Homo (holebi) slachtoffers WOII herdacht + extra info.

In het naziconcentratiekamp Buchenwald in Duitsland werd afgelopen zondag een wake gehouden ter nagedachtenis van de homoseksuele slachtoffers die in het kamp om het leven kwamen.

Bij de speciale herinneringssteen werden bloemen en een regenboogvlag gelegd om de homoseksuele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Burgemeester Stefan Wolf van Weimar, de gemeente waarbinnen Buchenwald ligt, zei in een toespraak dat het belangrijk is de homoseksuele slachtoffers te blijven herdenken. "Deze groep slachtoffers heeft nauwelijks erkenning of een schadevergoeding gehad terwijl ze net als andere onderdrukte groeperingen zeer hebben geleden in Buchenwald," aldus de burgemeester. De herdenking zondag maakte deel uit van een periode van twee waken waarin wordt stilgestaan bij alle slachtoffers van het concentratiekamp.

De nazi's beschouwden homoseksualiteit als een ziekelijke afwijking en een gevaar voor het gezin en de staat. Ze werden daarom te werk gesteld in werkkamp Buchenwald. Door de erbarmelijke omstandigheden hebben vele het kamp niet overleefd. Net als de Joden een gele ster moesten dragen, werden de homoseksuele gevangenen verplicht een roze driehoek te dragen. In Buchenwald zaten gedurende het bestaan van het concentratiekamp 238.979 mensen opgesloten waarvan ruim 600 homoseksuelen. Daarvan kwamen er 56.545 om het leven, waaronder 230 homo's.

Extra:
Het heeft jarenlang geduurd voor homo slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog werden erkend en herdacht. Nederland had als eerste een monument ter nagedachtenis van de homo slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, het gaat om het bekende holebi monument in Amsterdam dat werd opgericht in 1987. In Duitsland kwam er pas in 2006 een gedenksteen in Buchenwald. In 2007 werd er een onthuld in Polen en in 2011 kwam er een in Barcelona, Spanje.
Vrouwen: er waren natuurlijk ook lesbiennes maar die werden door Nazi-Duitsland apart onderverdeeld, zij kwamen terecht in de groep van de zwarte driehoek dragers, die werd gegeven aan alle vrouwen met antisociaal gedrag, daar onder zaten: feministen, lesbiennes, prostituees en vrouwen die het niet eens waren met het nazi-regime dat eiste dat alle vrouwen aan de haard stonden.

Pride: In de jaren 70 begon de homo beweging de roze driehoek te gebruiken als een homo bevrijdingssymbool, pas vanaf de jaren 80 wordt de roze driehoek populair in de homo en lesbische beweging, vanaf dan wordt de driehoek omgekeerd met de punt naar boven die de homo en lesbische pride voorstelt (het trots zijn op de eigen geaardheid) en stelt dat homo's en lesbiennes actief vechten voor hun rechten, maar ook een symbool om te zeggen: never again....(nooit meer). En net zoals de roze driehoek gebruikte lesbiennes en feministen later de zwarte driehoek als symbool van pride en zusterschap.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
LAATSTE HOMO OVERLEVENDE NAZI VERVOLGING OVERLEDEN (Aug 2011)


holebi info 2012

Dit bericht is gepost op 27 August, 2012 en 4660 keer gelezen.