Turtelboom moest motivering geven bij zwaardere straffen (holebi) homofoob geweld.Omdat de Belgische Raad van State erg kritisch was over een wetsontwerp van minister van Justitie Annemie Turtelboom betreffende de aanpak van homofoob geweld heeft de minister haar ontwerp aangepast.

Turtelboom liet weten dat ze de maximumcelstraffen voor geweld met een discriminerend motief verdubbelen. Als die straffen hoger zijn dan vijf jaar, wil ze er telkens vijf jaar extra bij doen. Maar de Raad van State liet weten dat de minister dit soort "beduidende strafverzwaringen" veel beter moet motiveren. Anders dreigt de wet later te worden vernietigd te worden door het Grondwettelijk Hof omdat ze discrimineert. De Raad van State liet voegde er aan toe dat de minister meer specifiek moest verantwoorden waarom geweld met een discrimerend motief dubbel zo zwaar moet worden gestraft als geweld zonder discriminerend motief. Waarom is de straf twee keer zo zwaar als iemand zijn slachtoffer zwaar toetakelt omdat hij homo is, dan wanneer hij dat doet omdat hij zijn ipod niet wil afgeven? Als hiervoor geen grondige motivering is, dan dreigt de wet discriminerend over te komen. En tot slot werd de minister aangemaand de Raad van State duidelijk te maken waarom alleen celstraffen verdubbelen en niet ook de geldboetes.

Turtelboom motiveerde als volgt: "Homofoob geweld heeft grotere gevolgen dan andere vormen van geweld. Het treft niet alleen het slachtoffer zelf in zijn identiteit, maar alle homo's". In de nieuwe motivering verdubbelen de maximumcelstraffen nu voor alle vormen van discriminerend geweld. Dus niet alleen voor homofoob geweld, maar ook voor racistisch en seksistisch geweld. En ook voor geweld tegen bejaarden omdat ze bejaard zijn. Onder de vijf jaar verdubbelen de celstraffen. Straffen boven de vijf jaar worden met vijf jaar verhoogd, twintig jaar wordt dertig jaar en dertig jaar wordt levenslang. Nieuw in vergelijking met vroeger is dat ook de boetes verdubbelen, tot maximum 500 euro.

Betreffende homofoob geweld geeft Turtelboom nu een betere motivering: "Homofoob geweld heeft veel grotere gevolgen dan andere vormen van geweld. De slachtoffers waren niet alleen op het verkeerde moment op de verkeerde plaats, ze werden slachtoffer als gevolg van hun seksuele geaardheid, van hun identiteit dus. Bovendien wordt niet alleen de identiteit van het slachtoffer geschonden, maar de hele homogemeenschap lijdt schade door dit soort geweld". De redenering geldt overigens evenzeer voor alle andere vormen van discriminerend geweld. Verder stelt de minister dat eerdere strafverzwaringen niet het vereiste doel hebben bereikt. "Homofoob geweld blijft toenemen", zo schrijft ze. "En als de nieuwe strafverzwaring mogelijke daders niet voldoende zou afschrikken, dan nog verhoogt ze de doeltreffendheid van de bestraffing van hun daden", zo staat er met een knipoog naar de niet-uitvoering van korte straffen. Celstraffen boven de drie jaar worden immers altijd uitgevoerd, maar die onder de drie jaar niet en de meeste feiten van discriminerend geweld geven momenteel aanleiding tot straffen onder de drie jaar.

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
VERBORGEN CAMERA FILMT HOE BELG HOMO'S WORDEN BEDREIGD + REACTIE NV-A, HOLEBIFED + VIDEO
SARAH BETTENS KIEST VOOR BIJZONDERE CARRIERE WENDING
HOMO JUSTIN BIEBER SEKS POP OP DE MARKT (ook voor hetero's)
EERSTE OPENLIJKE HOLEBI VERKOZEN TOT SENATOR IN DE VERENIGDE STATEN
UNIEK LAURETTE ONKELINX WIL EINDE VERBOD BLOED GEVEN VOOR HOMO'S
HISTORISCH VIER AMERIKAANSE STATEN ZEGGEN JA TEGEN HOMOHUWELIJK
BELG MELDPUNT HOMOFOBIE KRIJGT UITBREIDING + ALLE INFO OVER HOLEBI'S
HERVERKOZEN OBAMA NOEMT OOK HOLEBI'S IN OVERWINNINGS SPEECH + VIDEO
UNIEK EERSTE OPENLIJKE HOLEBI POLITICUS IN AFRIKAANSE HOMOFOBISCHE KENIA
MEER DAN 500 PSYCHOANALYTICI PRO OPENSTELLING HUWELIJK HOLEBI'S
12 BELG HOLEBI'S VERKOZEN NA VERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER
ELLEN DEGENERES BEDANKT MADONNA + 3 SPECIAL VIDEO'S
WET ROND POLYGAMIE EN HOMOHUWELIJK OP KOMST IN TAIWAN
EN DE NUMMER 1 VAN DE BELG HOLEBI TOP 100 - 2012 IS... + VOLLEDIGE LIJST + 4 VIDEO'S
FOTO KUSSENDE MEISJES INTERNET HIT + FOTO

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: gva.be en knack.be

Dit bericht is gepost op 08 November, 2012 en 2691 keer gelezen.