250 scholen melden zich spontaan voor lessen over holebi's.Ruim 250 Nederlandse basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs hebben zich spontaan aangemeld om de komende twee jaar, met steun van het Nederlandse ministerie van OCW, op experimentele basis aan de slag te gaan met voorlichting over seksuele diversiteit. Met andere woorden holebi seksualiteit bespreekbaar maken op school.

De afgelopen maanden konden Nederlandse scholen zich melden om aan het project deel te nemen. Tot grote vreugde van velen, maar tot spijt van anderen (zij die niet zullen kunnen deelnemen) is het aantal aanmeldingen groter dan de 140 beschikbare plaatsen. De scholen die geselecteerd worden doen dan mee aan een proefproject met als doel het creren van een veilig en tolerant schoolklimaat, ook voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender jongeren.

Veel Nederlandse scholen besteden al aandacht aan seksualiteit en seksuele diversiteit, maar omdat een groot aantal scholen aangaf behoefte te hebben aan meer concrete handvatten om hier invulling aan te geven, besloot minister Marja van Bijsterveldt een proefproject op te zetten. De geselecteerde scholen zullen dan aan de slag kunnen met een aantal methoden uitgewerkt door onder andere het COC (Nederlandse holebi federatie), ContrariO (Gereformeerde holebi's) en de GGD (netwerk gezondheidszorg), om zelf te ondervinden welke aanpak voor hen het meest geschikt is.

De projecten richten zich op groep 7 en groep 8 in het primair onderwijs, en op klas 1 en klas 2 in het voortgezet onderwijs. Naast aandacht voor seksualiteit en seksuele diversiteit in de lessen, gaan de scholen ook activiteiten organiseren zoals debatten en rollenspelen, waarin leerlingen en docenten zich uitspreken tegen pesten en discriminatie. Ook zorgen de scholen voor voldoende nazorg op school, bijvoorbeeld in de vorm van een vertrouwenspersoon waar leerlingen met vragen over seksuele diversiteit terecht kunnen. Voor de scholen die deelnemen aan de proef is ruim 1.2 miljoen beschikbaar. De deelnemende scholen wisselen tijdens de proef kennis en ervaring uit. Daarnaast meet een onderzoeksbureau de effecten van de projecten.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
DE UNESCO GAAT ZICH WERELDWIJD INZETTEN TEGEN HOLEBI PESTERIJEN OP SCHOOL
14-JARIGE HOMO DOOD GEPEST OP SCHOOL EN INTERNET
HOMO'S EN TOMBOYS MOGEN NIET MEER NAAR SCHOOL

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
NEDERLANDSE HOLEBI'S MOGELIJK WELDRA BESCHERMT IN GRONDWET
OBAMA MAAKT HOMOFOBISCH BETOGEN OP BEGRAFENISSEN DEELS VERBODEN
HOMO AUTEUR VAN HAIRSPRAY EN CRY BABY OVERLEDEN
OOK DIT JAAR WEER HOMOFOBISCH GEWELD TIJDENS AMSTERDAMSE GAY PRIDE
DUO SOEP VOORAF KOMT MET TWEEDE HOMO SONG + VIDEO
ITALIAANSE HOLEBI'S EN HETERO'S HOUDEN FACEBOOK ACTIE + VIDEO
MISS BRANDI RUSSELL EN OUTRAGEOUS BESTORMEN HITLIJST MET I'M GAY + VIDEO en win singel
VLAAMSE FALKO (ex Idool) VAN HOMO IN JURK NAAR ECHTE JONGEN
VIDEO 1 MILJOEN LEDEN HOLEBI EN HETERO - VIDEO MET NIEUWE SINGEL MIKKA & PHARELL WILLIAMS
ELTON JOHN EN MAN WORDEN OPNIEUW PAPA'S

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 08 August, 2012 en 2376 keer gelezen.