Nieuwe wet in Oekraine over holebi's zorgt voor internationaal protest.
Het Oekraïnese parlement heeft vandaag in eerste lezing een wet aangenomen die ‘propaganda van homoseksualiteit’ aan banden legt. Er volgt binnenkort nog een tweede stemronde. Hiermee volgt het land St Petersburg en een aantal andere Russische steden.

Mensen die de wet overtreden riskeren 5 jaar gevangenisstraf en de media mogen niet langer artikels publiceren over holebi's. Buiten het parlement werd tegen de invoering van deze discriminerende wet geprotesteerd. De indienders van het voorstel claimen dat 'holebi propaganda' zal leiden tot het erger maken van de aidsepidemie in hun land en de vernietiging van traditionele gezinsverbanden, waardoor er een demografische crisis zou kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen is het volgens de indieners van groot belang om een wetgeving in te voeren waarmee 'holebi propaganda' in de media en daarbuiten aan banden wordt gelegd.

De wet – naar het voorbeeld van soortgelijke al ingevoerde wetten in St. Petersburg en een aantal andere Russische steden – zorgt internationaal voor kritiek door o.a. Amnesty International, Human Rights Watch en ILGA-Europe. Invoering daarvan zou in strijd zijn met bepalingen in tal van internationale verdragen – zoals het Europees Handvest voor de Rechten van de Mens – waar de Oekraïne zich toe verplicht heeft. Buiten het parlement voerden tal van mensen een protestactie tegen de nieuwe wet, zij beschouwen het als een ontoelaatbare vorm van censuur en vrezen voor de willekeurige toepassing van de wet, omdat het begrip 'propaganda' niet of nauwelijks gedefinieerd wordt. De stemming over het wetsvoorstel stond oorspronkelijk gepland in juli, maar werd vanwege internationale protesten opgeschort.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
HOMOFOBE WET AANGENOMEN IN ST PETERSBURG

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
RECHTSZAAK TEGEN MELKFABRIKANT OM ZGN HOMO MELK TGV WET IN ST PETERSBURG
ARNOLD SCHWARZENEGGER TROUWDE DESTIJDS 2 HOLEBI KOPPELS MAAR BLIJFT TEGEN HOMOHUWELIJK
GELUKKIGE VERJAARDAG BEKENDE HOLEBI'S - MAAND OKTOBER
CORRECTE BEHANDELING MAAKT MENSEN MET HIV NAUWELIJKS BESMETTELIJK
GERARD JOLING AANGEDAAN DOOR DOOD KIKKER
CAMPUS KRANT LEUVEN OVER HOLEBI'S? PLUS ANTWOORDEN
ELTON JOHN EN MAN VERHUIZEN VOOR VEILIGHEID VAN ZOONTJE
COMPUTER BEDRIJF INTEL PRO HOLEBI'S VANWEGE...
NIEUWE GENTSE SERVICE CLUB GAAT VOORAL HOLEBI PROJECTEN STEUNEN
PARIS HILTON: 'HOMO'S ZIJN WALGELIJK EN HEBBEN AIDS'
ANGELA MERKEL KOMT OP VOOR HOMO VOETBALLERS
ELLEN EN PORTIA VIER JAAR GEHUWD + WOLKEN FOTO'S EN MEER
UNIEKE TRANS CAMPAGNE IN DE VERENIGDE STATEN
NEDERLANDSE FILM OVER HOMO MOSLIMS VERBODEN IN KIRGIZIE

MEER NIEUWS: KLIK HIER

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 02 October, 2012 en 2630 keer gelezen.