NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Partnergeweld in holebi relaties, ook in Vlaanderen?Intiem partnergeweld is wereldwijd een frequent voorkomend probleem. Zowel in heteroseksuele als in homoseksuele en lesbische relaties worden mensen het slachtoffer van geweld door hun partner.

Toch is geweld binnen homoseksuele en lesbische relaties een onderbelicht thema in onderzoek. Waarom is er nog zo weinig onderzoek naar geweld binnen holebi-relaties? Dit heeft deels te maken met het maatschappelijk klimaat. Heteronormativiteit en homonegativiteit zijn nog steeds niet uit de wereld. De vrees om homofobe reacties uit te lokken zorgt ervoor dat ervaringen met partnergeweld bij homomannen en lesbische vrouwen vaak wordt stil gehouden of genegeerd. Bovendien zetten holebiís (nog) minder snel dan heteroís de stap naar juridische of psychologische hulpverlening uit angst voor vijandige reacties of een gebrek aan interesse. De ruime aandacht voor het hvb/aids-thema bij homomannen zorgde er ook voor dat andere themaís zoals partnergeweld geen of weinig aandacht kregen.

Toch is er steeds meer aandacht voor niet-heteroseksuele relaties. De onderzoeken wijzen niet altijd in dezelfde richting: uit sommige studies blijkt dat er meer geweld is binnen holebi-relaties, uit andere blijken er dan weer geen verschillen. Een Amerikaanse studie toont aan dat 22 tot 46% van de lesbische vrouwen ooit het slachtoffer werd van fysiek partnergeweld. Partnergeweld in homorelaties komt naar schatting voor bij 10 tot 20% van deze mannen.
Partnergeweld bij homoseksuele en lesbische koppels omvat net als bij heterokoppels fysiek, psychologisch en seksueel geweld. Fysiek en seksueel geweld nemen dikwijls dezelfde vormen aan (zoals bijvoorbeeld slaan, gebruik van een wapen, ongewenste seksuele handelingen, kwetsende seksuele opmerkingen, verkrachting,..) als bij heteroseksuele koppels. Psychologisch geweld daarentegen omvat bij homo- en lesbische partners ook de dreiging tot Ďoutingí bij familie, vrienden of de werkgever.

Over de redenen voor het voorkomen van geweld binnen holebi-relaties bestaan heel wat mythes. Verklaringsmodellen (zoals bijvoorbeeld de patriarchale theorie en de feministische theorie) vinden vaak hun oorsprong in man-vrouw verschillen en zijn daarom niet altijd van toepassing op man-man en vrouw-vrouw partnerrelaties. De kern van intiem partnergeweld zou vaak een ongelijke machtsverhouding tussen beide partners zijn. Deze ongelijke machtsverhouding zou evenwel minder of niet van toepassing zijn op paren van hetzelfde geslacht omdat de machtsverschillen niet kunnen verklaard worden door de verschillende machtspositie van mannen versus vrouwen. Een andere mogelijke verklaring is dat het ervaren van minderheidsstress (gerelateerd aan discriminatie, het ervaren van vooroordelen e.d.) kan bijdragen tot partnergeweld in holebi relaties. Hoewel onderzoek aantoont dat minderheidsstress samengaat met het ervaren van meer relatieproblemen door holebiís, blijft het onduidelijk in welke mate minderheidsstress ook aanleiding kan geven tot partnergeweld.

Een gebrek aan cijfergegevens, informatie over de specifieke aspecten van holebi-relaties en over wat geweld in deze relaties mogelijk veroorzaakt, zorgt er voor dat deze problematiek binnen de hulpverlening vaak verborgen blijft. Daarom is er ook geen professioneel netwerk op maat. Onderzoek is dan ook broodnodig. Het kan de noodzakelijke informatie in kaart brengen en hopelijk een stimulans geven voor een beter afgestemd aanbod in zorg en hulp voor slachtoffers.

Wil jij graag meewerken aan onderzoek naar partnergeweld bij holebiís?
Universiteit Gent zoekt:
- holebiís die in een diepte-interview wensen te praten over hun ervaringen met allerlei vormen van intiem partnergeweld. Anonimiteit en privacy worden verzekerd.
- hulpverleners, politiemannen/vrouwen, leden van holebi-organisaties e.d. die vanuit de praktijk ervaring hebben met intiem partnergeweld. Wij nodigen je graag uit voor een groepsgesprek in verband met partnergeweld binnen holebi-relaties. Contacteer Sabine.Hellemans@ugent.be voor meer info.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen, Dienst Preventie, hulpverlening en Zorg.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 18 September, 2012 en 3169 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 april 2020 - CORONAVIRUS
21 mei 2020 - Trans Party
30 mei 2020 - 6 YRS H.I.M
31 mei 2020 - CafeDeLove Revival
06 juni 2020 - Dance With Pride
14 juni 2020 - RuPaul Werq The World
27 juni 2020 - Travestie Show
27 juni 2020 - Girls for Girls
11 juli 2020 - Unicorn Festival
08 augustus 2020 - H.I.M Pride

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Kans bestaat dat Mr Gay Belgium datum wordt verplaatst + voorstelling 12 finalisten met foto's.

 

Coronavirus Belgie: Sensoa raad hetero's holebi's en transgenders alle vormen van seks af, en opgelet voor acute soa's.

 

Regenboogzebrapad al eerder aangelegd wegens minder drukte door coronavirus in West-Vlaamse stad.

 

Belgian Pride verplaatst naar nieuwe datum vanwege coronavirus.

 

Gezocht Vlaamse 18+ mannen die seks hebben met mannen en PrEP gebruiken.

 

Vrouw van Sam Bettens was onderwerp transgender even beu + video.

 


Buitenlands nieuws

Trump en regering zegt officieel: 'Transgender meisjes zijn geen echte meisjes, transgender jongens geen echte jongens.'

 

Egypte wil geen holebi's & transgenders erkennen en mensenrechtenactivisten vrezen voor gevolgen coronavirus.

 

Tegenstrijdige doch overwegend positieve cijfers over gelijkheid holebi's & transgenders in Turkije.

 

Nederland overweegt nog voor de zomer verbod op conversie therapie.

 

49e plaats waar homo's en lesbiennes kunnen trouwen weldra een feit.

 

Zeven uitspraken waarin men claimt dat holebi's & transgenders schuld zijn van coronavirus.

 


Showbizz & Sport

Rapster komt uit de kast en stelt daarbij meteen haar vriendin voor.

 

Voormalig NBA speler die in 2014 geschiedenis schreef en vriend besmet met coronavirus.

 

Orange Is the New Black actrice heeft veel te danken aan transgender actrice.

 

Ierse atletieker uit de homo kast wil voorbeeld zijn voor holebi & trans+ sporters in de kast.

 

Volgens sommigen is Ellen DeGeneres niet zo aardig als ze doet uitschijnen.