Brussel vierde Belgisch tinnen holebi huwelijk - 10 jaar homohuwelijk.In het stadhuis van Brussel is donderdag het eerste homohuwelijk herdacht. Tien jaar geleden is dat al. Een reden tot feest, maar ook de vraag: Wat nu? Alle buren op straat, crêpepapieren bloemen in de tuin en een zelf in elkaar getimmerd prieeltje voor de deur met een welgemeende proficiat erboven. U hoort het goed! We zitten met een jubileum! Nee, geen diamanten, gouden of zilveren jubileum, maar een tinnen. Tien jaar bestaat het al, het ‘homohuwelijk’. Of beter gezegd, op 1 juni 2003, werd het huwelijk opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht.

Vanaf die datum kunnen hierdoor Belgische homo- of lesbische koppels trouwen. We waren slechts het tweede land ter wereld, na onze noorderburen, waar dat mogelijk werd. Iets waar we terecht fier op mogen zijn. Sinds het eerste huwelijk op 6 juni 2003 in Kapellen werd ingezegend zijn er in elke Belgische gemeente koppels van hetzelfde geslacht in het spreekwoordelijke bootje gestapt: we weten dat er ondertussen meer dan 20.000 personen huwden met iemand van hetzelfde geslacht. Dit is ongeveer 5% van alle personen die een huwelijk afsloten. En net zoals bij heterokoppels is een aantal van die bootjes ondertussen gekapseisd: tot en met 2012 beëindigden ongeveer 2500 personen een ‘homohuwelijk’.

Het homohuwelijk gaf toegang tot één van de laatste bastions van discrimnatie en effende meteen de weg voor dat andere bastion: adoptie. De zichtbaarheid van holebi’s werd met één wetswijziging enorm vergroot, en dat van de grootste stad tot het kleinste dorp. Het positieve effect op de beeldvorming en aanvaarding van holebi’s in onze maatschappij kan dan ook moeilijk ontkend worden. De politieke moed die de toenmalige paarsgroene regering heeft getoond, de steun vanuit een aantal belangrijke middenveldsorganisaties, en de niet-aflatende strijd vanuit de holebibeweging, zorgden samen voor een symbolische doorbraak die 5 jaar eerder een totale utopie leek. Dat de wetswijziging werd goedgekeurd door 91 Kamerleden, met 22 nee-stemmen en 9 onthoudingen toont aan dat er op korte tijd een breed draagvlak was gegroeid.

Ook in het buitenland speelde België een voortrekkersrol. In het totaal werd het huwelijk ondertussen in 12 landen officieel opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. In Uruguay, het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland zal dit later dit jaar gebeuren. Daarenboven werd het ‘homohuwelijk’ ook in verschillende delen van Mexico en de Verenigde Staten goedgekeurd en zijn heel wat andere landen zoals Brazilië via tussenstappen zoals wettelijke samenlevingscontracten ook op de goede weg. In de loop van dit jaar zullen wereldwijd in minstens 17 landen koppels van hetzelfde geslacht huwen. De heftige protestacties van de tegenstanders van ’le mariage pour tous’ in seculier Frankrijk verbaasden velen, maar niet ons. Het bewijst dat jarenlange sensibilisering een noodzaak zal blijven: eeuwenoude rollenmodellen wijzig je niet zomaar. Kijk maar naar de wet tegen ‘homopropaganda’ die recent werd goedgekeurd in het Russisch parlement. Het feit dat ook een deel van ‘macho’ Latijns-Amerika de openstelling van het huwelijk ondertussen echter goedkeurde sterkt ons dan weer in onze strijd.

België is goed bezig, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Zo is er bvb nog een discriminatie tussen een gehuwd heterokoppel en een gehuwd lesbisch koppel. Wanneer er een kind wordt geboren in een heterogezin worden vader en moeder automatisch door de wet erkend. Wanneer er een kind wordt geboren bij een lesbisch koppel, wordt enkel de moeder die het kind baart erkend als moeder. De zogenaamde meemoeder moet eerst een adoptieprocedure doorlopen. Als er iets gebeurt met de moeder of het kind terwijl deze procedure nog loopt, heeft de meemoeder geen zeggenschap over haar eigen kind omdat ze wettelijk gezien nog geen ouder van dat kind is. Deze situaties zijn nefast voor alle betrokkenen en kunnen simpel opgelost worden door een automatische erkenning van beide moeders. Velen denken dat alles in de toekomst wel beter zal gaan. Dat denken wij ook, maar we weten dat dat niet vanzelf gaat. Het vraagt inzet en doorzettingsvermogen van vele mensen, zowel binnen als buiten de holebi- en transgendergemeenschap, van de grote heren en dames in de politiek, over het middenveld, tot onze naaste familie en vrienden. Daarom dat we vandaag stilstaan bij wat we samen bereikt hebben en het glas heffen op de toekomst. Op naar dat zilveren huwelijk! Schol!

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
VIJF BIJZONDERE HOLEBI HUWELIJKEN N.A.V TIEN JAAR HOMOHUWELIJK IN BELGIE
BURGERLIJK HUWELIJK VOOR HOLEBI'S IS GOEDE ZAAK VOLGENS KARDINAAL DANNEELS
TIEN JAAR HOMOHUWELIJK IN BELGIE - BLIJVEN INZETTEN VOOR GELIJKE RECHTEN

EEN GREEP UIT HET OVERIGE NIEUWS:
UITNODIGING VOOR ANTWERPSE GEHUWDE HOLEBI KOPPELS
BELG POLITICUS TROUWT HOLEBI'S WERELDWIJD
WINNAAR 4de EDITIE PRIDE PHOTO AWARD (holebi versie van de World Press Photo) bekend gemaakt + foto
BELGISCHE AMBASSADE MOET HOLEBI'S IN RUSLAND ONDERSTEUNEN, ALDUS POLITICI
GOED NIEUWS VOOR HOLEBI'S VANUIT DE HETERO GEMEENSCHAP
BELG CHARTER TEGEN HOMOFOBIE IN DE SPORT
MENSENRECHTENCOMITE WIL DAT HOMOSEKSUALITEIT TERUG ALS MENTALE ZIEKTE WORDT OMSCHREVEN
UNIEK: BRITSE MOSKEE VERWELKOMT VROUWEN EN HOLEBI'S
ZANGERES CHER TOP ACT OP HOLEBI PRIDE

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: volledige overname van deredactie.be - Tekst: Jeroen Borghs (woordvoerder van de holebifederatie çavaria.)

Dit bericht is gepost op 21 June, 2013 en 3848 keer gelezen.