Turkse transgender pride kreeg steun van anti Erdogan demonstranten.
Zondag ging in Turkije de vierde editie door van de Transgender Pride parade die dit jaar plots omgetoverd werd in een protest van solidariteit in Gezi Park. Vele politici en andere mensen, hetero en holebi voegden zich bij de transgender optocht, omstanders applaudisseerde luid. En er zwaaiden tal van holebi en transgender vlaggen.

De Turkse transgender gemeenschap hield zijn optocht in Istanbul afgelopen zondag voor de vierde jaar op rij. In Gezi park kregen de transgenders bijval van protesteerders, politiekers en vele anderen. Er werden boodschappen geroepen als 'Overal is Taksim, overal is verzet', en 'dit is nog maar het begin, de strijd gaat voort,' vele anderen riepen ook 'Stop transfobie en holebi's bestaan ook in Turkije'. De demonstranten hadden geen toestemming voor een optocht maar kregen wel steun van Sezgin Tanrikuli en Binnaz Toprak, afgevaardigden van de opositie party Republican People's Party en de Turkse actrice Fusun Bemiral.

Binnaz Toprak diende eerder een wetsvoorstel in om holebi's en transgenders te beschermen tegen discriminatie maar dat werd toen weggestemd door de Islamitische regerende partij Justice and Development Party geleid door eerste minister Tayyip Erdogan, die het voorstel een verdediging van immoraliteit noemde. Holebi's en transgenders voeren al geruime tijd mee protestacties tegen de president Erdogan, en het was dan ook niet verwonderlijk dat op het moment dat transgenders hun optocht hielden ze bijval kreeg van de andere protesteerders en demonstranten van op het Taksimplein. Veel holebi's en transgenders lieten al weten dat ze regelmatig het doelwit waren van pesterijen door de politie.

Volgende zondag gaat de Gay Pride door die dezelfde route zal nemen als de Transgender Pride. Het is zeer waarschijnlijk dat ook de Gay Pride bijval zal krijgen van de demonstranten tegen Erdogan. Amnesty International waarschuwde de Turkse overheid al om de Gay Pride niet te verbieden of te stoppen nadat die had laten weten niet tolerant te zullen zijn. De Turkse holebi en transgender gemeenschap strijd al jaren voor aanvaarding en respect. De afgelopen jaren werd de Gay Pride niet meer verstoord wat al een grote vooruitgang is in het land. Toch is het nog altijd niet eenvoudig om openlijk holebi of transgender te zijn in Turkije. De Turkse holebi's en transgenders verenigen zich tegenwoordig voornamelijk via sociale media en proberen vandaar uit sterker te worden en meer gelijke rechten te eisen Er heerst nog veel homofobie in het land. Zolang de protesten aanhouden tegen Erdogan zullen de Turkse holebi's en transgenders massaal blijven mee betogen en protesteren.


holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 24 June, 2013 en 3012 keer gelezen.