Di Rupo: "Tolerantie in BelgiŽ (tgo holebi's) gaat achteruit".
De tolerantie in BelgiŽ ging de jongste drie ŗ vier jaar achteruit. Dat stelt eerste minister Elio Di Rupo in de marge van de voorstelling van de World Outgames, de holebispelen die in 2013 doorgaan in Antwerpen.

Ik voel dat verschillende groepen in ons land tegen de vrijheid zijn gekant", zegt Di Rupo. "De laatste drie tot vier jaar wordt de sfeer minder vrij. Er vallen verschillende slachtoffers." De eerste minister vindt het echter te gemakkelijk om het probleem te beperken tot de allochtone gemeenschap. "Dat is te eenvoudig. We moeten voortwerken aan de tolerantie en iedereen eraan herinneren dat we wetten hebben." Di Rupo verwacht veel van het nationaal actieplan tegen homofobie, waaraan Annemie Turtelboom en JoŽlle Milquet de laatste hand leggen. "Ook een initiatief als de World Outgames kan bijdragen aan de tolerantie. Dit is een gelegenheid om een goed beeld van onze diversiteit te bieden, zeker naar jongeren toe."

Bart Abeel, voorzitter van de raad van bestuur van de Outgames in Antwerpen, is alvast erg tevreden met het standpunt en de uitdrukkelijke steun van de premier. "We hebben het geluk dat we een homoseksuele eerste minister hebben en zijn erg blij dat hij een van de gezichten van de games wil worden." Het is immers niet makkelijk om een ambassadeur in het sportmilieu zelf te vinden. "Openlijke homoseksualiteit blijft een probleem bij sporters", aldus Abeel. Voorlopig kon enkel handboogschutter Ivan Denis bereid worden gevonden.

De organisatie verwacht tussen zesduizend en achtduizend deelnemers en hoopt op 25.000 toeschouwers per dag. De worldOutgames werden in 2006 voor het eerst georganiseerd in het Canadese Montrťal en stonden onmiddellijk open voor sporters van alle niveaus. De deelnemers aan de 35 disciplines werden opgedeeld volgens niveau en leeftijd. Veel belangrijker dan de sportieve titels is de uitstraling van het evenement over de hele wereld. "We willen idereen tonen hoe fijn het kan zijn met een open, tolerante, wetgeving voor holebi's,", zegt Abeel. Het is dan ook geen toeval dat de derde editie van de Outgames in ons land plaatsvindt. Zowel de organisator als Di Rupo zijn lovend voor de verwezenlijkingen van Guy Verhofstadt in zijn negen jaar als premier van BelgiŽ.

"Verhofstadt zal de geschiedenis in gaan als ťťn van de actiefste premiers inzake homorechten", stelt Di Rupo. "BelgiŽ is een internationaal voorbeeld als een van de eerste landen die het homohuwelijk en een antidiscriminatiewet heeft ingevoerd." Verhofstadt nam de loftuigingen in ontvangst, maar wijst erop dat holebi's nog grote problemen ondervinden in zowat 180 landen. Daarom wordt tijdens de games ook een mensenrechtenconferentie georganiseerd, die moet uitmonden in een 'Declaration of Antwerp', een document dat de strijdpunten voor de komende vijf jaar in kaart brengt.

De worldOutgames vinden plaats van 31 juli tot en met 11 augustus 2013. Naast het sportevenement en de conferentie is er ook een aanzienlijk cultureel luik, met tentoonstellingen in de Antwerpse musea en samenwerkingen met bestaande zomerfestivals. Van 1 tot en met 5 augustus wordt bovendien Mister Gay World verkozen in de Scheldestad.

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
RESOLUTIE TEGEN HOLEBI EN TARNSFOOB GEWELD IN VLAAMS PARLEMENT DOOR...
GEZOCHT BELGISCHE HOLEBI'S DIE GAAN TROUWEN
ZANGERES KATY PERRY KRIJGT HOLEBI AWARD + 2 VIDEO'S
NA JAREN TERUG EEN MISTER GAY VLAANDEREN VERKIEZING - DOE MEE
BRITSE HOMO BAR BREEKT WERELD RECORD AANTAL HIV GETESTE HOMO'S
2 JONGENS VAN 13 OPGEPAKT NA HOMOFOBISCHE BEDREIGINGEN IN ANTWERPEN BIJ VOLT REPORTAGE
SPEELGOED FOLDER MET NIET GENDER GEBONDEN SPEELGOED UIT
UNIEK HIP HOP HIV SONG + VIDEO
STEM MEE VOOR DE HOLEBI ICOON VAN 2012
ELKE MAAND GEWELD TEGEN HOLEBI'S IN GENT
VANAF 1 DECEMBER VERPLICHT LESSEN OVER HOLEBI'S OP ALLE SCHOLEN
PRINSEN WILLIAM EN HARRY AMBASSADEURS AIDS FONDS IN NAVOLING VAN MOEDER
MOSKOU NEEMT HOMOFOBE WET VAN ST PETERSBURG NIET OVER
ANGELA MERKEL VIERKANT TEGEN HOLEBI RECHTEN
GERARD JOLING IN DOODSANGST DOOR HANS KLOK + VIDEO

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: volledige overname van hln.be

Dit bericht is gepost op 04 December, 2012 en 2624 keer gelezen.Reageer op dit bericht: