Regenboogbeleid (holebi) verenigde donderdag Vlaamse politici in Leuven + foto's.Het was een uniek beeld, deze zonnige voormiddag (11 oktober) op het Rector De Somerplein in Leuven. Politici die elkaar de voorbije weken het licht niet gunden, namen het broederlijk op voor eenzelfde strijdpunt: de openheid voor holebi’s en transgenders in onze samenleving.

Politici van rood, groen, blauw, oranje, geel... vormden samen een regenboog op de trappen van het nieuwe plein. “Samen divers” straalden ze uit. Deze keer geen vinnige debatten of op de spits gedreven conflicten dus, maar eensgezindheid, een zeldzaam zicht op de vooravond van de verkiezingen.

De politici - waaronder Rik Daems (Open VLD - Leuven Plus), Denise Vandevoort (SP.A), Piet De Bruyn (N-VA) , Jo Fobelets (Groen), Karin Brouwers (CD&V), Bea Knaepen (PVDA+), Sabine Bovend'aerde (Open VLD - Leuven Plus), Karin Jiroflée (SP.A), Diane Caes (CD&V), Marleen Demuynck (Groen), Danny Pieters (N-VA) en vele anderen namen er symbolisch hun kleur in bij een wandbrede regenboog, en ondertekenden vervolgens de Regenboogbeleid-actiepunten.

“Dit is een onverhoopt resultaat”, glundert Dimitri Cools, voorzitter van holebi- en transgenderkoepel çavaria en coördinator van de werkgroep Politiek van het Leuvense Holebihuis. “We hadden tijdens het politiek debat op 20 september in het Provinciehuis al gemerkt dat het holebi- en transgenderthematiek gedragen werd door zowat alle partijen, maar dat ze hier ook allen zo talrijk aanwezig zouden zijn, op de vooravond van de verkiezingen, om dit nog eens te onderstrepen, is ronduit schitterend. Wat de verkiezingen ook brengen, we weten nu dat onze doelgroep niet uit de boot zal vallen.”

“Onze toekomstige vertegenwoordigers zijn het er alvast over eens”, vult Michael Van Roosbroeck, medewerker van çavaria aan, “dat de aandacht en openheid voor holebi- en transgenderthema’s verder mag toenemen. Dat bewezen ze niet alleen door hier aanwezig te zijn, maar ook door in grote getallen ons eisenpakket te ondertekenen op Regenboogbeleid.be en door hier zo meteen officieel hun handtekening te zetten onder hun Regenboogambities. Wij zijn trots op onze politici.”

Dat eisenpakket, opgesomd in het politiek memorandum van de Holebikoepel Vlaams-Brabant en de brochure Lokaal beleid van çavaria, verweeft zich doorheen alle beleidsthema’s en handelt over discriminatie, welzijn, sport, veiligheid, onderwijs, integratie, diversiteit, personeelsbeleid...

“Al te vaak wordt gedacht dat holebi’s en transgenders toch niks meer nodig hebben”, vertelt Dimitri Cools. “Homo’s mogen trouwen, ze mogen kinderen adopteren en transseksuelen mogen zich laten opereren. En daarmee, zo denkt men, is de kous af. Dit klopt uiteraard niet. Dat hebben de te vele gevallen van holebi- en transfoob geweld dit jaar alvast laten zien. Er is nog meer werk nodig, en vooral ook op lokaal niveau.”

“Precies”, zegt Michael, “Het gaat nu immers niet om de grote lijnen van de wet, maar om de kleine ontmoetingen van het dagelijks leven. De lokale besturen die we zondag gaan kiezen, zullen bepalen hoe open en tolerant onze steden, onze gemeentes zijn. Zij zullen de toon zetten en de sfeer scheppen die zal bepalen of we elkaar omhelzen of de nek omdraaien. Wij vragen daarom een ondersteunende, erkennende en beschermende houding. Alleen zo kan iedere burger zichzelf zijn.”

De actie op het Rector De Somerplein is dan ook bijzonder symbolisch. Het gaat om diversiteit in al zijn regenboogkleuren. “Samen divers”, benadrukt Dimitri “is de boodschap van vandaag, een boodschap die deze politici kennelijk eensgezind onderschrijven.”

Op de website regenboogbeleid.be tekenden intussen bijna 400 politici het eisenpakket van de holebi- en transgenderverenigingen. Groen (118) en Open VLD (101) zijn hierbij duidelijk de sterkst vertegenwoordigde partijen. Ook sp.a (78) en N-VA (73) vonden hun weg naar de website, maar CD&V hinkt ietwat achterop met slechts 35 ondertekenaars. Naast de actiepunten kunnen de kiezers op de site ook de namen van de ondertekenaars terugvinden. Zo kunnen ze nagaan wie in hun gemeente opkomt voor holebi’s en transgenders.
Bij çavaria zijn de organisatoren alvast tevreden over deze actie. “Vanaf zondag gaan we met argusogen uitkijken naar de nieuwe besturen”, merkt Dimitri Cools op. “We zullen de ondertekenaars graag herinneren aan hun handtekening en aan hun duidelijke stellingname hier vandaag, in Leuven.

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
BELG VERKIEZINGEN UNIEK: 98 HOLEBI'S EN TRANSGENDERS OP KANDIDAAT LIJSTEN + INFO EN FOTO'S
LADY GAGA SCHENKT GELD VREDESPRIJS AAN ELTON JOHN FOUNDATION
GROEN GENT WIL DAT POLITIE MEER DOET AAN HOLEBI HAAT
CANADESE DOKTER DOOD BEHANDELDE HOLEBI EN HETERO MET ELECTRO SHOCKS
DE BELG HOLEBI TOP 100 KOMT ER WEER AAN STEM MEE...
BRITSE ACTRICE UIT BAD GIRLS KOMT UIT DE HOLEBI KAST
GEZOCHT VLAAMSE BISEKSUELEN ALLE LEEFTIJDEN
HOLEBI'S UIT DE KAST GENOMINEERD VOOR EMMY AWARD
DERDE EDITIE BELG HOLEBI POEZIE WEDSTRIJD LIEFDE BRENG ONS DICHTER
AANVAL TEGEN NEDERLANDSE HOMO BOER UIT PROGRAMMA BOER ZKT VROUW
BELG TENTOONSTELLING V HOLEBI'S EN KIDS EN FAMILIE, FRIENDS E.A
ELLEN DEGENERES RAPT MET ZANGERES REBEL WILSON + VIDEO
YANAIKA (ex mijn restaurant) AL OPNIEUW AAN HET WERK ALS KOK
HOLEBI'S BELEDIGEN TOEGESTAAN VOLGENS RECHTBANK IN NEDERLAND
CAMPUS KRANT LEUVEN OVER HOLEBI'S? PLUS ANTWOORDEN
ACTEUR TOM FORD EN MAN TROTSE PAPA'S GEWORDEN
NIEUWE GENTSE SERVICE CLUB GAAT VOORAL HOLEBI PROJECTEN STEUNEN

MEER NIEUWS: KLIK HIER


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 11 October, 2012 en 3088 keer gelezen.