE GRACHTEN PARADE
HOLEBI'S PASSEN ZICH AAN EN AANVAARDEN HETERO GEDRAG ALS DE NORM
BELG JONG LINKS START CAMPAGNE TEGEN HOMOFOBIE + VIDEO
LOOP MEE DOOR VIRTUEEL HOLEBI LAND EN STEUN HOLEBI'S
GELUKKIGE VERJAARDAG BEKENDE HOLEBI'S - HET ZIJN ER 19 DEZE MAAND
DE LAATSTE 9 GAY PRIDES WERELDWIJD (Juli) + FOTO'S EN 8 VIDEO'S
BELG CHRISTELIJK NETWERK EN LUIKSE BISSCHOP REAGEREN OP HOMOFOBIE IN ONS LANDJE
ELTON JOHN EN MAN WORDEN OPNIEUW PAPA'S
ITALIAANSE HOLEBI'S EN HETERO'S HOUDEN FACEBOOK ACTIE + VIDEO
OBAMA TROUWT MAN + MAN EN VROUW + VROUW POLITIC
MISS BRANDI RUSSELL EN OUTRAGEOUS BESTORMEN HITLIJST MET I'M GAY + VIDEO en win singel

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: nu.nl

Dit bericht is gepost op 03 August, 2012 en 2267 keer gelezen.