Belgische holebi's blijf hand in hand lopen aub.

"We moeten op straat blijven vragen om die beloofde openheid en gelijkwaardigheid. Daarom moeten we op straat blijven komen. Hand in hand", zegt Fran Bambust van de holebifederatie Cavaria.

Bambust schrijft naar aanleiding van de Volt reportage dat ondanks het feit dat een deel van de bevolking niet kan leven met holebi's we het niet mogen toelaten dat je niet langer jezelf kan zijn.

"Via Volt waren we er (weer) getuige van: een deel van onze bevolking kan niet op straat verschijnen zonder dat een ander deel daar hatelijk op reageert. Hommes de la Rue toonde dat je als homo verwensingen, beledigingen en bedreigingen ‘moet’ slikken als je je eigenheid weigert te verbergen, net zoals Femmes de la Rue voorheen toonde dat je je als vrouw ook allerlei vernederingen ‘moet’ laten welgevallen. Tenminste, als je toelaat dat een kleine groep het ‘moeten’ op onze straten gaat dicteren. Maar net dat mogen we niet toelaten", aldus Fran.

"Heb ik het nu over allochtonen? Soms wel, soms niet. Het allochtoon-zijn is geen noodzakelijke of voldoende voorwaarde om tot homofoob geweld over te gaan. Niet elke persoon met niet-Belgische roots spuwt verwensingen, niet iedere homohater is allochtoon. Laten we niet vergeten dat daders van de twee ergste uitingen van homofoob geweld (moord in Luik, verwondingen in Aalst) autochtonen (Belgen) waren. Dit verhaal herleiden tot een verhaal van afkomst is simplistisch. De werkelijkheid is een verhaal van waarden en subculturen, van frustrerende omstandigheden en slecht gecontroleerde situaties. Als we katten katten willen noemen, laten we het dan daarover hebben: over een land waarin we er niet in zijn geslaagd om een helder waardebeeld te creëren, waarin we met twee morele snelheden zijn gaan varen, zonder te kijken of iedereen mee was".

"Onze maatschappij predikt algemene gelijkwaardigheid, los van geslacht, huidskleur, afkomst, leeftijd of geaardheid, maar tegelijk dragen we nog een oude moraal mee. Zowel bij allochtonen als autochtonen suddert nog een een oud man-vrouw-verhaal, waar de man zich boven de vrouw stelt, en die man zich moet bewijzen door potentie, kracht, snelheid en competitiedrang. Kijk er de reclame of actiefilms maar op na. Een groot deel van onze bevolking slaagt erin om die twee verhalen te combineren, en maakt van het seksistische verhaal een spel, dat nu eens vrolijk en dan weer wrang is, zich wel bewust dat de heersende moraal die van de gelijkwaardigheid is. “Jaja, het is maar om te lachen”, heet het, wanneer een man betrapt wordt op een seksistische reflex. Een kleinere groep vat de nuances niet, en kan ze niet combineren. Ze zien niet in dat het gelijkwaardigheidsverhaal de regels van ons land bepaalt, en niet het seksistische. Ze hebben het niet door omdat hun subcultuur dat niet oppikte, omdat ze het zelf niet snappen of omdat ze uit een andere cultuur komen waar seksisme overheerste... Of misschien hebben ze nog wel tien andere excuses. Hoe dan ook, vanuit dit oude, foute verhaal reageren ze. Roepen ze. Slaan ze."

"Oh ja, je kunt ze begrijpen. Vanuit hun idee dat de man belangrijkst is, vanuit hun vaststelling dat ze werkloos zijn ondanks hun mannelijkheid, vanuit hun gevoelservaring dat ze niet bovenaan de pikorde staan maar zelfs lager dan vrouwen of - stel je voor - dan zichzelf onterende, verwijfde mannen, worden ze agressief. En dat uiten ze. Begrijpelijk, als je over een voldoende portie empathie beschikt. Maar aanvaardbaar? Nee, dat nooit. We hebben in onze maatschappij een aantal waarden vooropgesteld, waaronder gelijkwaardigheid en openheid. Mooie principes die de basis vormen van een aantal prachtige wetten en die ongetwijfeld ook de volgende jaren nog in nieuwe instellingen, decreten en regels vertaald zullen worden. Maar die principes willen we niet alleen in wetten terugvinden, maar net ook op straat. Op straat wordt de waarde van een staat getoetst. Daar merk je welke moraliteit wij hanteren. En daar moet die gelijkwaardigheid en openheid gevrijwaard worden. Daar moeten mannen, vrouwen, transgenders, of ze nu lesbisch, hetero, homo of bi zijn, zich open bejegend en gelijkwaardig erkend weten. Op straat horen geen subculturen te heersen, en al helemaal niet als ze diezelfde openheid en gelijkwaardigheid met de voeten treden".

"Als homo’s en lesbiennes, als vrouwen, als transen mogen we niet daarom buigen voor die subculturen, maar moeten we ons verdedigd weten door de principes. Willen we zien dat het gros van de bevolking ons steunt. We moeten op straat blijven vragen om die beloofde openheid en gelijkwaardigheid. Daarom moeten we op straat blijven komen. Hand in hand".

Fran Bambust
Bron: cavaria.be

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
BELG ACTIEPLAN TEGEN HOMOFOBIE WELDRA KLAAR ALDUS MINISTER...
VLAMINGEN TOLEREREN HOLEBI'S ALS ZE ONZICHTBAAR ZIJN - TOCH VALT HET MEE!
TURTELBOOM MOEST HOGERE STRAFFEN BIJ HOMOFOBIE BETER MOTIVEREN
VERBORGEN CAMERA FILMT HOE BELG HOMO'S WORDEN BEDREIGD + REACTIE NV-A, HOLEBIFED + VIDEO
UNIEK LAURETTE ONKELINX WIL EINDE VERBOD BLOED GEVEN VOOR HOMO'S
BELG MELDPUNT HOMOFOBIE KRIJGT UITBREIDING + ALLE INFO OVER HOLEBI'S
HERVERKIEZING OBAMA DANKZIJ HOLEBI'S, AFRIKANEN ENZ...
CANTONESE ZANGERES KOMT UIT DE HOLEBI KAST
ORGANISATIE ZOEKT 1 MILJOEN HANDTEKENINGEN TEGEN HOLEBI'S
EERSTE OPENLIJKE LESBIENNE VERKOZEN IN AMERIKAANSE SENAAT
NEDERLANDS HOMO ILLUSIONIST EN VRIEND UIT ELKAAR
UNIEK EERSTE OPENLIJKE HOLEBI POLITICUS IN AFRIKAANSE HOMOFOBISCHE KENIA
HOMO JUSTIN BIEBER SEKS POP OP DE MARKT (ook voor hetero's)
HISTORISCH VIER AMERIKAANSE STATEN ZEGGEN JA TEGEN HOMOHUWELIJK
PAUL DE LEEUW KRIJGT VERLENING CONTRACT BIJ VTM EN IS AFGEVALLEN
WET ROND POLYGAMIE EN HOMOHUWELIJK OP KOMST IN TAIWAN
HERVERKOZEN OBAMA NOEMT OOK HOLEBI'S IN OVERWINNINGS SPEECH + VIDEO
MEER NIEUWS: KLIK HIER


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 12 November, 2012 en 3004 keer gelezen.