Belgisch homo koppel slachtoffer van zwaar homofobisch vandalisme (Update reacties van...)

Een homokoppel uit Nieuwkerke bij Sint-Niklaas is het slachtoffer van homofoob vandalisme. Dirk Van Steerteghem en zijn vriend Nicolas De Wilde uit Nieuwkerke voelen zich dan ook erg onveilig in hun eigen woning, nadat zij maandagnacht het slachtoffer werden van een haatcampagne. Het duo heeft een tuinbedrijf en wil later ook een Bed & Breakfast beginnen.

Al voor de vierde keer werd het koppel geconfronteerd met een haatcampagne. Terwijl in het verleden 'enkel' de bomen in de tuin van het koppel eraan moesten geloven, kwamen er vorige maandagnacht ook obscene slogans aan te pas. Ze werden aangebracht op straat en op poorten naar de woning, Een 'onbekende' zaagde 26 bomen op en bekladde onder meer de toegangspoort met proza als 'B&B de homojanet', 'B&B de kontneukers' en 'Vuile homo's stontjanet. (waarbij men de R vergeten was in het woord)

Tuinaannemer Dirk Van Steerteghem en zijn partner Nicolas De Wilde zijn al drie jaar een koppel. Volgend jaar willen ze trouwen. Maar in de omgeving is er iemand daar duidelijk niet mee eens. Hun toegangspoort werd beklad en 26 eiken en haagbeuken werden omgezaagd. Het koppel kan niets bewijzen, maar ze hebben wel een vermoeden wie er achter de feiten zit. Anno 2003 maakte Dirk al iets gelijkaardig mee toen een stagair een slechte evaluatie kreeg, er kon toen niets worden bewezen dus bleef het daarbij. Maar nu zoveel jaren later was het opnieuw raak. "Onze overbuurvrouw kwam thuis kort over middernacht en toen was er nog niets aan de hand, maar vanmorgen troffen we deze ravage aan", vertelt Nicolas. Het koppel woont op een domein van 42.000 m² en wil er een bed & breakfast beginnen. "De gele affiche voor het openbaar onderzoek heeft daarvoor uitgehangen zoals wettelijk voorzien, en dat moet de reden zijn dat het pesten terug begint", denkt Nicolas. "Dezelfde man van tien jaar geleden kwam daarstraks doodleuk foto's nemen en roepen dat we vuile homo's zijn, en dat terwijl TV-Oost een reportage aan het maken was over de aangerichte schade. Ik heb dit gemeld aan de politie die de zaak nu verder onderzoekt."

Zowel de politie als de politiek nemen de zaak ernstig. "Een onwaarschijnlijk laffe daad, gericht tegen iemand die het goed meent met zijn buurt en zijn dorp", verklaarde schepen Sofie Heyrman (Groen) in Het Laatste Nieuws. "Het is ontoelaatbaar dat mensen omwille van hun seksuele geaardheid worden geviseerd. Het spreekt voor zich dat de stad samen met de politie alles in het werk zal stellen om de daders te vatten", stelt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA).

UPDATE:
Stadsbestuur Sint-Niklaas en çavaria veroordelen homofoob vandalisme:
Het stadsbestuur van Sint-Niklaas veroordeelt het homofoob vandalisme dat gericht was tegen het homokoppel uit Nieuwkerke. De toegangspoort van de B&B die het koppel uitbaat werd beklad met homofobe slogans en 26 bomen werden omgezaagd.In een persbericht laat het stadsbestuur van Sint-Niklaas weten verontwaardigd te zijn over de feiten die zich afspeelden in de Buitenstraat: “De beschadigingen en de homofobe slogans zijn schokkend en raken niet alleen de betrokken bewoners, maar ook heel onze stedelijke gemeenschap.” Het stadsbestuur beklemtoont naar aanleiding van de feiten dat er in Sint-Niklaas “geen plaats is voor discriminatie, van welke groep dan ook.” Het stadsbestuur zal ook de beschadigde bomen opnieuw planten. De beschadigde bomen stonden immers op openbaar domein. Çavaria (holebi en trans federatie) sluit zich aan bij die veroordeling. “Hier is een duidelijke grens overschreden”, benadrukt Yves Aerts, “Holebi’s en transgenders zijn soms het slachtoffer van zogeheten ‘materieel geweld’ waarbij muren worden beklad of eigendommen van de geviseerde personen worden vernield. Net zoals fysiek en verbaal geweld, verwerpen wij elke vorm van materieel geweld. We zijn het stadsbestuur van Sint-Niklaas erkentelijk dat ze zo kordaat reageren op deze feiten. We wensen alleszins onze steun te betuigen aan het koppel dat is opgeschrikt door deze homofobe daden.” Bron: zizo.beBron: nieuwsblad.be, gva.be.

Dit bericht is gepost op 08 May, 2013 en 4529 keer gelezen.