Mensenrechtencomite wil dat homoseksualiteit terug als mentale ziekte wordt omschreven.Het is bijna niet te geloven, maar nog geen twee maanden nadat de dertiende en veertiende staat van Brazilië het huwelijk open stelden voor homo's en lesbiennes, en na de Hoge Raad voor Justitie in mei oordeelde dat het homo-huwelijk legaal is in heel Brazilië, heeft het Braziliaanse mensenrechtencomité een wetsvoorstel goedgekeurd dat de 'genezing' van holebi's weer legaal zal maken. Het voorstel moet wel nog door meerdere comités behandeld worden, voordat het naar de Senaat kan. Of de wet er komt is niet duidelijk. De eerste openlijke homo wetgever van Brazilië, Jean Wyllys denkt van niet.

Het wetsvoorstel werd goedgekeurd door het mensenrechtencomité, onder leiding van de extreemrechtse, evangelische pastoor Marco Feliciano. Hij maakte in het verleden herhaaldelijk anti holebi opmerkingen, onder meer dat homoseksualiteit ‘vreselijk’, ‘ziek’ en ‘tegen de regels van God is’. Daaraan voegde hij toe dat ‘verlossing voor hen mogelijk is’ in de vorm van ‘genezing’, dat aids ‘kanker van homo’s is’ en hij noemde holebi en trans activisten ‘homodictators’. De wet zou toestaan dat psychiaters en psychologen homoseksualiteit opnieuw als mentale stoornis mogen behandelen. Wanneer de wet er zou doorkomen betekend dat ze een Braziliaans verbod uit 1999 op de 'genezing' van homoseksualiteit zouden opheffen. "In praktijk is het resultaat dat een persoon boven de 18, verantwoordelijk voor zijn acties, die homo is en zijn seksualiteit wil veranderen, kan worden geholpen door een psycholoog”, zei een van de leden van het evangelische blok in het Braziliaanse Lagerhuis.

In 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel uit de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. En waarschuwde men er meermaals voor dat het ondergaan van therapieën met als doel mensen te 'genezen' van hun homoseksuele geaardheid schadelijk is en zelfs kan leiden tot zelfmoord. Brazilië heeft 27 staten, in 14 daarvan kunnen holebi's trouwen. De Hoge Raad voor Justitie oordeelde in mei nog dat het homo-huwelijk in heel het land legaal is, daarom is dit voorstel van het mensenrechtencomité verwonderlijk omdat men toch zou mogen hopen dat mensenrechten er ook zijn voor holebi's.

holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 19 June, 2013 en 2758 keer gelezen.