Belg ministers van Jeugd (Pascal Smet & Evelyne Huytebroeck) kwamen op voor holebi jongeren, maar Rusland zei: Njet.
Vlaams minister van Jeugd, Pascal Smet en Franstalig minister van Jeugd, Evelyne Huytebroeck zijn op dit moment samen op de 9e Jeugdministerconferentie van de Raad van Europa. Deze Conferentie van de ministers van Jeugd van 50 landen moest leiden tot een verklaring over de toegang van jongeren tot hun rechten. De 2 Belgische ministers eisten dat er op dat de Verklaring van én in Sint-Petersburg een punt werd opgenomen over discriminatie op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. De gevraagde toevoeging was echter onaanvaardbaar en onbespreekbaar voor het Russische gastland.

Als intergouvernementele pan-Europese organisatie stelt De Raad van Europa zich sinds 1949 tot doel de rechten van de mens, de pluralistische democratie en de naleving van de wet te beschermen. Binnen de Raad van Europa zijn 50 landen actief in de jeugdsector. De 9de Jeugdministerconferentie stond in het teken van jeugdrechten en het was de bedoeling om een gemeenschappelijke verklaring “jongeren en toegang tot rechten: ontwikkelen van innovatief jeugdbeleid in Europa” te laten ondertekenen door de 50 lidstaten.

Vlaams minister van Jeugd, Smet en Waals minister van Jeugd, Huytebroeck betreuren het feit dat er geen verklaring is en de houding van Rusland. Ze spraken zich daarover uit in hun tussenkomsten bij de slotsessie van de conferentie. Samen streden ze over de taalgrenzen heen om seksuele oriëntatie in de verklaring van de conferentie te krijgen. Beide maakten een sterk statement tijdens de slotsessie over jeugdbeleid en holebirechten binnen de Raad. “In 1949 werden we lid van de Raad van Europa omdat we geloofden in de waarden van de mensenrechten, democratie en rechtspraak. Op basis van deze fundamentele waarden hadden we samen een oplossing moeten vinden. Samenwerking tussen de lidstaten is de enige weg om te strijden tegen discriminatie van seksuele oriëntatie en genderidenteit.”

Smet en Huytebroeck hun speeches werden goed ontvangen op de slotzitting in Sint Petersburg. Smet’s speech werd zelfs met een staande ovatie en luid en lang applaus onthaald. Maar geen slotverklaring betekent toch ook een crisis binnen de Raad van Europa. Toch vindt Smet dat we de dialoog wel open moeten houden met de Russische federatie.

Evelyne Huytebroeck:“Ik betreur ten zeerste dat de conferentie niet in een gezamenlijke verklaring resulteert. Een compromis was mogelijk, maar wij wilden geen tekst die de gemeenschappelijke waarden die algemeen aanvaard zijn in verschillende eerdere teksten van het Comité van de ministers van de Raad van Europa in gevaar brengt. We kunnen deze waarden niet in vraag stellen: toegang tot alle rechten, ook voor onze jeugd, is een prioriteit.”

Pascal Smet: “Homo zijn is geen keuze, het is wat je bent. Het is een keuze tussen een gelukkig of niet gelukkig leven. Jongeren hebben het recht om te weten en te begrijpen. Zij en hun familie hebben recht op informatie. Dat is waarom wij hebben gestreden voor de toevoeging rond seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Dit gaat over mensenrechten! Informatie geven over een homo is géén propoganda. Het helpt jongeren hun weg te vinden. Opgroeien is niet makkelijk, laten wij volwassenen het hen niet nog moeilijker maken. Diversiteit, solidariteit en tolerantie is de toekomst van Europa. Onze strijd stopt niet vandaag.”

Stefanie Veragtert (25), een van de jongerenvertegenwoordigers op de conferentie: “Reeds tijdens de openingssessie lieten wij, de aanwezige jongeren van het Europees Jeugdforum en Jeugdvertegenwoordigers ons ongenoegen blijken over de recente onderdrukking van het recht om zich te uiten en de vrijheid van spreken in het gastland door een respectvolle stille actie te houden met maskers zoals ook de actiegerichte Pussy Riot groep reeds eerder droeg. We zijn erg fier op tussenkomsten van onze Belgische ministers en hun strijd voor onze rechten.”

Het Europa vandaag moet investeren in het Europa van morgen. De toekomst van onze kinderen en jongeren zal hoe langer hoe meer bepaald worden door de sterkte van Europa en door de sterkte van de positie van kinderen en jongeren in het Europa van de toekomst. De toekomst van Europa is er één van solidariteit, hoop en perspectief. Europa moet iedereen alle rechten geven, ook de holebi-jongeren.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
MINISTER SMET KONDIGT VLAAMSE CAMPAGNE TEGEN HOMOFOBIE IN VOETBALWERELD AAN

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
ANGELA MERKEL KOMT OP VOOR HOMO VOETBALLERS
ELIO DI RUPO STEUNT ANGELA MERKEL EN HOMO VOETBALLERS
HOLEBI KOMEDIE WINT EMMY AWARD + VIDEO
AARTSBISSCHOP BOOS OP KATHOLIEKE ORGANISATIE WEGENS VERWELKOMEN HOLEBI'S
HOMO FILM RUBEN VRAAGT AANDACHT VOOR PESTEN HOLEBI JONGEREN + TRAILER
CORRECTE BEHANDELING MAAKT MENSEN MET HIV NAUWELIJKS BESMETTELIJK
YANAIKA (MIJN RESTAURANT) EN VRIENDIN VERLATEN NEW EXQUISA
HOMO GAF 23.000 EURO UIT OM HETERO TE WORDEN MAAR HIJ IS NOG STEEDS HOMO
VLAAMSE HOMOFOBE BROERS DIE HOMO IN COMA SLOEGEN VRIJ GELATEN
TOP 20 VAN TOP 100 HOTTEST MEN & WOMEN ON EARTH - HOLEBI EN HETERO
PARTNER GEWELD IN HOLEBI RELATIES OOK IN VLAANDEREN??
COMPUTER BEDRIJF INTEL PRO HOLEBI'S DOOR STOP STEUN AAN SCOUTS
KLACHT TEGEN VLAAMS TRANSSEKSUEEL OP KIESLIJST VAN ROOD
PARIS HILTON: 'HOMO'S ZIJN WALGELIJK EN HEBBEN AIDS' - ZEGT NU SORRY
VLAAMSE SCHRIJFT EERSTE LESBISCHE CHICKLIT WERELDWIJD
ACHT OPENLIJKE HOLEBI'S IN NIEUWE NEDERLANDSE TWEEDE KAMER
PRESENTATRICE NATHALIE DELPORTE OPENLIJK OVER VROUW EN KINDEREN
ELF MEMORABELE FOTO'S NA AFSCHAFFING DADT-BELEID DAT HOLEBI'S DISCRIMINEERDE

MEER NIEUWS: KLIK HIER


Bron: E-mail aan holebi.info van: Nina Mallants, woordvoerster van Vlaams minister Pascal Smet

Dit bericht is gepost op 25 September, 2012 en 3579 keer gelezen.