Protest tegen verwijdering holebi zebrapad in Sydney, inwoners maken ze zelf + video.In Sydney is ophef ontstaan nadat de Australische overheid een regenboogzebrapad heeft laten weghalen. Het kleurige zebrapad was volgens de minister van Verkeer te gevaarlijk. Wegwerkers hebben er grijs asfalt overheen gelegd. Meteen daarna ontstond een protestactie waarbij inwoners massaal zelf een regenboogzebrapad aanlegde (foto's).

Ondertussen is er ook een facebookpagina opgericht om het regenboogzebrapad terug te krijgen, op de pagina verschijnen tal van foto's van mensen, inclusief kinderen, die een eigen regenboogzebrapad aanleggen in de stad. De site heeft al meer dan 8000 fans en een petitie om het regenboogzebrapad terug te krijgen telt al 16.000 handtekeningen. Het regenboogzebrapad werd in februari van dit jaar aangelegd in de holebi buurt rond Oxford Street, naar een idee van de gemeenteraad van Sydney, om de 35ste editie van het Mardi Gras festival meer onder de aandacht te brengen. In eerste instantie was het een tijdelijk initiatief, maar Sydney wilde het pad permanent behouden.

Het regenboogzebrapad werd al snel een toeristische attractie. Op camerabeelden was te zien dat veel mensen op het pad gingen zitten of staan om te poseren. Volgens de minister van Verkeer een levensgevaarlijke situatie, wat voor doden en gewonden kon zorgen. De burgemeester van Sydney wilde het pad behouden en is teleurgesteld dat het weg is, bovendien is hij alles behalve blij met het kosten plaatje van de verwijdering namelijk ruim 30.000 dollar. Voorstanders van het voormalige regenboogzebrapad vinden dat het pad had moeten blijven omdat het vergelijkbaar was met het zebrapad in de Londense Abbey Road, beroemd nadat de Beatles er over wandelden en dit op hun gelijknamige cover wandelden. Ondertussen groeit het protest tegen de verwijdering van het pad en krijgt het wereldwijd steun. De minister van Verkeer liet wel nog weten dat er zal worden gekeken of er een mogelijkheid bestaat om ergens een alternatieve regenboogattractie te laten aanleggen, maar dan niet op de openbare weg. Bekijk hieronder een filmpje van toen men het regenboogzebra pad aanlegde in februari van dit jaar, en bezoek ook eens de Facebookpagina rainbowcrossings: Klik hier

Ondertussen is bekend dat de Nederlandse stad Utrecht een regenboogzebrapad gaat laten aanleggen in de zomer van dit jaar. Doel: mensen duidelijk maken dat Utrecht een tolerante stad is waar iedereen welkom is, ongeacht geaardheid, geloof of overtuiging. Het pad zal worden aangelegd op de Viestraat, tussen de Bijenkorf en de WE, zo heeft het college besloten. De bijzondere oversteekplaats blijft tot aan het einde van het jaar liggen.holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 14 April, 2013 en 2790 keer gelezen.