Belg Kamercommissie Justitie keurt ontwerp verzwaring straffen holebi haat goed.

Onze Kamercommissie Justitie keurde zopas unaniem het ontwerp goed waardoor de straffen voor homofoob geweld verdubbelen. Opmerkelijk is dat Vlaams Belang ook zijn goedkeuring gaf maar dat de Groenen zich onthielden.

De maximumstraffen voor homofoob geweld verdubbelen door dit ontwerp. Maar als de maximumstraf vijf jaar of meer is, komt er telkens vijf jaar bij. Een straf van 20 jaar komt op 30 jaar. Het ontwerp geldt niet alleen voor homofoob geweld, maar voor alle discriminerend geweld: dus ook racistisch en seksistisch geweld of geweld tegen bejaarden omdat ze bejaard zijn. Ook de geldboetes worden verdubbeld met een maximum van 500 euro (X 6). In 2003 waren de minimumstraffen al verdubbeld, maar dat wordt weer afgeschaft.

Groen onthield zich omdat de strafverwaring veel te ver gaat. Stefaan Van Hecke wilde ze beperkt zien tot discriminerend geweld tegen mensen die geen keuze hebben.

"Geweld wegens seksuele geaardheid, huidskleur, geslacht e.d. mag zwaarder bestraft worden, want deze mensen hebben geen keuze. Maar moeten we echt ook zo'n strafverzwaring hebben voor geweld wegens syndicale of politieke overtuiging of wegens fortuin? Ik vind dat te ver gaan". Van Hecke wilde bovendien dat de parketten homofoob geweld altijd vervolgen en dat de straffen voor homofoob geweld altijd worden uitgevoerd.

Het VB stemde enigszins verrassend voor de strafverzwaring. Bert Schoofs: "Dit homofoob geweld wordt aangestuurd door een godsdienst, de islam. Als men de moskeeŽn blijft subsidiŽren, als men aparte moslimzenders toelaat, dan zal de homofobie blijven toenemen. We moeten daar geen doekjes om winden om politiek correct te zijn."

Ook Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) stelde dat "jonge allochtone mannen verantwoordelijk zijn voor het meeste homofoob geweld". Ze vroeg van de regering een structureel overleg met de allochtone gemeenschap om dit geweld te voorkomen. Ze wilde bovendien dat de strijd tegen homofobie wordt opgenomen in het plan radicalisering waarmee de regering het moslimfundamentalisme wil bestrijden.

De Kamercommissie Justitie keurde het ontwerp unaniem goed, alleen de Groenen onthielden zich. Volgende week is er nog een tweede lezing, maar dat is een pure formaliteit.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
TURTELBOOM MOEST HOGERE STRAFFEN BIJ HOMOFOBIE BETER MOTIVEREN
VLAMINGEN TOLEREREN HOLEBI'S ALS ZE ONZICHTBAAR ZIJN - TOCH VALT HET MEE!
BELG MELDPUNT HOMOFOBIE KRIJGT UITBREIDING + INFO OVER HOLEBI'S

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
BELG AMBASSADEUR UIT BRAZILIE KOMT MET MAN OP VOOR HOMOHUWELIJK
BEROEMDE POPPETJES VAN LEGO - OOK VAN HOLEBI'S OP DE MARKT
BELG ACTIEPLAN TEGEN HOMOFOBIE WELDRA KLAAR ALDUS MINISTER...
MEER DAN 70.000 MENSEN OP STRAAT TEGEN HOLEBI'S EN HOMOHUWELIJK IN FRANKRIJK
BELG PS KAMERLID WIL DUO OUDERSCHAP VOOR HOLEBI'S
HOLEBI ACTEURS EN SERIES GENOMINEERD VOOR PEOPLE CHOICE AWARDS
16 JARIGE VERKRACHT SAMEN MET VRIEND JONGEN IN BRUSSEL
ELKE BOYBAND HEEFT 1 HOMO - BOYBAND ZANGERTJE UIT DE HOLEBI KAST
BRUSSELSE LAGERE SCHOOL GAAT WERKEN ROND THEMA HOLEBI'S
REPUBLIKEINSE HOMO PLEEGT ZELFMOORD NA OVERWINNING PRESIDENT OBAMA
BELG HOLEBI'S BLIJF HAND IN HAND LOPEN AUB
KATHOLIEKE HETERO TIENER KOMT OP VOOR HOLEBI'S EN MAG DAAROM NIET MEER...
MECHELSE TAXI WEIGERDE KLANTEN OMDAT ZE HOLEBI ZIJN
ADJE BEKEND VAN SHOWS PAUL DE LEEUW GAAT PARTNEREN MET VRIEND

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: gva.be

Dit bericht is gepost op 20 November, 2012 en 2422 keer gelezen.