Onderzoek - Bijna helft van Europese holebi's en transgenders last van homofobie.
Bijna 1 op 2 (47%) van alle holebi's en transgenders in Europa heeft in het afgelopen jaar te maken gehad met homofobie. Dat blijkt uit het rapport van het EU Fundamental Rights Agency onder 27 lidstaten in de Europese Unie + Kroatië die op 1 juli toetreden.

Het is het eerste onderzoek van het bureau onder holebi's en transgenders. Het werd aangevraagd door de Europese Commissie in 2011 en er werden ruim 93.000 mensen ondervraagt, het grootste aantal in zijn type. Het onderzoek werd geleid door Gallup Europe. Leden van het Europese Parlement lieten ondertussen al weten bezorgd te zijn over de resultaten van dit onderzoek, en zijn het eensgezind over het feit dat er iets moeten gebeuren om discriminatie en homofobie uit te roeien. Vele parlementsleden lieten ook weten ronduit gechoqueerd te zijn over de cijfers.

Uit het onderzoek bleek dat 47% of bijna 1 op de 2 holebi's en/of transgenders in de afgelopen maanden werd gediscrimineerd omwille van zijn of haar seksuele geaardheid. Ook blijkt dat lesbiennes (55%) en jongeren tussen de 18 en 24 (57%) en arme holebi en transgender personen (52%) het meest last hebben van homofobie. En 26% van de ondervraagde holebi's en 33% van de transgender personen werd afgelopen jaar het slachtoffer van verbaal geweld. Verder bleek dat slechts 1 op de 10 aangifte doet bij de politie wanneer het gaat over discriminatie en slechts 1 op 5 wanneer het ging om verbaal geweld. Ook bleek nog dat 32% werd gediscrimineerd op het vlak van onderwijs, huisvesting en gezondheidszorg. En 20% van alle ondervraagden, met 29% van de transgenders, werden gediscrimineerd omwille van het seksuele geaardheid op het werk of wanneer ze op zoek gingen naar werk.

Extra info omtrent België:
Minister Pascal Smet en tiental Europese ministers eisen actie van Europa tegen homofobie.
Naar aanleiding van de ‘International Day Against Homo and Transphobia’ richt een tiental ministers uit diverse Europese landen en regio’s zich vandaag in Den Haag tot Eurocommissaris Viviane Reding. Voor minister Pascal Smet, die België vertegenwoordigt, is dit een belangrijke oproep naar de Europese instellingen om discriminaties op grond van seksuele geaardheid te bestrijden via een Europese aanpak. De ministeriële bijeenkomst werd bijgewoond door de Nederlandse Koningin Maxima. Samen met Nederland nam Vlaanderen enkele jaren terug het initiatief om het informeel Europees netwerk “Informal Network of Governmental LGBT (Lesbian Gay Bisexual Transgender) focal points’ op te richten. Een belangrijke doelstelling van dit netwerk is het LGBT-beleid hoog op de Europese agenda te zetten en te houden. “Dit netwerk is belangrijk om expertise uit te wisselen over holebi- en transgenderbeleid. Maar in een Europa waar het holebigeweld toeneemt en bijvoorbeeld het homohuwelijk nog maar in 9 van de 27 Europese lidstaten kan, is er nood aan een Europese aanpak. De Europese Commissie daarvan overtuigen, is wat wij voor ogen hebben”, zei minister Pascal Smet. In 2012 vernam het netwerk ‘LGBT Focal Points’ via de Europese koepel van holebi- en transgenderorganisaties (ILGA Europe) dat de Europese Commissie aarzelde om naar analogie met vrouwenrechten een globale Europese strategie op het vlak van holebi- en transgenderrechten op te zetten. De Europese Commissie wou zich niet rechtstreeks engageren naar een koepelorganisatie en wou eerst polsen naar de steun van de Europese lidstaten. Vanuit België, Nederland, Zweden, Finland en Groot-Brittannië kwam er onmiddellijk reactie om via het netwerk ‘LGBT Focal Points’ actie te ondernemen en via de lidstaten de Europese Commissie te benaderen. Zowel vanuit België, Zweden als Nederland werden attachés, diplomaten en andere contacten (de Permanente Vertegenwoordigingen bij de EU) ingezet om het belang van een globale Europese strategie inzake holebi- en transgenderrechten te bepleiten. Het resultaat is een “Call for a comprehensive policy across the European Union on LGTB issues” die vandaag door 11 Europese landen wordt ondertekend in Den Haag en overhandigd aan Eurocommissaris Viviane Reding. “Dit weekend zal tijdens de Pride de regenboogvlag wapperen in de Europese hoofdstad. Met dit feest geven we vanuit Brussel een sterk signaal van vrijheid en verdraagzaamheid. Helaas kan dit niet even feestelijk in alle Europese lidstaten. Het illustreert dat een globaal Europees holebi- en transgenderbeleid nodig is en dat de Europese Commissie in actie moet schieten”, zegt minister Pascal Smet.


holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 17 May, 2013 en 2813 keer gelezen.