Amnesty International klaagt extreme holebi fobie in Afrika aan.Afrikaanse landen moeten hun antihomowetten afschaffen, omdat ze gevaarlijk zijn. Dat stelt Amnesty International in een rapport dat de mensenrechtenorganisatie dinsdag publiceerde. Momenteel is homoseksualiteit in 38 van de in totaal 49 landen ten zuiden van de Sahara een misdaad waar wettelijke straffen op staan. In vier van die landen kunnen homoseksuelen de doodstraf krijgen.

Homofobie in Afrika ontstond in de koloniale tijd. Daarvoor accepteerde de Afrikaanse bevolking relaties en seksuele handelingen tussen twee mannen of twee vrouwen. Maar Westerse machten moedigden Afrikanen tijdens de kolonisatie aan om relaties en seks tussen mensen van hetzelfde geslacht te verwerpen. De overheersende machten stelden wetboeken in, waarin onder andere bepalingen over seksueel gedrag stonden. Dit waren de eerste antihomowetten in Afrika. Op dit moment worden holebi's enkel aanvaard in Zuid Afrika waar ook het homo-huwelijk legaal is. Toch heerst er ook in Zuid Afrika nog veel homofobe en zijn er veel gewelds delicten tegen holebi's. Amnesty registreerde zeven dodelijke verkrachtingen van holebi's (waaronder vijf lesbiennes) in 1 jaar tijd, vermoedelijk is het aantal veel hoger, In andere Afrikaanse landen is het vaak allemaal nog veel erger. Openlijke holebi's riskeren enerzijds te worden vermoord door hun eigen familie anderzijds te worden opgesloten in de gevangenis. "Wetten die relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar maken of ze nu geÔmplementeerd worden of niet geven de indruk dat holebi's en transgenders misdadigers zijn zonder rechten. Dit creŽert een klimaat van angst en straffeloosheid", zegt Amnesty International. "Deze verwerpelijke wetten moeten worden ingetrokken en de mensenrechten van alle Afrikanen moeten worden gegarandeerd en gerespecteerd."

Het rapport dat vandaag werd voorgesteld draagt de titel: Making love a crime, en analyseert de invloeden van de anti holebi wetten in Afrikaanse landen. Uit het rapport blijkt onder andere dat holebi's regelmatig worden gearresteerd en vaak een celstraf krijgen zonder proces. Afrika worstelt met homoseksualiteit. Op een continent dat deels door de islam, maar nog veel meer door het christendom wordt gedomineerd, is dat niet zo vreemd. Vooral de anglicaanse kerk heeft grote invloed in Afrika. Die dreigde in Afrika zelfs te splitsen door
fanatieke homofoben. Ironisch genoeg heeft juist de in Oeganda geboren Britse aartsbisschop John Sentamu fel uitgehaald naar de anti-homowet in zijn geboorteland. Volgens de hoofdredacteur van het Afrikaanse magazine Zam die ook een website voor Afrikaanse holebi's heeft is homofobie in Afrika een politiek spel binnen de kerk. De kerkleiders willen af van de bemoeienis vanuit het Westen en verzetten zich tegen elke vorm van emancipatie vanuit de anglicaanse kerk in Engeland en de episcopale kerk in Amerika die holebi's verwelkomen en aanvaarden. Volgens Afrikaanse kerkleiders is men in het Westen de weg kwijt en willen ze niets meer te maken hebben met de afdelingen van de anglicaanse kerken in Engeland en de VS die wťl openstaan voor holebi's.

Politieke en religieuze oppositie tegen de rechten van holebi's wordt steeds meer zichtbaar en hoorbaar. In sommige Afrikaanse landen storten politieke leiders zich op het zwart maken van holebi's en transgenders in een poging de aandacht af te leiden van de beroerde mensenrechtensituatie in hun land, die vaak gekenmerkt wordt door verregaande discriminatie, geweld tegen vrouwen, corruptie en gebrek aan mediavrijheid. Ook media wakkeren vaak vijandigheid en geweld aan tegenover mensen die niet voldoen aan de heteroseksuele normen. Het Oegandese Rolling Stone-magazine publiceerde in 2010 op de cover een foto van holebi-activist David Kato met als titel 'Hang hem op'. Een maand later werd Kato vermoord teruggevonden in zijn huis. "Het is hoogtijd dat Afrikaanse landen stoppen met het demoniseren van holebi's en transgenders. Mensenrechten zijn er voor iedereen. De Afrikaanse autoriteiten moeten erkennen dat homofobie een mensenrechtenkwestie is en holebirechten integraal deel uitmaken van de strijd voor mensenrechten", besluit het Amnesty-rapport. Amnesty zegt ook dat sommige westerse landen en conservatieve organisaties "homohaat in Afrika juist ondersteunen en promoten". Tot slot zei Amnesty dat President Obama zijn trip door Afrika moet gebruiken om zich uit te spreken tegen de homofobe wetten, wat hij zeker zal doen.

EEN GREEP UIT HET OVERIGE NIEUWS:
GEZOCHT HOLEBI, TRANS, HETERO DIE ZICH WILLEN INZETTEN VOOR DUIZENDEN BUITENLANDSE HOLEBI'S DIE NAAR ANTWERPEN KOMEN
TURKSE TRANSGENDER PRIDE PARADE KREEG STEUN VAN DUIZENDEN ANTI ERDOGAN DEMONSTRANTEN
EUROPESE UNIE VERSTERKT HOLEBI, TRANS EN INTERSEKSE PERSONEN BELEID
NEDERLANDSE HOLEBI'S VAKER SLACHTOFFER VAN CRIMINALITEIT, EN AANVAARDING VAN HOLEBI JONGEREN KAN BETERHUIS MET HOLEBI REGENBOOG KLEUREN VLAK OVER HUIS VAN HOMOFOBEN HIELD EERSTE HOLEBI HUWEIJK + VIDEO
MARINE VETRAAN WINT MR GAY USA EN ZAL ZIJN LAND VERTEGENWOORDIGEN TIJDENS DE MR GAY WORLD VERKIEZINGEN IN ANTWERPEN
REGIONALE AFDELING VAN EXODUS GAAT DOOR MET HOLEBI'S GENEZEN
GROEP STOERE ANTI MISDAAD BENDE GAAT HOLEBI'S BESCHERMEN IN NEW YORK
UZ GENT: HORMOON BEHANDELING VOOR TRANS PERSONEN IS VEILIG - EN BOVENDIEN NUTTIG VOOR ANDERE ZAKEN
VTM WILDE PAUL DE LEEUW IN QUIZJES STOPPEN - HIJ WIL ZELF IN BELGIE BLIJVEN MET... + FOTO COLLAGE

MEER NIEUWS: KLIK HIER


holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 26 June, 2013 en 3149 keer gelezen.