Maar kennis met een homo scheidsrechters koppel uit het Belgische voetbal.


Guy Valckx en Guy Peeters zijn al jaren een koppel daarnaast delen ze dezelfde passie: arbitrage. Als scheidsrechterkoppel helpen ze het taboe van homoseksualiteit in het Belgische voetbal te doorbreken. Want openlijke homo's in het voetbal zijn dun gezaaid in het amateur voetbal en in het prof voetbal zijn ze onbestaande of zitten ze nog in de kast. Guy en Guy zijn uit de kast en worden toch al jaren aanvaard op de voetbalvelden.

De heren, die samen ook nog de braserie d'Achtste Zaligheid runnen in het Kempense Lille zijn al jaren uit de kast. "Wat niet betekent dat ze je soms nog kunnen treffen", zegt Guy Valcky, actief in eerste provinciale. "Rond het veld mogen ze van mij roepen wat ze willen. Bij ploegen in de buurt krijg ik wel eens te horen 'Verdorie Valcke, ga pannenkoeken bakken!' En soms hoor ik al eens 'jeannet' klinken. Daar heb ik weinig problemen mee. Maar wel als het persoonlijk wordt. Als ze het achteraf in de kantine, in een beperkter gezelschap nog over 'homo' hebben bijvoorbeeld. Mijn assistent ving het wel eens op zonder dat ik het zelf gehoord had. Hij maakte me er attent op en we waren meteen weg."

"Je loopt er niet mee te koop", vult Guy Peeters aan. "Maar iemand die mijn geaardheid kende en erop zinspeelde kreeg rood in plaats van geel", lacht hij? "Binnen de arbitragewereld is homoseksualiteit aanvaard", verzekert Guy Valckx. "Geen enkele scheidsrechter weigerde om met ons team te vormen, integendeel. Bij de voetballers zelf ligt het anders. Ik weet bijvoorbeeld dat er in eerste provinciale Antwerpen spelers lopen die homo zijn. Maar naar buiten komen ligt moeilijk, zeker als je vrouw en kinderen hebt. Je moet er klaar voor zijn. Het zou gemakkelijker zijn mocht je voorgangers hebben. Alleen uit de kast komen is een veel grotere stap. Nochtans eens je gezegd hebt wie en wat je bent is het leven veel gemakkelijker." Guy Valxkx engageert zich volop voor de arbitrage als voorzitter van de Vriendenkring Turnhout. Zijn inzet is nodig want de groep van ge´nteresseerde scheidsrechters wordt angstvallig dun. "Vooral omdat het verbale geweld toegenomen is", weet zijn partner, die dit jaar zelf stopte om zich meer op de zaak te kunnen toeleggen. "Jonge arbiters worden uitgescholden dat het niet mooi meer is. En als jonge gast heb je de maturiteit niet om er mee om te gaan. Ik had een collega met veel capaciteiten die het zich teveel aantrok en stopte", aldus Valcke. "Kreten als 'je moeder is een hoer' waren er teveel aan voor die jongen." Tot slot kunnen we concluderen: in het arbitrage is homoseksualiteit volledig aanvaard.

EEN GREEP UIT HET OVERIGE NIEUWS:
BELG CHARTER TEGEN HOMOFOBIE IN DE SPORT
KLEUTER KLASJE BRENGT BEKENDE HOLEBI SONG TIJDENS SCHOOLFEEST + VIDEO
NIKE KOMT OPNIEUW MET HOLEBI SNEAKERS
BRITSE PRINS HARRY GEPREZEN OMDAT HIJ OPKWAM VOOR HOMO SOLDAAT IN HET LEGER
SARAH BETTENS START MET BROER NIEUWE BAND + VIDEO 1ste SINGEL
HOMO ACTEUR GETUIGE VAN SCHIETPARTIJ OP CAMPUS
CAMPAGNE VOOR HETERO'S - PROFICIAT JE KRIJGT EEN HOLEBI BABY + VIDEO
NIEUW JURIDISCH ZINE BRENGT ANALYSE RECHTSPOSITIE LESBISCHE MEEMOEDER IN BELGIE
OMA VAN 8 KLEINKINDEREN SCHRIJFT PRO HOLEBI HUWELIJKS LIED MET HULP VAN GOD (en ze is niet religieus) + VIDEO
ENGELAND EN WALES NOG TWEE STAPPEN TE GAAN VOOR LEGALISATIE VAN HET HOMOHUWELIJK
BEROEMDE HOMO BLOGGER SUPER BLIJ MET ZOONTJE + FOTO'S

MEER NIEUWS: KLIK HIER


Bron: de zondag van 09.06.2013.

Dit bericht is gepost op 09 June, 2013 en 3356 keer gelezen.