Vlaams minister wil in alle steden & gemeenten holebi schepen.
Persbericht van Vlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet
vrijdag 19 oktober 2012
Minister Smet roept steden en gemeenten op om schepenen van Gelijke Kansen aan te duiden.

In alle 308 Vlaamse en 19 Brusselse steden en gemeenten wordt er deze dagen onderhandeld over coalities en bestuursakkoorden. Dat er afgelopen legislatuur slechts ongeveer 1 op 3 gemeenten een schepen van Gelijke Kansen hadden, vindt Vlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet te weinig. In een brief aan alle gemeenten bepleit hij het nut van specifieke schepenen voor Gelijke Kansen.

Omdat steden en gemeenten een grote impact hebben op het dagelijks leven van al hun inwoners – ook die met een handicap of beperking, holebi’s, mannen en vrouwen – kunnen ze met hun beleid ieders participatiekansen verhogen. Vandaag wordt ‘gelijke kansen’ vaak ondergebracht bij ‘sociale zaken’ of ‘welzijn’, maar een gelijkekansenbeleid is ruimer. Een schepen voor gelijke kansen ontwikkelt eigen initiatieven om alle inwoners maximaal te laten participeren. Hij of zij kan vanuit een schepenambt ook transversaal de andere beleidsdomeinen stimuleren om maatregelen te treffen. Net zoals de Vlaamse en federale ministers van Gelijke Kansen dat doen.

Toegankelijke winkels en horeca, toegankelijke infrastructuur voor cultuur, sport en vrije tijd, aandacht voor toegankelijkheid bij sociale woningbouw, scholen, openbare toiletten, voorbehouden parkeerplaatsen, …. Slechts enkele voorbeelden waarbij een gemeente het verschil kan maken voor mensen met een beperking. Met een verouderende bevolking neemt het belang hiervan alleen maar toe.

Gemeenten kunnen ook ondersteunend werken naar holebi’s of transgenders. Of samenwerken met Meldpunten Discriminatie. Ze kunnen jonge gezinnen beter laten participeren dankzij ruimte voor borstvoeding en babyverzorging, één lokaal loket voor kinderopvang of crisiskinderopvang voor ouders die gaan solliciteren, vorming volgen,…

De website van Gelijke Kansen in Vlaanderen geeft een uitgebreid overzicht van aandachtspunten voor en sterk lokaal lokaal gelijkekansenbeleid.

Minister van Gelijke Kansen Pascal Smet: “Een stad of gemeente kan pas echt werk maken van een gemeente voor iedereen, als u ook een schepen heeft die verantwoordelijk wil zijn voor deze inclusie. In het belang van de mensen met een handicap, holebi’s, mannen en vrouwen van uw gemeente herinner ik u daarom aan het belang van het aanduiden van een schepen voor Gelijke Kansen.”

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
VLAAMSE HOLEBI'S KOZEN VOOR BLAUW EN ROOD OP 14 OKTOBER
VLAAMSE POLITICI SAMEN IN LEUVEN VOOR HOLEBI'S (Regenboogbeleid) + FOTO'S
GROEN GENT WIL DAT POLITIE MEER DOET AAN HOLEBI HAAT
UNIEK KATHOLIEK PRIESTER KOMT UIT DE HOLEBI KAST
DERDE EDITIE BELG HOLEBI POEZIE WEDSTRIJD LIEFDE BRENG ONS DICHTER
BEROEMDE HOLEBI'S SAMEN PRO OBAMA IN VIDEO
GEZOCHT VLAAMSE BISEKSUELEN ALLE LEEFTIJDEN
HOMO PERSONAGES VERDWIJNEN UIT BRITSE SOAP
BELGIE KRIJGT NATIONAAL AIDS PLAN VOOR HETERO EN HOLEBI
HOMOFOBEN BETOGEN OPNIEUW OP MILITAIRE BEGRAFENIS TEGEN HOLEBI'S
AMERIKAANSE ACTRICE EN MAN DONEREN GELD VAN HUWELIJK AAN HOLEBI'S
BARBRA STREISAND ZINGT DUET MET HOMO ZOON JASON + VIDEO
SCOUTS VERGELIJKEN HOLEBI'S MET PEDOFIELEN
BRITSE ACTRICE UIT BAD GIRLS KOMT UIT DE HOLEBI KAST
HOLEBI DIEREN: EIGENLIJK ZIJN ALLE DIEREN BISEKSUEEL + 12 DIEREN BESCHREVEN

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: Email aan holebi.info van: Nina Mallants, woordvoerster van Vlaams minister Pascal Smet.

Dit bericht is gepost op 19 October, 2012 en 2676 keer gelezen.