Je leest:

2 historische uitspraken rond het homohuwelijk in de VS.Update van deze middag in vernieuwd nieuws bericht:

Het Amerikaanse Hooggerechtshof hof moest vandaag oordelen over twee belangrijke zaken betreffende holebi's. Ze moest zich uitspreken over de DOMA (Defense of Marriage) act en over Proposition 8 uit de Amerikaanse staat Californie. Omtrent deze laatste hoopte men dat het hof zou oordelen dat het homohuwelijk federaal zou worden erkent wat zou betekenen dat het homohuwelijk legaal zou worden in de gehele VS.

De uitspraak rond de DOMA kwam er in de late middag en werd meteen een historische uitspraak. Het hof oordeeelde met 5 tegen 4 dat de DOMA ongrondwettelijk is. Een grote overwinning voor Amerikaanse holebi koppels. De uitspraak maakt nu dat gehuwde homo en lesbische koppels dezelfde voordelen van de federale overheid zullen krijgen gelijk aan die van gehuwde hetero koppels. Het gaat daarbij om belastingvoordelen, pensioenrechten, gezondheidszorg enz... Daarnaast liepen onder de DOMA act holebi koppels waarvan ťťn afkomstig uit het buitenland het risico dat hun partner zou worden gedeporteerd, ook wanneer ze een samenlevingscontract hadden of waren gehuwd. Omdat de DOMA act het huwelijk beschreef als enkel mogelijk tussen man en vrouw en holebi koppels die in de staten zijn gehuwd waar dat is toegestaan niet erkend werden door de federale overheid en de DOMA act. Dat is nu geschiedenis. President Obama die meermaals aandrong tot de afschaffing van de DOMA twitterde het volgende: 'Today's DOMA ruling is a historic step forward for #MarriageEquality. #LoveIsLove'

Betreffende Proposition 8 besliste het Hooggerechtshof dat het geen uitspraak kon doen en dat het enkel de zaak is van Californie, omdat daar eerder al was geoordeeld dat Proposition 8 ongrondwettelijk is. Daartegen was door enkele partijen een zaak aangespannen, maar het Hooggerechtshof stelde dat de klagers niet het recht hadden om de uitspraak van de lagere rechtbank te betwisten en weigert zich erover uit te spreken. In de praktijk wil dat zeggen dat de uitspraak van de lagere rechtbank overeind blijft en dat het verbod op homohuwelijken in dus geschrapt blijft en dat holebi's opnieuw kunnen trouwen in de staat CaliforniŽ. Holebi's kunnen nu eindelijk na een strijd van 9 jaar opnieuw trouwen in CaliforniŽ. Twaalf staten en het District of Columbia hebben het homohuwelijk erkend in de VS en in CaliforniŽ zijn 18.000 homokoppels getrouwd in de korte periode dat het daar was toegestaan (anno 2004). Men had gehoopt dat het hof ook zou oordelen dat een verbod op het homohuwelijk in andere Amerikaanse staten ongrondwettelijk is maar dat gebeurde dus niet. 38 Amerikaanse staten hebben op heden een wet die het homohuwelijk verbied. Holebi's mogen trouwen in de staten: Massachusetts, Connecticut, Iowa, Vermont, New Hampshire, New York, Washington, Maine, Maryland, Delaware, Rhode Island, Minnesota en het District of Columbia en als dertiende staat nu ook Californie.

Extra info:
De gescbiedenis van Propsoition 8
Het begon in 2004 toen de burgemeester van San Francisco, hoewel dit in strijd was met de wet, vierduizend huwelijks licenties uitreikte aan homo en lesbische koppels. In augustus van dat jaar oordeelde het Hooggerechtshof van CaliforniŽ dat de burgemeester niet de bevoegdheid had om de wet te omzeilen, en verklaarde alle tot dan toe gesloten homohuwelijken ongeldig. In december van dat jaar werd er een wetsvoorstel ingediend bij de wetgevende macht van CaliforniŽ die het homohuwelijk zou legaliseren. In augustus 2005 werd het voorstel met 41 stemmen vůůr en 35 tegen aangenomen. Toenmalig gouverneur Arnold Schwarzenegger sprak toen zijn veto uit waardoor de wet niet van kracht ging. Hij motiveerde de afwijzing met een referendum uit 2000 waarin een meerderheid van de stemgerechtigden het homohuwelijk afwees. In 2008 besliste het Californische hooggerechtshof dat het homohuwelijk voortaan toch legaal was. Maar vijf maanden later besliste een meerderheid van de bevolking door middel van Proposition 8 dat het homohuwelijk illegaal was en liet men in de wet opnemen dat het huwelijk enkel kon worden voltrokken tussen een man en een vrouw. In 2010 werd in een rechtszaak deze grondwetswijziging door holebi activisten gewonnen waardoor de grondwetswijziging vernietigd moest worden. Maar dat ging opnieuw niet door omdat tegenstanders meteen in hoger beroep gingen, en wonnen, omdat de rechter in deze uitspraak zelf homo was. In 2012 oordeelde het Hof van Beroep dat het tegen de grondwet van de staat was om trouwrechten voor holebi's te verbieden. Maar tegenstanders stapten naar het Hooggerechtshof dat vandaag een uitspraak deed.

EEN GREEP UIT HET OVERIGE NIEUWS:
AMNESTY KLAAGT EXTREME HOMOFOBIE IN AFRIKA AAN
EUROPESE UNIE VERSTERKT HOLEBI, TRANS EN INTERSEKSE PERSONEN BELEID
TURKSE TRANSGENDER PRIDE PARADE KREEG STEUN VAN DUIZENDEN ANTI ERDOGAN DEMONSTRANTEN
NEDERLANDSE HOLEBI'S VAKER SLACHTOFFER VAN CRIMINALITEIT, EN AANVAARDING VAN HOLEBI JONGEREN KAN BETER
MARINE VETRAAN WINT MR GAY USA EN ZAL ZIJN LAND VERTEGENWOORDIGEN TIJDENS DE MR GAY WORLD VERKIEZINGEN IN ANTWERPEN
HUIS MET HOLEBI REGENBOOG KLEUREN VLAK OVER HUIS VAN HOMOFOBEN HIELD EERSTE HOLEBI HUWEIJK + VIDEO
GROEP STOERE ANTI MISDAAD BENDE GAAT HOLEBI'S BESCHERMEN IN NEW YORK

MEER NIEUWS: KLIK HIER

holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 26 June, 2013 en 2739 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 september 2020 - L-Week (30/09 - 04/10)
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium
03 november 2020 - Holebi+ Filmfest (tot 27/11)

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Lesbisch koppel uren lang nageroepen in Gent, van aan de Graslei tot aan hun huis.

 

Zevende West-Vlaamse plaats komt met twee regenboogzebrapaden + lijstje.

 

Mogelijk sluit Ruislede zich aan bij bijna 10 Vlaamse gemeenten & steden tegen anti holebi & trans houding in Polen.

 

CD&V politicus wil bescherming van holebi's tegen homohaat en beschuldigd Vlaams Belang van Pink washing + video.

 

Nog dit jaar Vlaams onderzoek naar geweld tegen holebi's & transgenders, en Brussel zet strijd verder.

 

Homofobe jongeren uit Genk veroordeeld van enkele maanden tot vijf jaar celstraf en geldboete.

 

Ook holebi's en transgenders kunnen slachtoffer worden van verspreiding naakt beelden en wraakporno + nuttige links

 

Belgian PrideFestival (12 tot 29 september), met aangepast (online) programma.

 


Buitenlands nieuws

Ouders van holebi of transgender+ kind minder supportief dan twintig jaar geleden (+ nuttige links).

 

23 september Bisexuality Visibility Day: met welke vooroordelen hebben biseksuelen te maken.

 

Restaurant met enkel transgender personeel groot succes.

 

Holebi's en transgenders riskeren meer dan doodstraf in Iran.

 

Holebi en transgender kinderen zijn kinderen van God, aldus paus.

 

Grootste Amerikaanse politieke voorvechtster holebi transgender en vrouwen rechten overleden.

 

Eindelijk een land dat opkomt voor transgenders in plaats van te komen met anti wet.

 


Showbizz & Sport

Controverse rond The Ellen Show heeft tot nu toe geen invloed op goede kijkcijfers + video.

 

Holebi & transgender winnaars op de Primetime Emmy Awards + 2 video's

 

RuPaul schrijft geschiedenis met vijfde Emmy overwinning en herdenkt Chi Chi DaVayne in speech + video.

 

Frans Belgische film met transgender thema onder vuur, maar niet waarvoor je denkt.