Amsterdam Canal (holebi) Pride trok ongeveer 400.000 bezoekers + foto's en 4 video's.Vandaag ging de 17de editie van de Amsterdamse Gay Pride door. Uniek bij deze pride is het feit dat men met tal van bootjes over de Amsterdamse grachten vaart. Het evenement trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. Vooraf gaande aan de holebi pride boten optocht was er de Pride week en voor het eerst een Tears of Pride Walk.

Pride week
De Gay Pride optocht is de afsluiter van de Pride week (29.07 - 04.08) Nieuw in de Pride week dit jaar was het feit dat gedurende de hele week de parkeerkaartjes in Amsterdam roze kleurde. Op de achterkant van de kaartjes stond het We Are Proud Logo - Parkeerbeheerder Cition wou op die manier zijn steentje bijdragen aan de holebi emancipatie. Gedurende de Pride week werden er ruim 200 roze activiteiten georganiseerd in de Nederlandse hoofdstad.

Eerste Tears of Pride Walk tijdens Pride week:
Ook nieuw tijdens de Pride week van dit jaar was de allereerste Tears of Pride Walk Die ging door op 2 augustus. Daarbij trokken een 200 tal holebi's door de Amsterdamse straten en werd er stilgestaan bij de onder druk staande positie van holebi's in veel landen. Er werd ook een 25 meter lange regenboogvlag mee gedragen. Enkele politici liepen mee met roze ballonnen. De stille optocht draaide om het recht om jezelf te zijn. Twee jongens maakten dat duidelijk door met een papier op hun borst te lopen met daarop de tekst: 'In Oeganda waren we dood geweest'. De Tears of Pride Walk was een van de meer serieuze evenementen tijdens de Pride week. Onderaan kan je een filmpje bekijken van deze eerste Tears of Pride Walk.

Gay Pride parade - Canal Pride:
Volgens de politie waren er meer toeschouwers dan vorig jaar, dat waren er toen meer dan 380.000. Het aantal van dit jaar is nog niet bekend. Wat wel bekend is dat voor het eerst enkele straten moesten worden afgesloten wegens te veel toeschouwers. Het weer was er nogthans niet naar, maar ondanks een flinke regenbui lieten de toeschouwers zich daardoor niet afschrikken en bleef het erg druk in de stad.

De organisatie liet weten: "Dit is fantastisch, af een toe een buitje, maar iedereen was goed voorbereid. We hebben laten zien dat we niet van suiker zijn." Een prominente Russische activiste was enthousiast over de ontvangst in Nederland. "Bij ons in Rusland is positief praten over homo's iets waarvoor je een boete kunt krijgen van duizenden euro's. Het is fantastisch dat je hier zo wordt toegejuicht".

Voor het eerst was de parade vanaf een tribune te aanschouwen waar plaats was voor 700 toeschouwers. Ook nieuw was dat toeschouwers dit jaar voor het eerst via sms konden stemmen op hun favoriete boot, de winnaar van deze publieksprijs is verzekerd van deelname volgend jaar.

Er werd feest gevierd, maar er voeren ook veel boten mee met een boodschap. Nieuw dit jaar was een boot die de homoseksuele Turken in Nederland vertegenwoordigt. Andere opvallende boten waren de 50 plus boot en de hoogbegaafdenboot. En de boot met Nederlandse militairen van de Koninklijke Marine en alle andere onderdelen van de krijgsmacht. Ook boten van PostNl en de gemeente Amsterdam voeren mee. En de politieke boten, met tal van politieke partijen waren ook dit jaar weer van de partij. Daarnaast deed ook weer menig bekende Nederlander mee, onder andere: Sophie Hilbrand, Sipke Jan Bousema, Jan Smit en Joan Franka. In totaal voeren 80 boten mee.

Voor televisiepresentator Cornald Maas uit Bergen op Zoom liep de Canalparade tijdens de Gay Pride in Amsterdam zaterdag bijna verkeerd af. Hij ging met collega Ewout Genemans onderuit op een scooter. Maas hield er geen verwondingen aan over, maar Genemans moest naar het ziekenhuis. "Ik mankeer gek genoeg niks", twitterde de presentator. Het tweetal ging onderuit tijdens een ludiek bedoeld slotakkoord van de Canalparade.

Bekijk hier onder enkele filmpjes:

Tears of Pride Walk:Livestream Gaypride Canalparade 2012 Amsterdam (Live opname 2,5 uur)
Deze video kan niet worden gedeeld dus daarom enkel de link naar de video via YouTube
http://youtu.be/9ShsdzqTyW4 of KLIK HIER

Hier onder kortere filmpjes:

Canal Pride Boot nummer 1, 2 and 3


Video Foto reportage Canal Pride


EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
MEERDERHEID HOLEBI'S NIET BLIJ MET GAY PRIDE GRACHTEN PARADE
HOMOFOBIE IN AMSTERDAM MEER MELDINGEN LICHTE DALING GEWELD
DE LAATSTE 9 GAY PRIDES WERELDWIJD (Juli) + FOTO'S EN 8 VIDEO'S
DE 10 LAATSTE GAY PRIDES WERELDWIJD (JUNI) + FOTO'S EN 9 VIDEO'S

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: gk.nl en nu.nl, nrc.nl, omroepbrabant.nl,Youtube,

Dit bericht is gepost op 04 August, 2012 en 2606 keer gelezen.