Uniek: eerste openlijke holebi voor politieke functie in Kenia.
David Kuria Mbote (foto) is de eerste openlijke holebi kandidaat voor een politieke functie in het Afrikaanse Kenia. Maar hij benadrukt wel dat zijn campagne niet alleen rond holebi's draait.

De 40-jarige Kuria komt op voor de senaat in Kiambu, een county ten noorden van Nairobi. Bij de verkiezingen van maart 2013 wil hij de opvatting bestrijden dat homoseksualiteit verwerpelijk is. Maar dat zal niet eenvoudig zijn, want ten eerste zijn homoseksuele handelingen nog strafbaar tot veertien jaar cel in Kenia (al wordt dat niet meer in de praktijk toegepast), en blijkt uit recente peilingen dat maar liefst 90 procent van de Kenianen van mening is dat holebiseksualiteit indruist tegen hun geloof. Holebi's houden dan ook hun geaardheid angstvallig verborgen in het Afrikaanse land.

Kuria, zelf homo, wil niet enkel opkomen voor holebi's. "Ik wil ook de structurele barrières in de gezondheidszorg, het onderwijs en de economie slopen. "Veel Kenianen zitten gevangen in een vicieuze cirkel van armoede", vertelt hij in een interview met IPS. "Mijn county Kiambu is de armste van het land. We willen dat probleem aanpakken met kleine projecten, zoals konijnen kweken, zodat arme mensen geleidelijk uit de vicieuze cirkel geraken. Ik geloof ook in een tweede kans, vooral voor drugs- en alcoholverslaafden. Je leven is niet voorbij omdat iedereen je heeft afgeschreven. Als ik de typische opvattingen over mij had geloofd, zou ik mezelf hebben opgegeven."

Verder is Kuria natuurlijk ook activist en stond hij mee aan de wieg van de koepelorganisatie Gay and Lesbian Coalition of Kenya. Ook de preventie en behandeling van hiv/aids ligt hem nauw aan het hart, volgens hem wijzen Keniaanse dokters homo patiënten af en weten homo's te weinig af van hiv-preventie. De enige mensen die in Kenia uit komen voor hun seksuele geaardheid zijn mensen zoals Kuria, dat hij zo openlijk is over zijn geaardheid heeft velen geschokt, vooral omdat hij tot zijn 27ste theologie en filosofie studeerde en eerder priester wilde worden. Na dat hij het seminarie verliet, behaalde hij nog een MBA aan de universiteit van Nairobi.

"Ze zeggen niet dat ik homo ben, ze noemen me de kandidaat met issues", lacht hij. "Ik heb ze wel al zover gekregen dat ze willen luisteren naar mij. Of ze ook voor me zullen stemmen is een andere vraag." De visie op holebi's veranderen in zijn land zal niet eenvoudig zijn. Mike Waters in Zuid-Afrika is het enige openlijk homoseksuele parlementslid van het continent. En de Keniaanse premier Railia Odinga zei in een speech twee jaar geleden dat homo's gearresteerd moeten worden. Op Facebook en Twitter kreeg Kuria's campagne al veel hatelijke reacties. Hij ontving onlangs ook een doodsbedreiging per mail, al was die afkomstig uit de Verenigde Staten. Maar hij zegt dat hij nooit veel problemen met homofobie heeft ervaren. Kuria denkt dat de kiezers hem als een politieke outsider zullen zien. "Ik ga geen praktijken van het establishment op het vlak van corruptie en tribalisme in stand houden. Dus als het land klaar is voor verandering, dan ben ik de geknipte man."

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
MEER DAN 500 PSYCHOANALYTICI PRO OPENSTELLING HUWELIJK HOLEBI'S
HOMO JUSTIN BIEBER SEKS POP OP DE MARKT (ook voor hetero's)
UNIEK LAURETTE ONKELINX WIL EINDE VERBOD BLOED GEVEN VOOR HOMO'S
10-JARIGE MET TWEE PAPA'S SCHRIJFT BRIEF AAN PRESIDENT OBAMA + REACTIE OBAMA
BRAD PITT SCHENKT GELD AAN VIER AMERIKAANSE STATEN TEN VOORDELE VAN HOLEBI'S
NIEUWE NEDERLANDSE REGERING ZET ZICH NOG MEER IN VOOR HOLEBI'S(weigerambtenaren, scholen, enz..)
PAUL DE LEEUW KRIJGT VERLENING CONTRACT BIJ VTM EN IS AFGEVALLEN
BELG MELDPUNT HOMOFOBIE KRIJGT UITBREIDING + ALLE INFO OVER HOLEBI'S
EN DE NUMMER 1 VAN DE BELG HOLEBI TOP 100 - 2012 IS... + VOLLEDIGE LIJST + 4 VIDEO'S
EXPLOSIEVE GROEI STEUN HOLEBI HUWELIJK TE DANKEN AAN JE GROOTOUDERS
NEDERLANDS SOAP ACTEUR MET HOMO MOSLIM ROL WINT AWARD + VIDEO HOMOKUS
FOTO KUSSENDE MEISJES INTERNET HIT + FOTO
AMERIKAANSE ACTRICE EN MAN DONEREN GELD VAN HUWELIJK AAN HOLEBI'S

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: dewereldmorgen.be - Auteur: Mike Elkin

Dit bericht is gepost op 06 November, 2012 en 2530 keer gelezen.