Limburg heeft eerste Vlaamse holebi (lesbische) burgemeester.
Els Robeyns (sp.a) heeft de verkiezingen in Wellen gewonnen. Ze is de eerste vrouw in Vlaanderen die burgemeester wordt en openlijk lesbisch is. Haar partij won met 10 zetels op 19 en kreeg zo een absolute meerderheid waarna het Vlaams parlementslid de nieuwe burgemeester wordt in het Limburgse Wellen.

Robeyns was al Vlaams volksvertegenwoordiger. Voor de verkiezingen pakte ze uit met een glossy magazine genaamd ELS. Daarin presenteerde zij de tien inhoudelijke hoofdstukken van haar dromen voor Wellen. Deze manier van campagne voeren had blijkbaar effect want Robeyns kreeg 1.922 naamstemmen, het beste resultaat van alle kandidaten. Ze vormde een coalitie met CD&V en mag zich nu burgemeester van de Limburgse gemeente Wellen noemen.

De politica was eigenlijk nog niet uit de kast. Deze week berichtte Radio 1 plots dat ze de eerste Vlaamse lesbische burgemeester is. Robeyns was daar zelf verbaasd over: "Ik heb eigenlijk nooit een coming-out gedaan! De pers heeft dat deze week voor mij gedaan. Ik heb nooit te koop gelopen met mijn seksuele geaardheid, maar ik heb mijn vriendin ook nooit verstopt. Ik ben niet anders dan iemand anders. Net als hopelijk velen heb ik een goede partner die mij helpt en steunt. Bij mij is dat een vrouw maar voor de rest maakt dat geen verschil. Ik wil dat liefst zo houden."

Els houdt er niet van dat één aspect van haar persoon wordt uitvergroot: “sensatie is voor mijn niet nodig. Uiteindelijk heeft mijn seksualiteit niets met mijn job te maken.” Ze wil burgemeester zijn van alle inwoners van Wellen: “voor mij is er daarbij geen onderscheid tussen de mensen. Ik probeer voor iedereen mijn best te doen!” Het doel dat ze vooropstelt als nieuwe burgemeester is van Welllen een aangename gemeente te maken voor iedereen die er woont: “ik vind het belangrijk dat iedereen zich goed voelt in onze gemeente.”

Robeyns is 32 jaar. Haar politieke en sociale interesses zijn: wonen, sport & jeugd, welzijn, plattelandsbeleid, toerisme en landbouw. Haar hobby's zijn door rugproblemen beperkt maar indien haar drukke leven het toelaat slaat ze wel eens een balletje tennis, daarnaast kan ze ook genieten van een fietstochtje in het Limburgse landschap, geniet ze van een terrasje, lekker eten en mensen kijken.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 20 October, 2012 en 3550 keer gelezen.