Al 1500 diersoorten beschreven waarbij er vaak holebi koppels voorkomen + beschrijving 16 soorten.Het is een lang bewaard gebleven wetenschappelijk geheim: dieren zijn biseksueel. Wie het holebi.info nieuws al enkele jaren leest weet ondertussen dat verschillende dieren homoseksueel of lesbisch zijn en dat er dus ook holebi dieren bestaan.

Ondertussen zijn er ruim 1500 diersoorten beschreven die aan holebi seks doen. Tegenwoordig is de stelling dat alle dieren biseksueel zijn.

Het is iets dat je nooit hoort op school of ziet in natuurdocumentaires op Tv. Het verhaal van homoseksualiteit of biseksualiteit in de dierenwereld is het langste best bewaarde geheim in de dierenwereld. Sterker nog het is eigenlijk al honderden jaren bekend maar het was lange tijd taboe en het werd door veel wetenschappers destijds gezien als belachelijk of niet bevorderlijk voor de carrière.

Van de weinige wetenschappers die erover schreven, hadden de meeste oogkleppen op. Zo omschreef een onderzoek naar het gedrag van giraffen de veel voorkomende anale seks met ejaculatie als 'een vorm van ritueel vechten'. En dat terwijl 94 procent van alle seksuele activiteit zich voltrok tussen giraffen van hetzelfde geslacht."

Ondertussen weet men dat homoseksualiteit vaak voorkomt in de dierenwereld, bij sommige dieren is het tijdelijk gedrag, bij anderen levenslang, nog anderen zijn biseksueel, kortom de dierenwereld is heel divers (net als de mens) dus ook hun seksualiteit.

Daarnaast zijn er verschillende reden waarom dieren homoseksuele relaties aangaan. Sommige dieren leven in een harem systeem met jonge mannetjes vol testosteron, die het met elkaar doen terwijl enkel het dominante mannetje mag beschikken over de vrouwtjes.

Heel af en toe gaat het gewoon om een vergissing, zoals bij kikkers in het paar seizoen, die gewoon willen paren met de eerste die ze tegen komen. Maar weer anderen gebruiken seks met een partner van hetzelfde geslacht gewoon om vrienden te worden of om problemen op te lossen.

De waarheid over dieren seksualiteit is meer fascinerend en gecompliceerd dan de meeste denken. Sommige wetenschappers stellen dat je dieren niet kan beschrijven als homo, hetero, biseksueel enz. Maar omdat mensen het gedrag van dieren niet anders kunnen beschrijven door het gebruiken van woorden die alle mensen begrijpen, en er geen alternatieven zijn, en bovendien de dierenseksualiteit nog niet helemaal doorgrond is, gaat de meerderheid gewoon door met het spreken over een seksuele geaardheid van dieren, net zoals bij de mens.

Een beschrijving van enkele dieren en holebiseksualiteit, een stuk over travestieten dieren, ja ook deze bestaan...

Bonobo chimpansees:
Alle grote apensoorten (de familie van dieren waarbij wij als mens ook toebehoren) hebben homoseks. Maar de bonobo chimpansee, het meest aan de mens verwant, is het meest biseksueel van alle apensoorten. Ruim 60% van alle bonobo seks gebeurt tussen twee vrouwtjes.

Diepzee inktvissen:
In 2011 ontdekten wetenschappers biseksueel zijn. Uit twintig jaar durend onderzoek met onbemande onderzeeërs blijkt dat de soort Octopoteuthis deletron het zowel met mannetjes als vrouwtjes doet.

Dolfijnen:
Dolfijnen zijn homo haaien klinkt het wel eens, maar er zit iets van waarheid in. Jonge mannelijke dolfijnen paren erg vaak met andere jonge mannelijke dolfijnen, en velen van hen paren zelfs nooit met vrouwtjes. En vrouwtjes dolfijnen gebruiken vaak hun snuit om de genitale van andere vrouwtjes dolfijnen te stimuleren tijdens het zwemmen. De soort Amazone dolfijnen hebben dan weer vaak groepsseks, ze leven in groepjes van drie of vijf, meestal mannetjes, soms ook met twee vrouwtjes bij, ze gebruiken vaak hun snuit en flippers voor zowel groepsseks als het tegen elkaar wrijven van elkaars genitale.

Flamingo's:
In een Britse dierentuin woont al jaren een mannetjes koppel dat samen al meerdere kuikens heeft opgevoed. Normaal zouden flamingo's niet monogaam zijn maar deze twee mannetjes willen niet van elkaar wijken. Zelfs nadat men hen meermaals probeerde te scheiden en ze voorstelden aan vrouwtjes wilden beide mannetjes niet zonder elkaar verder. Ook in de natuur zou homoseksueel gedrag bij flamingo's meer dan eens voorkomen al dan niet tijdelijk.

Giraffen:
Homoseks onder giraffen werd uitvoerig besproken in een boek uit 1999. Daarin staat onder anderen dat 9 van de 10 paringen voor komen tussen twee mannetjes. Meer dan de helft van de giraffen zou regelmatig homoseks hebben, net als bij olifanten gaat het vaak om jonge dieren die met elkaar oefenen omdat heteroseks nogal gevaarlijk is bij grote dieren en onervarenheid kan ongelukken veroorzaken wat niet gebeurt wanneer twee mannetjes die even sterk zijn met elkaar paren.

Gorilla's:
Wanneer een mannelijke gorilla zeven jaar oud is wordt hij verstoten door de groep. Deze mannetjes zoeken uit eenzaamheid elkaar op en meer dan 21% van hen heeft dan seksueel contact met elkaar. Het juiste aantal is moeilijk te bepalen omdat hierover nog meer onderzoek moet worden gedaan.

Hagedissen
Sommige hagedissen zijn in staat om te paren zonder seks. Hun embryo's moeten niet bevrucht worden om zich te kunnen ontwikkelen (andere reptielen zoals gekko's, boa constrictors en de komodo varaan kunnen dit ook. Maar dat wil niet zeggen dat hagedissen nooit seks hebben. Vrouwelijke wipstaart hagedissen hebben vaak seks met andere vrouwtjes om de ei productie op gang te brengen, waarbij degene die een ovulatie heeft, de rol van vrouwtje op zich neemt, maar wanneer het hormoon level weer daalt wordt de rol van dat vrouwtje een mannenrol.

Laysana albatros:
Bij deze albatrossensoort bestaat een derde van alle paartjes uit twee vrouwtjes. Deze lesbische koppeltjes kunnen de voortplantingskansen van beide vrouwtjes vergroten. Ze kunnen namelijk allebei vreemdgaan met een mannetje, en vervolgens het nageslacht samen opvoeden. In een populatie met meer vrouwtjes dan mannetjes is dat een handige strategie die niet alleen de kans op nageslacht vergroot, maar ook de overlevingskans ervan.

Olifanten:
Wanneer men weet dat mannetjes en vrouwtjes olifanten apart leven is het niet verbazend dat er onder deze diersoort veel homoseksualiteit voorkomt. De olifanten gemeenschap hebben als regel dat wanneer mannetjes oud genoeg zijn ze de kudde moeten verlaten. Vaak vormen dan twee of drie mannetjes een groep waarbij de homoseksuele relaties vaak vele jaren kunnen blijven duren. En ondanks hun grote zijn olifanten erg tedere minnaars. Daarnaast is het zo dat bij olifanten de heteroseksuele paring zo ingewikkeld is, dat bullen de verschillende voorbereidende handelingen en de daad zelf al van jongs af aan onderling moeten oefenen willen ze het als volwassenen klaar kunnen spelen. Het bespringen van een vrouwtje ter oefening is bij veel soorten te levensgevaarlijk voor de jonge mannen, want wordt door de volgroeide mannen ernstig afgestraft. Homoseksueel gedrag wordt ook ter verzoening na een conflict waargenomen bij olifanten.

Pinguïns:
Homoseksualiteit bij pinguïns is al vele jaren bekend. De eerste ontdekking van homoseksualiteit gebeurde bij keizerpinguïns zo'n honderd jaar geleden. Maar de onderzoekers waren toen zo gechoqueerd dat ze de informatie geheim hielden. Maar ondertussen zijn al jaren de verhalen bekent van homo pinguïn koppeltjes waarvan het bekendste koppeltje Silo en Roy uit de Zoo van New York, waarover zelfs een kinderboekje is geschreven.

Rendieren:
Bij rendieren gebeurt er vaak iets opmerkelijks. Sommige mannetjes proberen er uit te zien als een vrouwtje om zo het dominante gevecht tussen twee mannetjes, dat altijd vooraf gaat aan de paringstijd, en draait om de wet van de sterkste, te ontvluchten. Sommige mannetjes doen zich dus voor als vrouwtjes en kunnen zo ongemerkt paren met een vrouwtje zonder daarbij te moeten vechten met een ander mannetje.

Schapen:
Ongeveer 1 op 10 mannelijke schapen doet aan homoseks. Sommige doen daarbij aan anale seks, anderen krijgen een orgasme door de penis over de andere zijn staart te wrijven. In 2003 bleek uit onderzoek dat er een verschil is tussen het brein van een homo schaap en het brein van een hetero schaap. Volgens onderzoekers zijn schapen de enige diersoort waarbij homoseksualiteit blijvend is, terwijl het bij de meeste andere dieren om tijdelijk gedrag gaat.

Vale Gieren:
In de jaren 90 kwam het verhaal van Dashik en Yehuda naar buiten. Twee mannetjes vale gieren uit de Zoo van Jeruzalem die samen een nest bouwden. De verzorgers gaven het homo koppeltje een nep ei om uit te broeden en vervingen het later door een verstoten kuiken. De twee gieren werden perfecte ouders, voedden het kuiken, zorgden er voor dat hij niet uit het nest viel en leerden hem vliegen. Het geluk van het koppeltje bleef wel niet duren want later eindigden beide dieren met een vrouwtje.

Zeepaardjes:
Bijna alle zeepaartjes zijn biseksueel. Enkel de soort Britse spiny seahorse is heteroseksueel en monogaam. Wetenschappers ontdekten dat 37% van de zeepaartjes seks heeft met partners van hetzelfde geslacht. Big bellied zeepaardjes zijn dan weer altijd biseksueel maar verkiezen altijd een partner van hetzelfde geslacht boven een partner van het andere geslacht.

Zebravinken:
Deze vogeltjes zijn van nature supermonogaam. Maar wetenschappers ontdekten dat sommigen van hen kiezen voor een monogame relatie met een partner van hetzelfde geslacht. In 2011 deed men een onderzoek: de onderzoekers zetten enkele mannelijke zebravinken samen en keken wat er gebeurde. De helft van de vogels koos uiteindelijk voor een ander mannetje als partner. Daarna zetten de onderzoekers er enkele vrouwtjes bij. Van de acht mannetjes die een relatie hadden met een ander mannetje waren er vijf die totaal geen aandacht aan de vrouwtjes besteedden, ze richten zich enkel op hun mannelijke partner. Bij vogels komen koppeltjes van hetzelfde geslacht het meest voor. Bij maar liefst 130 vogelsoorten is bekent dat homoseksualiteit er vaak voorkomt, daarmee zijn ze de koplopers van alle diersoorten.

Zwarte zwanen:
Zijn overwegend monogaam toch komen er ook veel paartjes van hetzelfde geslacht voor vooral onder mannetjes, ze maken samen een net nemen er tijdelijk een vrouwtje bij tot die een ei heeft gelegd en broeden dan samen zonder het vrouwtje het ei uit en voeden samen het kuikentje op. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de zwarte zwanen homoseksueel is ook deze koppeltjes blijven voor het leven samen.

Travestieten:
Dat homo of lesbisch zijn bij dieren voorkomt is al langer geweten. Maar dat er ook travestieten in de dierenwereld bestaan, dat weet men nog niet zo lang.
Heren die zich voordoen als dames, het komt op allerlei plaatsen in het dierenrijk voor. Meestal is dat maar tijdelijk. Dan gaat het om mannetjes die nog te jong zijn om succes te hebben in de strijd om de vrouwen. Als je niet kunt winnen, is het ook niet handig om agressie uit te lokken van stoere kerels, dus het nut van dit fenomeen ligt voor de hand. En wie weet kun je dan in een onbewaakt ogenblik toch even een vluggertje maken.

Maar er zijn ook diersoorten waarbij travestieten blijvertjes zijn. Zo is er de Amerikaanse mestkever waarbij er drie soorten mannetjes voorkomen. Een van die types lijkt net een vrouwtje en gedraagt zich ook zo. Tot de grote, bazige mannen even niet opletten, natuurlijk.

Zo krijgt hij nageslacht zonder energie in gevechten te hoeven steken. Deze tactiek is zo succesvol, dat er een stabiel evenwicht is ontstaan tussen de drie mannentypen. Tot welk type een keverbaby uitgroeit, is genetisch vastgelegd.

Ook onder Kemphanen komt dit voor. Men dacht altijd dat er twee typen mannetjes waren maar na onderzoek bleek er ook een derde te bestaat. Deze exemplaren lijken zo veel op de vrouwtjes, dat ze ondanks tientallen jaren intensief onderzoek nooit waren opgevallen. De gevleugelde travestieten gaan dan ook zo ver in hun imitatie, dat ze zich zelfs gewillig laten dekken door de duidelijk herkenbare mannen. Maar intussen hebben deze stiekemerds wel extra grote testikels, om de zeldzame keren dat ze zelf een vrouwtje weten te dekken zo effectief mogelijk te laten zijn. Deze vrouwelijke kemphanen waren even de enige vogels op de lijst van dierentravestieten, maar na onderzoek kregen ze al gauw gezelschap van de bruine kiekendief, een roofvogel. Vier op de tien mannetjes waren travestieten.

Bij de kiekendief zijn de mannetjes te herkennen aan hun grijze vleugelranden en staartveren, terwijl vrouwen voornamelijk bruin zijn, met een crème kleurige kruin en hals. Travestieten lijken als twee druppels water op vrouwen, alleen zijn ze wat kleiner en lichter. Hoewel ze paartjes vormen met vrouwtjes, is hun gedrag verder ook behoorlijk vrouwelijk. Bij een experiment met nepvogels bleek dat gewone mannetjes vooral agressief reageerden op andere gewone mannetjes, en niet op travestieten vogels. Deze vielen zelf nooit een gewoon mannetje aan, maar werden wel agressief van een ander travestiet vogel of vrouwtje. Het niet-aanvalsverdrag van de twee typen mannetjes had wel gevolgen voor de territoria: twee nesten met een gewoon mannetje lagen gemiddeld ruim 700 meter uit elkaar, terwijl travestieten gemiddeld maar 400 meter van een gewone man nestelden.

Bron: eigen berichtgeving - 2013

Dit bericht is gepost op 23 June, 2013 en 10343 keer gelezen.