N-VA kamerlid protesteert tegen houding Turkije over pleegkinderen bij holebi koppels, en meer over de zaak Yunus.N-VA Kamerlid Zuhal Demir reageert onthutst op de vraag van het Turkse consulaat om Turkse pleegkinderen hier voortaan enkel bij onthaalouders van Turkse origine onder te brengen. Turkije wil niet dat "hun" kinderen bij homokoppels of bij christelijke echtparen terecht komen. Het draait momenteel vooral om kinderen die zijn ondergebracht in Nederland en België

Demir, een Turkse Antwerpenaar en tevens districtsburgemeester van Antwerpen, hierover: "Hoe kunnen die kinderen zich ontpoppen tot volwaardige jongeren als ze niet langer in contact mogen komen met de lokale gewoontes van hier? Dit staat toch helemaal haaks op een goede integratie." Demir vraagt zich af welk belang hier primeert: het belang van Turkije of dat van het kind. "Voor mij is het zonneklaar: dat van het kind. Turkije moet zich niet bemoeien met een intern Belgische aangelegenheid en moet respect hebben voor Belgische waarden en normen. Waarom zouden homokoppels slechte ouders zijn voor Turkse pleegkinderen", vraagt Demir zich af. "Zij hebben toch ook de nodige opleidingen gekregen om kinderen in hun gezin op te nemen? Ze zijn dus gelijkwaardige ouders. Ik vind het een schande dat de Turkse overheid een discriminerende houding aanneemt." Demir gaat alvast minister van Buitenlandse Zaken Reynders over de kwestie ondervragen. "Ik wil weten of de federale regering het standpunt van Turkije deelt."

Extra info - voorgeschiedenis van deze zaak:
Al een hele tijd is er opschudding rond het feit dat Turkije pleeg en adoptie kinderen van Turkse origine terug wil halen uit het buitenland omdat ze worden opgevoed door holebi koppels of door christelijke ouders. Alles begon onder andere met het Turkse jongetje Yunus die wordt opgevoed door een lesbisch koppel uit Nederland. Ondertussen blijft de commotie rond het jongetje duren en moest het gezinnetje tijdelijk onderduiken. De 9-jarige Yunus is al sinds hij enkele maanden oud is bij een lesbisch koppel geplaatst, zijn mama's zijn nu al een tijdje het middelpunt van een hevige discussie tussen Nederland en Turkije. Het verhaal rond Yunus begon toen de biologische moeder een oproep deed op de Turkse televisie om haar zoontje terug te krijgen, daarbij smeekte ze de Turks premier Erdogan om haar te helpen. Yunus werd als baby met een gebroken arm en opgezwollen hoofdje naar het ziekenhuis gebracht, volgens de moeder had ze hem per ongeluk laten vallen. Daarna liet de Turkse regering weten dat ze via een parlementaire onderzoekscommissie een reddingsactie te zullen opzetten voor Turkse kinderen die in Europese pleeggezinnen terechtkomen van niet-islamitische origine. Want volgens Turkije komt een deel van de kinderen terecht in christelijke of holebi-gezinnen en verliezen ze daardoor de Turkse normen en waarden.

Yunus werd toen hij vijf maanden oud was bij zijn lesbische pleegouders in Nederland geplaatst. Normaal zouden ook zijn broertjes van 7 en 11 naar Nederland worden gebracht maar dat ging niet door omdat ze werden ontvoerd door hun eigen ouders. Na de oproep van de biologische moeder in Turkije ontstaat er grote verontwaardiging in het land omdat blijkt dat het kind wordt opgevoed door een lesbisch koppel. Ook het feit dat sommige Turkse kinderen worden opgevoed door christelijke ouders stoort vele Turken. Er volgt zelfs een campagne met de naam: 'Nederland blijf van onze kinderen af'. Het feit dat een islamitisch kind door lesbische moeders wordt grootgebracht is voor veel Turken moeilijk te verkroppen. De woede lijkt met de dag te groeien.

Nederlands Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) noemde de bemoeienis van Turkije "volstrekt ongepast" en "aanmatigend". Jeugdzorg doet een oproep om het gezin met rust te laten. Een woordvoerder zegt dat de moeders voortdurend worden aangesproken, terwijl ze juist heel goed voor hun zoontje zorgen. Yunus en zijn pleegbroertjes kunnen voorlopig niet meer naar school. Op donderdag 21 maart zal de Turks premier Erdogan een bezoek brengen aan Nederland officieel om te praten over diplomatieke en economische betrekkingen. Turkse media verwachten dat Erdogan het gezin zal bezoeken om zo de druk op de Nederlandse moeders op te voeren om Yunus af te staan. De Nederlandse Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) noemt de bemoeienis van Turkije "volstrekt ongepast" en "aanmatigend". Jeugdzorg Nederland deed een oproep om het gezin met rust te laten. Een woordvoerder zei dat de moeders voortdurend worden aangesproken, terwijl ze juist heel goed voor hun zoontje zorgen. Yunus en zijn pleegbroertjes kunnen voorlopig niet meer naar school.

Er was bovendien al jaren een probleem in de zoektocht naar pleeggezinnen met een islamitische achtergrond in Nederland. Ondanks onder meer wervingsacties in moskeeën, blijft de animo achter bij het aanbod. Er worden wel veel pleegkinderen door moslims opgevangen, maar daarbij gaat het vooral om bekenden van de ouders. Voor vreemde kinderen was altijd weinig belangstelling. Maar daar lijkt nu plots verandering in te komen door de zaak van Yunis, ineens kwamen er ruim veertig aanvragen voor pleegouderschap binnen vanuit de Turks-Nederlandse gemeenschap.

Eerder kon je bij holebi info lezen:
TURKIJE WIL ADOPTIE EN PLEEG KINDEREN TERUG

holebi info 2013

Dit bericht is gepost op 19 March, 2013 en 3770 keer gelezen.Reageer op dit bericht: