Regenboogvlaggen kleuren Vlaamse Ardennen tvv holebi's.

Op vrijdag 17 mei hangen tientallen gemeentebesturen in Vlaanderen en Brussel een regenboogvlag uit naar aanleiding van de internationale dag tegen homofobie en transfobie. In de Vlaamse Ardennen wist de holebi jongerengroepToeterniettoe maar liefst 10 gemeenten te overtuigen; Zwalm, Lierde, Wortegem-Petegem en Maarkedal nemen voor het eerst deel aan de actie.

Steeds meer gemeenten hangen een regenboogvlag uit op 17 mei. Ze tonen daarmee hun solidariteit met de holebi- en transgendergemeenschap en beklemtonen zo dat ze deze minderheid in hun beleid een plaats willen geven. Toeterniettoe, de regionale afdeling Vlaamse Ardennen van de holebi-jongerenbeweging Wel Jong Niet Hetero, nodigde de gemeentebesturen uit de regio jaarlijks uit om zo’n regenboogvlag op te hangen aan het gemeentehuis. Ronse gaf het voorbeeld in 2006. De daaropvolgende jaren tekenden ook Oudenaarde, Brakel, Kluisbergen, Zottegem en Geraardsbergen in op de actie. Sinds dit jaar zal ook in Zwalm, Lierde, Wortegem-Petegem en Maarkedal een regenboogvlag het gemeentehuis kleuren.‘We zijn blij dat het aantal deelnemende gemeenten jaarlijks stijgt.’, zegt coördinator Gregory Vandewiele. ‘Ze geven hiermee een signaal aan de volledige bevolking dat homofobie niet welkom is in hun gemeente.’

De vereniging vroeg gemeentebesturen om meer te doen dan de regenboogvlag uit te hangen op 17 mei. ‘Een dag per jaar een regenboogvlag ophangen heeft een sterke symbolische waarde. Toch roepen we gemeentebesturen op om 365 dagen per jaar aandacht te hebben voor holebi’s en transgenders.’, gaat Gregory verder. ‘Daarom stuurden we naar elke schepen van gelijke kansen of diversiteit van de deelnemende gemeenten een brief om holebi’s en transgenders niet te vergeten bij de opmaak van het nieuwe meerjarenplan. We verwachten geen enorme inspanningen, het zijn de kleine dingen die het verschil kunnen maken. We denken aan het aanbod in de plaatselijke bibliotheek, het opnemen van contactinformatie op de gemeentelijke website en in de gemeentelijke nieuwsbrief, aandacht voor het thema op school, kennis en attitude van het gemeentepersoneel, enzoverder. Wij willen gemeentebesturen daar graag bij helpen.’

Op 17 mei 2013 zullen volgende tien gemeenten uit de Vlaamse Ardennen een regenboogvlag uithangen aan het gemeentehuis (met vermelding van het eerste jaar van deelname): Ronse (2006), Oudenaarde (2008), Brakel (2008), Zottegem (2008), Kluisbergen (2011), Geraardsbergen (2012), Zwalm (2013), Lierde (2013), Wortegem-Petegem (2013) en Maarkedal (2013).

Toeterniettoe is een van de 18 lokale afdelingen van de holebi-jongerenbeweging Wel Jong Niet Hetero. De vereniging heeft een uitgebreide onthaalwerking via e-mail, chat en persoonlijke gesprekken en organiseert ontspannende en informatieve activiteiten. Om het holebi-thema bespreekbaar te maken op school en in jeugdbewegingen, heeft de jeugdvereniging een scholenwerking, waarbij een of twee scholenwerkers een getuigenis brengen en workshop begeleiden. De vereniging werkt voor en door jongeren en is steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Toeterniettoe is aangesloten bij çavaria, de belangenverdediger van holebi’s en transgenders in Vlaanderen en Brussel, en Casa Rosa, het Oost-Vlaams holebi-huis. Toeterniettoe is ook lid van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk en actief in de Stedelijke Adviesraad voor Jeugd van de Stad Ronse.


holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 13 May, 2013 en 3248 keer gelezen.