NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Belg holebi en trans awards uitgereikt
Vandaag, tijdens haar nieuwjaarsreceptie reikte holebi- en transgenderkoepel cavaria naar jaarlijkse gewoonte enkele Awards uit. Dit jaar voor het eerst op een andere manier dan de voorbije jaren.

Eerdere jaren reikte cavaria de holebi Fobie- en de holebi Folie prijs uit. Deze werden vervangen door de cavaria Media Award (gegeven aan een mediamoment dat holebi- en transgender thema's vooruit hielp of bijzonder maakte), en de cavaria Lifetime Achievement Award (zet een actie of campagne in de bloemen voor haar aandacht voor holebi's en/of transgenders). En nieuw de cavaria Lifetime Achievement Award, (die gaat naar een persoon die zich jarenlang inzet(te) voor de rechten van holebi's en transgenders, werkt niet met genomineerden).

Winnaars:

cavaria Media Award:
Werd gewonnen door het jongeren weekblad Joepie, voor de holebi special aan het begin van het nieuwe schooljaar. Onder de titel: 'Gay = Okay' bracht het jongerenblad tien holebi-issues. Het was trouwens niet de eerste keer dat Joepie aandacht had voor holebi's, en de hartenrubriek wordt al geruime tijd geschreven door een jonge openlijke homo, met als titel 'Matthias, your gay best friend'. Het eigen initiatief, de positieve benadering en de gevoelig doelgroep overtuigden de jury om Joepie uit te roepen tot de winnaar van de cavaria Media Award 2013.

De cavaria Campaign Award:
Werd gewonnen door de Basisschool Sint-Martinus uit Sint-Jans-Molenbeek, voor het project over seksuele geaardheid en genderidentiteit dat ze lanceerden op deze school. Onder de titel: 'Ik en de Ander', werden er in de school gangen foto's opgehangen van kussende vrouwen, mannen die hand in hand lopen en transgenders naast heteroseksuele koppels. Over de foto's werd vervolgens in de lessen gepraat, waarbij de kinderen de verschillen tussen gender, geslacht en geaardheid werd uitgelegd, ook werden er foto's getoond die de kinderen anders niet zien, zoals huwelijksfoto's van homo en lesbische koppels. Verder bracht de school ook educatieve toneelstukjes en volgt het schoolteam regelmatig vorming rond holebi's en gender en weerbaarheid. Het was geen evident project omdat er ook veel moslim kinderen op deze school zitten, toch was het geheel een succes. De jury van de cavaria Awards was dan ook van mening dat het project een inspiratie is voor andere scholen en dat het een knap voorbeeld was van genderbewust onderwijs.

cavaria Lifetime Achievement Award:
De grote verrassing van de cavaria Awards was evenwel de winnares van de allereerst cavaria Lifetime Achievement Award. Deze prijs ging immers niet naar een holebi-coryfee, zoals vele hadden verwacht, maar naar Griet De Cuypere, de psychiater van het Gentse Genderteam, die door haar jarenlang inzet zichtbaarheid heeft gegeven aan het transgender thema. De Cuypere zette transgenderisme en transseksualiteit op Belgische kaart. Het UZ Gent Genderteam hielp de voorbije jaren honderden transseksuelen met hun transitie. Jammer genoeg wordt het initiatief niet altijd op applaus onthaald en wordt de inzet van De Cuypere en haar team vaak gebagatelliseerd, waarbij mensen zich afvragen: 'houden ze zich daarmee bezig in plaats van met essentiƫle problemen?'. De Cuypere zegt: Ja, want genderdysfore mensen lijden zo veel, en ik zie hen helpen niet als een luxe, wat me bij deze mensen opvalt is het grote lijden, dat is ook de reden waarom ze recht hebben op een correcte behandeling.' De Cuypere is een wereldwijde autoriteit voor de begeleiding van transgenders, intussen heeft ze de leiding van haar team wel losgelaten, en doet ze het wat rustiger aan, maar nog blijft ze actief, zo is ze nog bestuurslid van de World Professional Association for Transgender Health en vooraanstaand lid van de Enig onderzoeksgroep (Eureopean Network for the Investigation of Gender Incongruence).

holebi info eigen berichtgeving 2013

Dit bericht is gepost op 20 January, 2013 en 2556 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

25 juli 2020 - Amsterdam Pride Online + Walk
03 augustus 2020 - Queer Arts Festival
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Open brief: steun je lokale Vlaamse holebi & trans+ onderneming en horecazaak.

 

Studente Thomas More-Hogeschool Mechelen genomineerd voor Podcastprijs over haar comingout + podcast.

 

Brugge legde (2de) regenboogzebrapad aan op unieke plaats.

 

3 tot 9 augustus: Queer Arts Festival Antwerp, (eerste groot holebi+ trans+ festival tijdens coronacrisis).

 

James Cooke en vriend Dorian in interview over huwelijk en meer.

 


Buitenlands nieuws

Ondanks Covid 19 komen duizenden holebi's, interseks trans+ & sympathisanten op straat in Parijs + video.

 

Zuid-Afrika keurt wet goed die ambtenaren verbied homohuwelijken te weigeren.

 

Amsterdam Pride 9 dagen feest online (25/07 - 02/08), maar ook Pride Walk & demonstratie. + video.

 

Holebi's en transgenders boos op Facebook.

 

Nederland komt tegemoet aan mensen die zich geen man of vrouw voelen.

 

Opnieuw jonge homo aangevallen in het Nederlandse Enschede.

 

Montenegro gaat stap vooruit betreffende gelijke rechten holebi's.

 


Showbizz & Sport

Nederlands presentator en ex zanger Gordon herviel en schaamt zich diep.

 

Plus-size transgender model schrijft geschiedenis in Calvin Klein Pride campagne + video

 

Brits acteur uit de kast via Instagram.

 

Actrice, zangeres en voormalig kindsterretje Raven Symone en vriendin gehuwd.

 

Beste videogame van 2020 bevat lesbisch hoofdpersonage.