Campuskrant KU Leuven: Neemt homofobie toe?Jazeker, onze premier is homoseksueel. Maar onlangs werd er ook een mobiele applicatie gelanceerd die gevallen van gaybashing in kaart moet brengen. En een aantal zware hatecrimes tegen homo’s haalden de nationale pers. Hoe tolerant is onze samenleving echt voor homo’s? Aan het woord: Marc Hooghe, socioloog, Andreas De Block en Pieter R. Adriaens, filosofen en Jogchum Vrielink, Centrum voor Discriminatie- en Diversiteitsrecht.

Marc Hooghe, socioloog:
“Er is niet méér homofobie dan vroeger, het cijfer daalt zowat overal in West-Europa. Dat zien we heel duidelijk in de resultaten van de European Social Survey. Jaar na jaar vinden meer mensen dat homo’s en lesbiennes vrij moeten zijn om hun eigen leven te leiden. Dat heeft vooral te maken met het stijgende opleidingsniveau in Europa, en de dalende invloed van religieuze tradities. Steeds meer landen voeren ook het homohuwelijk in, en nog nooit is het homohuwelijk weer afgeschaft. Het vreemde is wel: Oost-Europa volgt die trend niet: daar zien we soms eerder een verharding van de standpunten.”

“Wat wij bestuderen in onderzoeken als de European Social Survey zijn natuurlijk altijd ‘attitudes’: in dit geval de houding die stelt dat homoseksualiteit niet normaal is, en dat je daar wantrouwig tegenover moet staan. Attitudes vertalen zich pas in gedrag als er ook een gelegenheid is. Als je negatief staat tegenover homoseksualiteit, maar je woont in een afgelegen dorp, dan zal je die attitude nooit omzetten in gedrag, en dan heeft niemand daar veel last van. Als er veel homofobie is in een grootstedelijke omgeving, met een duidelijk zichtbare homocultuur, dan is de kans op een fysieke confrontatie veel groter. Maar in het algemeen is er natuurlijk wel een verband tussen attitudes en gedrag.”

“Als je naar de rest van de wereld kijkt, dan moeten we ons ook goed realiseren dat West-Europa eigenlijk een eilandje van tolerantie is. Er was in ons land nauwelijks protest bij de invoering van het homohuwelijk, en we kijken niet op van een homoseksuele premier. In de Verenigde Staten zou zoiets ondenkbaar zijn.”

“Recent publiceerden we onderzoek waarin de islam een risicofactor blijkt voor homofobie. Ik heb me geërgerd aan een aantal reacties daarop: ‘Je lost homofobie niet op door islamofoob te worden’, dat soort uitspraken. Nee, uiteraard niet, maar je lost problemen ook niet op door te doen alsof ze niet bestaan. Wij bestuderen allerlei vooroordelen, racisme is er daar één van, homofobie een ander. En ja, natuurlijk controleren we voor opleidingsniveau en andere vormen van socio-economische status, enzovoort. Het heeft dus niets met maatschappelijke achterstelling en dergelijke te maken: er is gewoon een duidelijk verband tussen islam en homofobie. Dat zijn de feiten, punt.”

“Overigens: in onze interviews kregen we ook schrijnende verhalen van homo’s en lesbiennes uit de moslimgemeenschap zelf, die vaak door hun familie en door de hele gemeenschap verstoten worden. Als je het probleem ontkent, laat je die mensen in de steek. Vooroordelen en geweld zijn altíjd verkeerd, van welke hoek ze ook komen.”

Andreas De Block en Pieter R. Adriaens, filosofen
“In de loop van de geschiedenis zie je dat homoseksuelen keer op keer kop van Jut zijn. Tijdens de zeventiende eeuw in Nederland, de Gouden Eeuw, wordt homoseksualiteit getolereerd, maar als de hoogdagen voorbij zijn, komen homo’s plots in het vizier als zondebok. In het Frankrijk van de achttiende eeuw werden ze gegroepeerd en afgezonderd. In de gevangenissen waren aparte afdelingen voor homo’s, om de andere gevangenen niet te besmetten. Of ze werden naar kolonies verbannen. Zelfs bij de oude Grieken, vaak het klassieke voorbeeld van tolerantie tegenover homoseksualiteit, was het niet zo zwart-wit. Mannen die wat verwijfd waren, niet trouwden, en zich dus buiten de reguliere samenlevingsnormen plaatsten, werden daar ook niet altijd getolereerd.”

“Vele wetten waren lange tijd in de eerste plaats gericht tegen de homoseksuele handeling. De daad was strafbaar, de rest niet. Pas later, rond de negentiende eeuw, wordt homoseksualiteit meer en meer gekoppeld aan het psychologisch profiel van een persoon. Homofobie werd een afwijzing van een persoon, in plaats van een handeling.”
“De term ‘homofobie’ zelf is van heel recente datum. Mensen uit de homogemeenschap wilden in de jaren 1970 het fenomeen met die naam op één lijn krijgen met ‘xenofobie’. Zo werd plots de afkeer van homoseksualiteit als een psychische stoornis bestempeld, niet langer de homoseksualiteit zelf. Maar in de praktijk gaat het helemaal niet om een fobie in de etymologische zin, een pathologische angst zoals bij andere fobieën. Angst heeft er doorgaans weinig mee te maken, het gaat om afkeer, walging vaak, van één of meerdere aspecten van homoseksualiteit.”

“Die afkeer, of die negatieve emotie kan zich op allerlei zaken richten: het seksuele gedrag, de levensstijl, een ‘verwijfd’ voorkomen. Je moet dat containerbegrip ‘homofobie’ eerst duidelijk krijgen, alvorens je er als onderzoeker of beleidsmaker echt iets mee kan aanvangen. Er zit nogal wat verschil tussen iemand die bezwaren uit tegen homo-adoptie en iemand die geweld predikt of pleegt tegen homo’s. Uiteraard is het dat laatste dat prioritair aangepakt moet worden. Met die conceptuele duidelijkheid zijn de problemen natuurlijk nog niet opgelost, maar het helpt wel als niet elk incident vaagweg ‘homofoob’ genoemd wordt.”

Jogchum Vrielink, Centrum voor Discriminatie- en Diversiteitsrecht

“Wat doe je tegen hate crimes ingegeven door homofobie? Zwaardere straffen en meer feiten strafbaar maken, hoor je vaak roepen, maar er bestaan al heel wat juridische instrumenten om geweld tegen homo’s aan te pakken. Slagen en verwondingen zijn sowieso strafbaar, en als er een haatmotief zoals homofobie speelt, dan kan bovendien de minimumstraf worden verdubbeld. Om vast te stellen of homofobie in het spel is, en of die strafverzwaring kan worden toegepast, kijkt de rechter naar verschillende dingen. Zo worden er vaak homofobe leuzen geroepen vóór, tijdens of na de feiten.”

“De huidige strafverzwaringen zijn wel vooral symbolisch, want minimumstraffen van misdrijven liggen vrij laag. Maar het is symbolisch in de goede zin, omdat slachtoffers zo erkenning krijgen: voor hen is het vaak belangrijk dat het homofobe karakter van de feiten ook juridisch tot uitdrukking komt. Bovendien worden homofobe misdrijven, door toepassing van de strafverzwaringen, apart geregistreerd, en zo krijgen we een beter zicht op de omvang van het probleem. De schroom om te melden is vaak immers erg groot en er is een hoog ‘dark number’ aan haatmisdrijven.”

“Politici lanceren na gemediatiseerde hate crimes graag gespierde voorstellen, genre ‘Verdubbel ook de maximumstraf voor haatmisdrijven’. Dat lijkt op paniekvoetbal en niemand wacht op extra wetgeving in ons dichtgeslibde rechtssysteem. Ik denk dat je best gewoon de handhaving en toepassing van de bestaande wetgeving verbetert. Vergroot de meldingsbereidheid van slachtoffers: sensibiliseer de doelgroep en leer de politie door extra vorming zo goed mogelijk omgaan met de slachtoffers. Verscherp ook het toezicht op het terrein. De problemen beperken zich grotendeels tot enkele buurten in grote steden en ‘cruising areas’. In Brussel bijvoorbeeld tekenen tien straten in het centrum voor veertig procent van de verbale agressie, en ook het geweld doet zich vooral daar voor. Patrouilleer meer in die wijken. Maak verder van de vervolging een prioriteit voor de parketten.”

“Als men wil vernieuwen, doe ook dat dan vooral in de handhaving. In Nederland werkt men bijvoorbeeld soms met ‘lokhomo’s’: agenten in burger, die in risicobuurten hand in hand lopen met een collega van hetzelfde geslacht. Als zij agressief bejegend worden, dan komt de politie onmiddellijk in actie.” Auteur: Wouter Verbeylen / nieuws.kuleuven.be

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
VLAAMSE HOMOFOBE BROERS DIE HOMO IN COMA SLOEGEN VRIJ GELATEN
HOMO FILM RUBEN VRAAGT AANDACHT VOOR PESTEN HOLEBI JONGEREN + TRAILER
NIEUWE GENTSE SERVICE CLUB GAAT VOORAL HOLEBI PROJECTEN STEUNEN
ELF MEMORABELE FOTO'S NA AFSCHAFFING DADT-BELEID DAT HOLEBI'S DISCRIMINEERDE
PASCAL SMET EN EVELYNE HUYTEBROECK KWAMEN OP VOOR HOLEBI'S, RUSLAND ZEGT NJET
6-JARIGE AMERIKAANSE JONGEN IS VERLIEFD OP TWEE JONGENS
PARTNER GEWELD IN HOLEBI RELATIES OOK IN VLAANDEREN??
BRITSE STAAT DRIE KEER OP TROUWEN MET MAN EN TROUWT UITEINDELIJK MET BRUIDSMEISJE
HOLEBI KOMEDIE WINT EMMY AWARD + VIDEO
VLAAMSE SCHRIJFT EERSTE LESBISCHE CHICKLIT WERELDWIJD
CORRECTE BEHANDELING MAAKT MENSEN MET HIV NAUWELIJKS BESMETTELIJK
ELLEN EN PORTIA VIER JAAR GEHUWD + WOLKEN FOTO'S EN MEER
COMPUTER BEDRIJF INTEL PRO HOLEBI'S
AUSTRALIE STEMT TEGEN OPENSTELLING VAN HET HUWELIJK VOOR HOLEBI'S
HOMO ACTEUR KONDIGT VERLOVING AAN MET JONGERE VRIEND IN VIDEO

MEER NIEUWS: KLIK HIER

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 27 September, 2012 en 3453 keer gelezen.