Nederlandse holebi's vaker slachtoffer van criminaliteit, en aanvaarding holebi jongeren kan beter.Uit Nederlands onderzoek blijkt dat homo's zich vaak niet alleen onveiliger voelen, maar ook daadwerkelijk vaker slachtoffer zijn van criminaliteit dan heteroseksuelen. Ook voelen holebi's zich vaker respectloos behandeld door hetero's. Uit een ander onderzoek blijkt dat de acceptatie van Nederlandse holebi jongeren beter kan.

Drie op de tien homoseksuelen had vorig jaar te maken met criminaliteit, van de hetero's deed ongeveer 20 procent vorig jaar aangifte van een strafbaar feit. Homo's hebben twee keer zo vaak met geweld te maken. Vandalisme en vermogensdelicten, zoals diefstal en inbraak kwamen bij homoseksuelen anderhalf keer vaker voor. 30 procent van de lesbiennes voelt zich in haar eigen wijk wel eens onveilig, tegenover 22 procent van de heterovrouwen. Van de homoseksuele mannen voelt 22 procent zich onveilig, tegenover 13 procent van de hetero's. Dat blijkt uit de Nederlandse Veiligheidsmonitor 2012 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS vroeg vorig jaar voor het eerst specifiek naar de de veiligheidsbeleving van homoseksuelen.

Uit een ander bericht blijkt dat de acceptatie van holebi jongeren beter kan. Van de jongeren die zelf homo, bi of lesbisch zijn, geeft 73 procent aan dat het goed gesteld is met de homo-acceptatie in Nederland. Toch kan er nog veel verbeteren; een meerderheid (59%) stelt dat het een probleem is om in het openbaar je geaardheid te laten zien. Bijna zes op de tien jongeren (58%) voelen zich ook niet vrij om op straat overal hand in hand te lopen met hun partner. De homo-acceptatie blijft vooral op middelbare scholen achter, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Men ondervroeg 700 jongeren die bi, lesbisch of homoseksueel zijn. Meer dan de helft (56%) van deze jongeren geeft aan dat ze het afgelopen jaar hun gedrag wel eens aangepast hebben om negatieve reacties over hun geaardheid te voorkomen. Dit vooral in het openbaar en tijdens het uitgaan. Bijna vier op de tien (36%) zijn het afgelopen jaar minstens één keer uitgescholden of nageroepen vanwege hun geaardheid. EenVandaag ondervroeg ook 1.650 jongeren die hetero zijn. Volgens acht op de tien hetero jongeren (81%) is het goed gesteld met de homo-acceptatie in Nederland; 18 procent stelt van niet. Jongeren geven zichzelf gemiddeld een 8,4 als ze gevraagd wordt hoe homotolerant ze zelf zijn.

In 2011, vlak voor de verplichte 'homolessen' op de middelbare school werden geïntroduceerd, onderzocht EenVandaag onder ruim 500 scholieren hoe het gesteld was met de homo-acceptatie op middelbare scholen. Eén op de vijf leerlingen (21%) zei toen dat het hiermee slecht gesteld was; nu anderhalf jaar later is dat percentage nauwelijks veranderd. In 2011 stelde 64 procent van alle leerlingen dat het moeilijk moest zijn voor medescholieren om op hun school uit de kast te komen; op dit moment is dat nog steeds 64 procent.
Een scholier verwoord het als volgt: 'De ingevoerde voorlichting voor de onderbouw wordt belachelijk gemaakt en 'homo' is één van de meest gebruikte scheldwoorden. Enkele docenten (of het hun vak is of niet) besteden aandacht aan dit onderwerp. Het merendeel echter niet of nauwelijks.' Ook beoordeelt nu één op de drie (31%) scholieren het klimaat op school als homo-onvriendelijk. De leerlingen die zelf homo, bi of lesbisch zijn geven zelfs in meerderheid aan dat er een homo-onvriendelijke sfeer heerst op hun school. In een reactie laat minister Bussemaker weten dat het klopt dat de acceptatie onder jongeren beter kan en moet. Philip Tijsma van het COC roept de minister op een ambitieuzer beleid in te zetten, om met name de situatie op middelbare scholen te verbeteren. "Opnieuw blijkt nu dat er zeer serieuze problemen zijn romdom de homo-acceptatie op middelbare scholen. Aanvullende maatregelen zijn nodig: de Onderwijsinspectie moet er echt op gaan toezien dat de verplichte lessen ook ingevoerd worden. Dat moeten ze prioriteit geven," aldus Tijsma. Over dit onderzoek: Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit circa 8.500 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 13 tot 15 mei 2013, deden 2.415 jongeren mee. Hiervan zijn 694 jongeren homo, lesbisch of bi-sekuseel. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

EEN GREEP UIT HET OVERIGE NIEUWS:
NEDERLANDS KOPPEL BLIJFT LAST HEBBEN VAN HOMOFOBE BUREN
UZ GENT: HORMOON BEHANDELING VOOR TRANS PERSONEN IS VEILIG - EN BOVENDIEN NUTTIG VOOR ANDERE ZAKEN
REGIONALE AFDELING VAN EXODUS GAAT DOOR MET HOLEBI'S GENEZEN
AMERIKAANSE ORGANISATIE VAN ARTSEN WIL EINDE HOMO BLOED VERBOD
RUSSISCHE KINDEREN MOGEN NIET WORDEN GEADOPTEERD DOOR HOLEBI'S UIT BINNEN- EN BUITENLAND WEL DOOR HETERO'S
GROEP STOERE ANTI MISDAAD BENDE GAAT HOLEBI'S BESCHERMEN IN NEW YORK
VTM WILDE PAUL DE LEEUW IN QUIZJES STOPPEN - HIJ WIL ZELF IN BELGIE BLIJVEN MET... + FOTO COLLAGE
UNIEK: BRITSE MOSKEE VERWELKOMT VROUWEN EN HOLEBI'S
HETERO DAAGT FITNESS VOOR RECHTER NA UITGLIJDEN OVER VERDACHTE WITTE VLOEISTOF EN STEEKT SCHULD OP HOMO'S
ITALIAANSE FASCISTEN CREERDEN EERSTE HOMO GEMEENSCHAP OP EEN EILAND
MAAK KENNIS MET EEN HOMO TIENER DIE EEN REVOLUTIONAIRE KANKERTEST ONTWIKKELDE
ZANGERES CHER TOP ACT OP HOLEBI PRIDE
MENSENRECHTENCOMITE WIL DAT HOMOSEKSUALITEIT TERUG ALS MENTALE ZIEKTE WORDT OMSCHREVEN

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bronnen: rtlnieuws.nl, telegraaf.nl en eenvandaag.nl

Dit bericht is gepost op 24 June, 2013 en 2916 keer gelezen.