Resultaten van onderzoek seksuele intimidatie bij vrouwen holebi's en trans in Antwerpen.Hollaback!, een een internationale non-profitorganisatie die zich inzet tegen seksuele intimidatie op straat, heeft zopas de resultaten vrij gegeven van het onderzoek naar seksuele intimidatie in Antwerpen. Een realiteit voor vrouwen en LGBTQ (Lesbian, Gay, Bisexual, Trans, Queer) mensen.

Hollaback! Antwerp is recentelijk tot deze club van lokale initiatieven toegetreden en onderzocht seksuele intimidatie (gaande van fluiten, ongepaste commentaar, obscene gebaren, handtastelijkheden, de doorgang blokkeren tot zelfs masturbatie in het openbaar) in Antwerpen. Jammer genoeg komen deze gebeurtenissen dagelijks voor en zijn vrouwen en LGBTQ mensen er het slachtoffer van, en toch wordt hier nog steeds te weinig tegen opgetreden, het is de prijs die je betaalt om vrouw of LGBTQ te zijn klikt het. Hollaback zegt dan ook stellig: "Wij accepteren dit niet".

Het onderzoek had als doel meer inzicht te krijgen in de problematiek van seksisme in het Antwerpse straatbeeld. Met de resultaten kan Hollaback aan de slag om hen onder andere te helpen bij het formuleren van beleidsvoorstellen naar veiligheid en rechtvaardigheid in deze stad, en bij het organiseren van campagnes. Omdat iedereen het verdient om zich veilig, zelfzeker en gerespecteerd te voelen. Via een enquête werden 510 vrouwen en LGBTQ mensen ondervraagt.

Voornaamste bevindingen:

- Meer dan de helft van de respondenten stelde al slachtoffer te zijn geweest van straatintimidatie. Onze oproep naar mannen én vrouwen kan een reden zijn voor dit “relatief” lage cijfer.

- Frappant is de 9% die niet wist of ze ooit al mikpunt zijn geweest van straatintimidatie. Is dit een teken dat men niet altijd goed beseft wanneer men slachtoffer is? Of erger: dat men zich als vrouw en/of LGBTQ neerlegt bij zijn/haar “status” en dat men de opmerkingen, enz. gewoon incasseert?

- 45% van de respondenten heeft iemand anders slachtoffer zien worden van seksuele intimidatie op straat.
Van de vermelde 45% heeft iets minder dan de helft kunnen getuigen dat het slachtoffer van straatintimidatie geholpen werd door voorbijgangers, vrienden, enz.

Slechts 30 respondenten beweerden dat ze nog NOOIT slachtoffer of getuige zijn geweest van seksuele intimidatie op straat. DAT WIL ZEGGEN DAT 94% ER OP ÉÉN OF ANDERE MANIER WEL AL MEE WERD GECONFRONTEERD!3

- De top 3 vormen van seksuele intimidatie op straat zijn:

1. Fluiten, catcalling;
2. Ongepaste opmerkingen, seksueel getinte commentaar, enz.
3. Doorgang hinderen, te dichtbij komen, enz.

- Opvallend (en verontrustend): 70 personen hebben aangeduid dat ze ooit iemand in het openbaar zagen masturberen!
Vooral Antwerpen Metropool en Borgerhout blijken “probleemgebieden” te zijn. Daarna volgen Berchem en Deurne.

- Zowel overdag als ’s nachts zijn vrouwen en LGBTQ’s al het slachtoffer geworden van seksuele intimidatie op straat.

- Slechts 2,5% van de respondenten die ooit het slachtoffer geweest zijn van straatintimidatie of het hebben zien gebeuren, antwoordden dat het hen helemaal niets deed.

- 8,3% beweert zijn/haar gedrag nooit te hebben aangepast na geconfronteerd te zijn geweest met deze vorm van geweld. Maar liefst 23,5% vermijdt sindsdien oogcontact, 18,3% vermijdt om alleen over straat te wandelen.

- Zoals door andere Hollaback!’s wereldwijd ook al werd vastgesteld: hoewel het een vorm van geweld betreft die veel voorkomt, wordt er amper tegen opgetreden. Dat zien we ook in het lage percentage van mensen die contact hebben opgenomen met de politie: slechts 1,4%!

- Bijkomend bewijs dat we weinig (durven) doen tegen seksisme op straat: 63,9% loopt gewoon door. Toch zal 15,8% de dader iets terugroepen of aanspreken.

- Wanneer we vroegen naar de reden waarom mensen dit zouden doen, kwam vooral naar voor dat de daders het als normaal zouden beschouwen.

Je kan alles nalezen in een pdf formatje: KLIK HIER

- Website Hollaback KLIK HIER
- Facebook pagina Hollaback Antwerpen KLIK HIER
- Facebook pagina Hollaback internationaal: KLIK HIER

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: Hollaback

Dit bericht is gepost op 15 April, 2013 en 3251 keer gelezen.