Brussel en Gent worden samen met 14 andere Rainbow (holebi) Cities.

Deze week reden veertien Europese steden toe tot het Rainbow Cities Network, een internationaal netwerk van steden met een actief holebibeleid. Naast Berlijn, Barcelona en Wenen sluiten ook Brussel en Gent zich aan. De nieuwe “rainbow cities” worden lid van het netwerk tijdens IDAHO, een “holebi-emancipatietop” die deze week donderdag en vrijdag plaatsvindt in Den Haag. De titel van de top verwijst naar de International Day Against Homophobia die jaarlijks op 17 mei valt. Op die dag in 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit van de lijst met geestesziekten.

Onder het motto “Joining Forces, Moving Forward” worden op de (holebi) top ruim zevenhonderd deelnemers uit binnen- en buitenland verwacht. Zo ontvangt Nederlands minister van emancipatiezaken Jet Bussemaker collega-ministers uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, Finland en Zweden, naast Europarlementariërs, mensenrechtenactivisten en vertegenwoordigers van de politiekorpsen. Ook Koningin Máxima zal de top donderdagavond bijwonen. Op het programma van de top staan onder meer workshops, sessies waarop steden “good practices” kunnen uitwisselen en lezingen, onder meer van Europees Commissaris voor Justitie, Grondrechten en Burgerschap en Navanethem Pillay, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. Vrijdagochtend stelt het European Union Fundamental Rights Agency bovendien de resultaten voor van een onderzoek naar homofobie binnen de Europese Unie. Het Rainbow Cities Network ontstond in 2008 op initiatief van het Nederlandse ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en verenigt steden die zich inspannen om de sociale aanvaarding, veiligheid en weerbaarheid van holebi’s te vergroten. Aanvankelijk telde het achttien Nederlandse steden. In 2011 traden nog eens 22 steden met een actief holebibeleid toe. Bedoeling is dat de leden van het netwerk van elkaar kunnen leren, onder meer rond thema’s als veiligheid, sociale aanvaarding en de aanpak van discriminatie, maar ook onderwijs en sport. Deze week gaat het netwerk dus internationaal.

Zo worden naast het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Gent ook onder meer Keulen, Madrid en Turijn lid van het Rainbow Cities Network. Beide Belgische steden spelen sinds enkele jaren een voortrekkersrol inzake holebibeleid. Zo organiseert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest onder meer opleidingen voor de politie over de omgang met geweld tegen homo’s. Veel aandacht ging ook naar de campagnes die Brussels Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille lanceerde om holebi’s en andere slachtoffers van haatmisdrijven aan te sporen om aangifte te doen. Gent van zijn kant lanceerde in 2004 als eerste Vlaamse stad een holebibeleidsplan. Dat telt vijf centrale thema’s. Voorbeelden zijn de holebi-vriendelijkheid van het personeelsbeleid van de Stad Gent en de integratie van de thematiek in sport, toerisme, onderwijs en cultuur. “Met dit plan koos Gent er heel bewust voor om oog te hebben voor holebi’s en hun directe omgeving”, stelde toenmalig schepen van Milieu en Sociale Zaken Tom Balthazar in 2008 in de beleidsnota die het tweede holebibeleidsplan voorstelde. “Door het voeren van een actief gelijkekansenbeleid trachten we als lokale overheid het welzijn van holebi’s te bevorderen, discriminatie tegen te gaan en de aanwezigheid van holebi’s zichtbaar te maken.” Het Rainbow Cities Network wil de krachten nu bundelen op Europees niveau. “Andere steden lopen vaak tegen dezelfde dingen aan als Nederlandse steden”, zegt coördinator van het Rainbow Cities Network Juul van Hoof. “Ook daar wonen roze ouderen en gaan holebi en trans kinderen naar school. Net als in Nederland nemen deze steden specifieke aandachtspunten voor deze groepen op in hun reguliere beleid, en de rol van stadsbesturen hierbij is leerzaam voor Nederland. Andersom hebben Nederlandse steden vaak al jarenlang ervaring met holebi en trans-emancipatie en kunnen zij hun do’s en don’ts delen met buitenlandse steden. Op deze manier hoeft niemand het wiel opnieuw uit te vinden, wat een hoop tijd en geld bespaart.”

EEN GREEP UIT HET OVERIGE NIEUWS:
469 MELDINGEN INZAKE HOMOFOBIE IN BELGIE VIA BAHSING APP
12de AMERIKAANSE STAAT WAAR HOLEBI'S MOGEN TROUWEN IS EEN FEIT
HOLEBI VLAGGEN KLEUREN VLAAMSE ARDENNEN
OPENLIJKE HOLEBI ACTEURS EN ACTRICES MOGEN EINDELIJK HETERO ROL SPELEN
17 MEI DAG TEGEN HOLEBI EN TRANSFOBIE + BELG PROGRAMMA
ACTEUR NEIL PATRICK HARRIS PRESENTEERT VOOR VIERDE KEER DE TONY AWARDS
OPEN VLD POLITICUS WIL ONDERZOEKEN OF HOMO'S OOK STAMCELLEN MOGEN OF KUNNEN DONEREN
BOEK VOORSTELLING - JE LEVEN ZAL VERANDEREN NA HET LEZEN VAN DIT BOEK
MAAK KENNIS MET JOHN EN JACK 54 JAAR SAMEN EN 5 JAAR GEHUWD

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: volledige overname van artike van Wim Denolf op de website van knack.be

Dit bericht is gepost op 14 May, 2013 en 3051 keer gelezen.