NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Beroemdste Gay (holebi) Krant van Nederland verdwijnt.

Na 34 jaargangen komt er een einde aan de Gay Krant. De krant stopt na ruim dertig jaar strijd en 676 edities. Vandaag is bedrijfsbeëindiging aangevraagd voor de krant, die niet meer zal verschijnen. De website GK.nl wordt vooralsnog voortgezet.

De Gay Krant is het slachtoffer geworden van de economische situatie van dit moment. Alle bladen hebben het momenteel moeilijk; de opbrengsten en resultaten van gedrukte media lopen sterk achteruit. Net zoals voor vele andere gedrukte media geldt ook voor de Gay Krant dat de advertentiemarkt is ingezakt en dat de opbrengst uit abonnementen sterk is teruggelopen. Daarnaast had de krant te maken met het stopzetten van de losse verkoop omdat de verspreider van de losse nummers onvoldoende kansen zag.

De Gay Krant had een emancipatiedoel. Dat doel is voor een belangrijk deel verwezenlijkt. Bovendien heeft internet een deel van de taken overgenomen. Al deze zaken zorgden ervoor dat er voor de krant geen toekomst meer was weggelegd.

In haar ruim 30-jarig bestaan heeft de Gay Krant samen met de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) talrijke initiatieven ontplooid en/of projecten opgestart. Het begon voor de Gay Krant allemaal als een grapje. Tijdens de jaarwisseling van 1979 naar 1980 werd in de Eindhovense kroeg Du Masher het eerste Gaykrantje uitgedeeld. De bareigenaar had de gewoonte om tijdens de feestdagen een klein cadeautje aan zijn gasten te geven. De jaren ervoor waren dat een sleutelhanger en een plastic portemonneetje met opdruk. Dit keer werd het een informatief krantje van twee dubbelgevouwen A4’tjes. De klanten wilden meer dan een eenmalige uitgave en zo groeide de Gay Krant in korte tijd tot het grootste homo-informatieblad van Europa onder leiding van Joop Boonstra en Henk Krol. Joop Boonstra nam enkele jaren geleden om gezondheidsredenen afscheid van de krant, Henk Krol trad vorig jaar terug om zich te richten op het leiderschap van de politieke partij 50PLUS.

Het was nooit de bedoeling van de Gay Krant een commercieel project te maken. Aanvankelijk waren alle medewerkers onbezoldigd. Altijd stond de emancipatiestrijd op de voorgrond. Met de combinatie krant en stichting werd veel bereikt. Een kort (en onvolledig) overzicht:

Jaren 80:
• Als eerste medium in Nederland startte de Gay Krant op advies van de SVGK met het geven van voorlichting over aids/hiv en veilig vrijen.
• Protestacties tegen de uiterst homofobe houding van de r.k.-kerk.
• Het initiëren van acties om betere rechten te verkrijgen voor alleenstaanden (in samenwerking met het CISA).
• Start van de lobby om te komen tot gelijke relatierechten.
• Opkomen voor homohoreca-ondernemers die geen brandverzekering konden afsluiten vanwege de aard van hun clientèle.
• Lancering (in 1988) van de Internationale Coming Out Day.
• Introductie van de regenboogvlag als vervanger voor de roze driehoek als trotssymbool van de internationale homobeweging.

Jaren 90:
• Verdere voorlichting over safe sex via Aids Info en Alles over aids.
• Het organiseren van vakanties voor uitgeputte partners van aidspatiënten.
• Lancering van een campagne bij pensioenfondsen om partnerpensioenen af te dwingen.
• Lancering van het idee op de Tilburgse kermis jaarlijks een Roze Maandag te organiseren.
• Verdere strijd voor openstelling van het burgerlijk huwelijk.
• Initiëren en lanceren van het idee om in 1998 de Gay Games in Amsterdam te laten plaatsvinden.
• Via de Gay Krant publicitaire ondersteuning van diverse Roze Zaterdagen.
• Als eerbetoon aan Albert Mol, de eerste tv-persoonlijkheid die publiekelijk uit de kast kwam, werd mede dankzij de SVGK een buste van hem geplaatst in het (Nieuwe) DeLaMar Theater.

Jaren 00:
• De openstelling van het burgerlijk huwelijk leidde tot een aantal nieuwe situaties, waarvoor de SVGK zich inzette.
• Samen met Albert Verlinde voerde de SVGK in 2007 een petitieactie om een einde te maken aan het fenomeen van de weigerambtenaar.
• In 2008 kwam de SVGK in actie toen de gemeente Etten-Leur een getrouwd homopaar een internationaal uittreksel weigerde.
• Samen met HLBF en COC spande de SVGK zich in om het burgerlijk huwelijk in de overzeese delen van het Koninkrijk geopend te krijgen.
• Dankzij de SVGK is Rolduc in Kerkrade geen trouwlocatie meer. Het gebouw is eigendom van het bisdom Roermond dat van de gemeente eiste dat alleen heteroparen er mochten trouwen. Nadat de SVGK dit naar buiten had gebracht, kondigde de gemeente Kerkrade aan de trouwlocatie af te stoten.
• Naar vermogen trachtte de SVGK gehoor te geven aan de verzoeken van vele buitenlandse organisaties die een beroep deden op de expertise van de SVGK inzake het lobby’en voor openstelling van het burgerlijk huwelijk. Dankzij een subsidie van de overheid kon hiertoe een boekje in 4 talen worden uitgebracht.

Jaren 10:
• Partnerschap voor de Gay Games van 2010 in Keulen.
• Blijvend verstrekken van adviezen aan groepen die in hun land streven naar openstelling van het burgerlijk huwelijk.
• Verdere ontwikkeling van de jongerensite 18min.eu en het organiseren van meetings met o.a. Hans Schiffers, Arie Boomsma en Wouter Hamel als vip-gasten.
• In 2010 kwam de SVGK in actie toen een pastoor in Reusel een homoseksuele prins Carnaval de heilige communie weigerde vanwege zijn geaardheid.
• Actie onder de Nederlandse politici om aandacht te vragen voor de peniebele situatie van homo’s in Malawi.
• Onder regie van de SVGK en met steun van het Ministerie van OCW en m.m.v. COC Nederland is een crossover mediaproject gemaakt (hehomo.nl) waarin de problematiek van jongeren rond coming out in het voortgezet onderwijs bespreekbaar wordt gemaakt.
• Ook voor het LNBi werd een dergelijk project uitgevoerd. Minister Van Bijsterveldt nam op 31 mei 2012 het eerste exemplaar in ontvangst.
• Lancering (2011) van een landelijk meldpunt voor homopesterijen in de eigen woonomgeving, wat leidde tot een samenwerkingsverband met het ministerie van Justitie en de Nationale Ombudsman. Dat leidde tot de ontwikkeling van een spelregelkaart, waarop zowel de belaagde als hulpverlener wordt geïnformeerd over wat er mag worden verwacht en kan worden gedaan met de klachten.
• Introductie van een speciale bashing-app (2012) om melding te doen van fysiek en verbaal antihomogeweld.
• Online petitie (2013) tegen de homofobe wetsplannen van de Russische regering.

Ook op ander gebied ontwikkelde de SVGK projecten die haar doelstellingen ondersteunen:
• In 2008 kon – mede dankzij steun van het ministerie van OCW – de beschermde jongerenwebsite www.18min.eu op professionele wijze worden vormgegeven en ingericht. De inmiddels meer dan 2.000 tieners die zich hebben aangemeld bewijzen dat er behoefte is aan een dergelijke site.
• Ter gelegenheid van (de voor het eerst door de overheid geïnitieerde viering van) International Coming Out Day wist de SVGK in 2008 voor het eerst diverse uitgevers van homoperiodieken onder één paraplu te laten samenwerken aan een speciale samenwerking met een gratis ochtendblad. Daardoor ontstond een 12 pagina’s tellende special die onder 1,5 miljoen lezers werd verspreid.
• Met zowel het Aids Fonds als met de stichting Hivos werd aandacht gegenereerd voor projecten van deze organisaties, onder meer via publicaties in de GK.
• In 2009 ondernam SVGK actie naar aanleiding van de homofobe uitspraken van Paus Benedictus XVI en zijn stafmedewerkers rond een Nederlands/Franse verklaring in de Algemene Vergadering van de VN. SVGK had het initiatief genomen om de invloed van het Vaticaan in de VN terug te dringen.
• Om te komen tot een betere erfrechtpositie van homoparen in de EU heeft SVGK in 2009 onder alle Europarlementariërs uit Nederland en België actie gevoerd.
• Actie tegen de vrouw- en homovijandig dubbele moraal van islamoloog Tariq Ramadan.
• Actie tegen homofobie in Zambia en de executies van jonge homoseksuelen in Iran.

MEER NIEUWS: KLIK HIER

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 12 March, 2013 en 2753 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

14 december 2019 - Cafeina Retro
20 december 2019 - Woman only party
20 december 2019 - Cave @ Steel Gate
21 december 2019 - Girls for Girls
21 december 2019 - Funky
26 december 2019 - Girls for Girls
27 december 2019 - Pride to be older
28 december 2019 - Sharon O Love
28 december 2019 - Boys for Boys
31 december 2019 - H.I.M New Years Party

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

New York Times volgde Marieke Vervoort tot aan haar dood en publiceert haar verhaal en nooit eerder getoonde pakkende foto's.

 

Nieuwe Belgische holebi & trans+ website, info, regenboogtoeren ...

 

Brussels opvanghuis voor dakloze holebi & trans+ jongeren, ook jij kan hen steunen, doe mee.

 

Ook in Oost-Vlaamse stad komt er weldra een Regenboogzebrapad + lijstjes.

 

Holebi’s in sportclubs: Belgische online fotocampagne moet taboe doorbreken.

 

James Cooke won twee prijzen + video.

 


Buitenlands nieuws

Nederlandse partijen willen discriminatie van holebi's e.a in Nederlandse Grondwet.

 

Uniek: Eerste holebi & transgender altaar schilderij in Kerk van Zweden.

 

Homo koppel krijgt vijftien jaar celstraf alleen maar omdat ze van elkaar houden.

 

Biseksuele vrouwen vaker slachtoffer van seksueel geweld, ook lesbi & homo vaker slachtoffer.

 

Niet alles is oké voor holebi's & transgenders wanneer een stad wordt uitgeroepen als regenboogstad.

 

Na holebi record, schrijven Britten geschiedenis met record aantal transgender en niet-binaire politici voor zitje in parlement.

 


Showbizz nieuws

Mannen danskoppel schreef geschiedenis in wereldwijde populaire danswedstrijd.

 

Jonathan Van Ness is het eerste niet vrouwelijke covermodel van Cosmopolitan in 35 jaar.

 

Cyndi Lauper krijgt Verenigde Naties award voor haar inzet voor holebi's & transgenders.

 

Caitlyn Jenner krijgt tal van transfobe haat berichten op sociale media.

 

Omdat Kate lesbisch is weigeren ouders naar haar huwelijk te komen, Ellen DeGeneres bezorgde ze verrassingen + foto's en video.