Eerste Franse homohuwelijk streng beveiligd, Fransen zijn straatprotesten beu.


Ondanks protesten en hevige debatten, trouwt vandaag in Frankrijk het eerste homopaar. Journalisten van over de hele wereld zijn overgevlogen om het 'historische huwelijk' te volgen, maar in Frankrijk is iedereen er een beetje klaar met nieuws over het homohuwelijk, en dan vooral met de eindeloos herhaalde argumenten vóór en tegen. 'Interessanter is hoe het verzet zich komende maanden gaat ontwikkelen'.

De Franse stad Montpellier is extra alert voor het eerste Franse homohuwelijk dat later vandaag doorgaat. De burgemeester van Montpellier, Helene Mandroux, zal het huwelijk tussen de 40-jarige Vincent Autin en zijn 30-jarige partner Bruno Boileau (foto's) deze middag inluiden. Honderden gasten zullen hiervan getuigen zijn, onder wie 140 geaccrediteerde journalisten en één politicus: Najat Vallaud-Belkacem. Laatste benadrukte dat ze als privépersoon aanwezig zal zijn bij het huwelijk, en niet als politicus - uit angst voor argumenten dat het huwelijk politiek gekleurd is. Het koppel zelf nodigde ruim 200 vrienden en familieleden uit en 300 gasten. Het koppel is al vijf jaar samen en zal trouwen in een grotere ruimte dan normaal voorzien om alle aanwezigen plaats te gunnen.

Het homohuwelijk ligt in Frankrijk uiterst gevoelig, zo bleek afgelopen maanden maar weer, want sinds het wetsontwerp in 2011 werd afgewezen en er dit jaar opnieuw werd gepoogd het aan te nemen (dit keer met succes), zijn er geregeld straatprotesten. Rechtse jongeren, katholieke groeperingen, maar ook kardinalen, rabbijnen en imams lopen hierin voorop. Ze vertegenwoordigen de gevoelens die André Vingt-Trois, de aartsbisschop van Parijs, vorig jaar al verkondigde: een huwelijk is een verbintenis tussen man en vrouw en kinderen hebben de liefde van een vader én een moeder nodig. De massale demonstratie van afgelopen zondag - waarbij 340 mensen werden gedemonstreerd - vond plaats tegen een achtergrond van maandenlange debatten, zowel in de politiek als op de televisie en op straat. Het waren veelal verhitte discussies, waarin elk mogelijk argument tot in de details werd besproken. Nu er geen onbesproken argument meer over lijkt te zijn, zijn de Fransen er klaar mee. Uit een onderzoek dat afgelopen zondag in Journal du Dimanche werd gepubliceerd, blijkt dat driekwart van de Fransen vindt dat het afgelopen moet zijn met de straatprotesten tegen het homohuwelijk. Men denkt dan ook dat het vandaag wel mee zal vallen met de gevreesde ongeregeldheden, nu het eerste Franse homopaar daadwerkelijk in het huwelijksbootje stapt. Als voorzorg zullen er wel ruim 100 politie agenten aanwezig zijn en staat er 80 man van de mobiele eenheid van de gendarmerie paraat. In het geval van ernstige ongeregeldheden kan extra mankracht worden opgevraagd bij de mobiele eenheid.

Interessanter dan de mogelijke ongeregeldheden is daarom volgens Korteweg de vraag hoe zich het verzet tegen het homohuwelijk de komende maanden - als meer homokoppels zullen trouwen, ook in minder liberale gemeentes dan Montpellier - zal ontwikkelen. "In Frankrijk hebben mensen een heel arsenaal aan middelen ter beschikking om te demonstreren. Nee, ik denk niet dat er messen worden getrokken, maar het zou kunnen dat demonstranten burgemeesters die homohuwelijken goedkeuren de hele nacht wakker houden met lawaai, banden lekprikken, met voorwerpen gaan gooien - dat soort dingen. Dat kan voor grote spanningen zorgen," aldus Correspondent Ariejan Korteweg, die voor de Volkskrant en De Morgen in Parijs verblijft. Korteweg is van mening dat de regering, onder leiding van de socialistische president Francois Hollande, het deels aan zichzelf te danken heeft dat het wetsontwerp op zo veel verzet kon rekenen onder de bevolking. "De regering heeft de maatregel slecht verkocht. Ze hebben vooral de argumenten van de tegenstanders alle ruimte gegeven en weinig aandacht besteed aan de argumenten vóór. Dat komt voort uit onhandigheid, denk ik."

EEN GREEP UIT HET OVERIGE NIEUWS:
PROTEST TEGEN HOMOHUWELIJK IN FRANKRIJK LIEP ZWAAR UIT DE HAND
EERSTE NOG ACTIEVE COLLEGE BASKETBALLER UIT DE HOLEBI KAST
HETERO DOCHTER VAN EX PRESIDENT KOMT OP VOOR HOLEBI'S
LESBISCHE WNBA BASKETBAL SPEELSTER BEHAALT HISTORISCH RECORD PLUS DRIE VIDEO'S
HOE VER STAAT HET MET DE BELOFTES VAN DE BELG REGERING BETREFFENDE HOLEBI'S EN TRANS?
EERSTE LESBISCH MOSLIM HUWELIJK IN DE UK
NEGENDE HOMOFOBE AANVAL IN MAAND TIJD - 2 VOOR EN 7 NA HOMOFOBE MOORD IN NEW YORK
LESBISCHE LOVE STORY WNIT PRIJS OP FILM FEST CANNES
CYBERACTIVISTEN VAN ANONYMOUS KOMEN OPNIEUW OP VOOR HOLEBI'S
EROTISCHE HOMO THRILLER WINT PRIJS OP FILM FEST CANNES
VIDEO SPELLETJES HELPEN TEGEN ANTI HOLEBI PESTEN

MEER NIEUWS: KLIK HIER


holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 29 May, 2013 en 2578 keer gelezen.