NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Vrouwen krijgen wereldwijd gelijke rechten, ook aandacht voor lesbiennes en transgenders.

Een VN-conferentie over de rechten van de vrouw heeft vrijdagnacht dan toch een akkoord opgeleverd over een verklaring die vrouwen wereldwijd dezelfde rechten geeft als mannen. Het compromis werd last minute bereikt door 2.000 vertegenwoordigers van bijna 200 regeringen wereldwijd. Uniek daarbij is dat er ook een statement is ondertekend waarmee er aandacht komt voor geweld tegen lesbische en biseksuele vrouwen en transgenders.

Wat in het Westen logisch klinkt, is dat niet overal. In veel landen hebben vrouwen minder rechten dan mannen, vaak zijn zij zelfs het slachtoffer van geweld. De grootste tegenstand op de VN-conferentie kwam van moslimlanden, maar ook Rusland en het Vaticaan lagen dwars. Moslimlanden hebben wel nog geprobeerd om "culturele uitzonderingen" te verkrijgen, maar dat is niet gelukt. Maar ook het Westen kreeg niet altijd wat het wilde. Zo staat in de verklaring dat ouders het laatste woord hebben over seksuele opvoeding. Ook over homoseksualiteit werden er toegevingen gedaan.

In het VN-compromis dat vrijdagnacht werd bereikt, staat dat overheden de plicht hebben om de rechten van vrouwen en meisjes even goed te beschermen als die van mannen en jongens. Iedereen heeft seksueel zelfbeschikkingsrecht en moet het recht krijgen op gynaecologische verzorging. Geweld tegen vrouwen en meisjes kan op geen enkele manier gerechtvaardigd worden, "door geen enkele gewoonte, traditie of religieuze overtuiging". De onderhandelingen bij de VN tussen vertegenwoordigers van 193 staten en van 6.000 organisaties, hebben bijna twee weken geduurd. Net voor het aflopen van de deadline werd een akkoord bereikt. Michelle Bachelet, voorzitter van de VN Vrouwen, sprak van "een historisch akkoord".

Er werd ook veel gepraat over hate crimes tegen lesbiennes en transgenders. In Latijns Amerika kent men het hoogste aantal vastgelegde moorden op transgenders, een van de oorzaken daarvan is de sociale economische perspectieven van transgenders, die heel laag zijn waardoorz e in veel gevallen uitwijken naar prostitutie omdat het vinden van ander werk erg moeilijk is, wat hen tenslotte kwetsbaarder maakt voor geweldplegers. Zij genieten bovendien weinig tot geen bescherming van de staat tegen dit soort geweld.

Human Rights Watch gaf in 2011 een rapport uit over geweld tegen lesbiennes en transgendermannen in Afrika, onder de titel We’ll show you you are a woman. Monica Tabengwa uit Botswana, die voor HRW onderzoek doet naar LHBT’s in Afrika, beschreef tijdens het panel hoe zwarte lesbiennes in Zuid-Afrika alarmerend vaak slachtoffer zijn van (vaak brute) verkrachtingen en moorden. Ook leidt deze cultuur van geweld vaak tot zelfmoord. In andere delen van Afrika waar homoseksualiteit gecriminaliseerd is, leidt dit er vaak toe dat burgers de wet in eigen handen nemen en denken dat zij gelegitimeerd geweld kunnen plegen tegen LBT-vrouwen. Hate speech van politici draagt hieraan bij, zoals dat de Zimbabwaanse president Robert Mugabe LHBT’s “lager dan dieren” noemde. Tabengwa gaf aan dat het monitoren en documenteren van geweld tegen LBT-vrouwen zeer belangrijk is om een volledige analyse van de problematiek te maken.

In het Midden-Oosten is de strijd met conservatieve krachten nog lang niet gestreden, zei Lynn Darwich van de Libanese organisatie Meem. De ondergeschikte positie van lesbische, biseksuele en transgender vrouwen is hier diep ingebed in de hiërarchische machtsstructuren, dus is het nodig om niet alleen voor holebi rechten te strijden, maar voor het transformeren van de gehele cultuur van onderdrukking van alle gemarginaliseerde groepen, zei Darwich: “Er is niet zoiets als een single-issue strijd, want wij leiden geen singe-issue levens.” De oplossingen voor deze problemen, zei Kim Vance van ARC International, zijn niet simpel. In veel delen van de wereld gaan de geweldplegers vrijuit. Daarnaast is er weinig betrouwbare data beschikbaar omdat LBT-vrouwen geen aangifte durven te doen of hun aangifte niet of verkeerd wordt verwerkt door de autoriteiten. Het geweld tegen LBT-vrouwen is vaak van zeer ernstige aard, omdat de plegers een boodschap willen uitzenden naar de rest van de samenleving. Ook is er heel vaak sprake van seksueel geweld, en geweld binnen het gezin of door familieleden.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
AMERIKAANS CONGRES NEEMT HOLEBI'S OP IN VIOLENCE AGAINST WOMAN ACT


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 16 March, 2013 en 2741 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

22 november 2019 - Boots Club Big & Bear
23 november 2019 - Boots Club Anniversary
23 november 2019 - Lesbian Message Party
23 november 2019 - Revelation
29 november 2019 - Boots Club Leather Rubber
30 november 2019 - Boots Club Anniversary
07 december 2019 - Spotlight
14 december 2019 - Cafeina Retro
20 december 2019 - Woman only party
21 december 2019 - Girls for Girls

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Permanent regenboogzebrapad op komst in West-Vlaamse gemeente.

 

Populaire Vlaamse serie wtFOCK toont mooie verhaallijn rond homo koppeltje, maar ook homofobische aanval + 3 video's.

 

Naar aanleiding van Rode Neuzen Dag, het verhaal van een Vlaamse jonge transgender man.

 

Gentse studenten vestigen aandacht op onredelijke vragen die holebi & trans asielzoekers krijgen.

 

Dit zijn de straffen voor Belgische homofobe en racistische voetbalsupporters.

 

Man riskeert celstraf na aanval op Turkse lesbienne in Vlaams-Brabant.

 

5 Vlaamse transgenders over de strijd na de operatie, het zijn niet altijd succes verhalen zoals dat van Bo en Sam.

 


Buitenlands nieuws

Uniek: Amerikaanse homo tiener wint zitje in gemeenteraad.

 

1 op 6 vrouwen en 1 op 20 mannen ooit verliefd op iemand van hetzelfde geslacht.

 

Homo & biseksuele mannen beschouwen racisme (bijna) als normaal op dating-apps.

 

57 Britse politici stemden niet voor Europese resolutie die Pools wetsvoorstel afkeurt.

 

Aantal zelfmoorden onder homo's en lesbiennes daalt met dank aan legalisatie homohuwelijk.

 

Oplichters doen zich voor als slachtoffers holebi- of transfobie op Grindr.

 


Showbizz nieuws

Lena Waithe en Alano Mayo spontaan gehuwd voor de buste van pionier Harvey Milk + video.

 

Amerikaans acteur en vriend verloofd.

 

Amerikaans Sense8 en Stargate Universe acteur uit de kast in holebi magazine.

 

Ellen DeGeneres krijgt award die haar hele carrière in de bloemetjes zet.

 

Zanger Ricky Martin 10 maand na geboorte dochtertje, papa van zoontje.