Wat velen niet weten: eerste Amerikaans homo koppel trouwde legaal in 1973Vorige week verwierp het hoogste hof in de VS de Doma (Defense of Marriage) act, die het huwelijk definieerde als zijnde een verbintenis enkel mogelijk tussen man en vrouw. Dat wil zeggen dat de homohuwelijken die nu reeds zijn afgesloten in de VS federaal worden erkent, evenzo de huwelijken die nog volgen in de staten waar dat is toegestaan. De eerste staat die het homo-huwelijk legaliseerde was Massachusetts in 2004. Maar wat velen niet weten is dat het eerste legale homo-huwelijk in de VS 40 jaar geleden werd voltrokken.

In 1973 zei homo rechtenactivist Jack Baker dat het een kwestie van tijd zou zijn eer het homo-huwelijk legaal zou zijn. Jack zei ook dat hij en zijn vriend Michael McConnell spoedig zouden gaan trouwen. Niemand geloofde hen. Toch gebeurde het en dan ook nog legaal. Toe ze vier jaar samen waren deden ze voor het eerst een verzoek om te mogen trouwen en een huwelijkscertificaat te krijgen het was toen 1970. Hun vraag werd verworpen maar de mannen gaven niet op en gingen in beroep tot ze het hoogste gerechtshof bereikten. Die liet weten niet te willen oordelen over hun vraag. Maar Jack en Michael waren vastberaden en bedachten toen een slimme list. Jack veranderde zijn naam in de gender neutrale naam Pat Lyn. Een simpel plan maar het werkte, ze kregen een huwelijkscertificaat en konden hun huwelijk plannen het was toen 1973.

Jack en Michael vroegen een Methodist priester om hen te trouwen maar 24 uur voor de plechtigheid weigerde die alsnog. De mannen vonden een andere priester van dezelfde kerk, pastoor Roger Lynn die vandaag zegt dat er toen nog geen regels bestonden over het al dan niet kerkelijk inzegenen van een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Het huwelijk ging door in Minneapolis en de priester verklaarde hen man en man. Nadien kreeg de pastor wel problemen met zijn vrouw omdat zij het niet eens was met het feit dat hij twee mannen had getrouwd. De pastor kreeg enerzijds support van enkele mensen maar kreeg op een bepaald moment ook te maken met haatboodschappen waarna hij zelfs ontslagen werd door zijn kerk. Maar nadat hij in beroep ging mocht hij terug als pastor aan de slag. Tot de dag van vandaag heeft hij geen spijt dat hij toen twee mannen heeft getrouwd. Jack en Michael kregen ondertussen vanuit het hele land en zelfs vanuit de hele wereld felicitaties. Er kwamen brieven vanuit BraziliŽ en zelfs India. Het koppel woont ondertussen nog steeds in Minneapolis en ze beschouwen zichzelf als legaal getrouwd. Wat ook zo is want hun huwelijks certificaat werd nooit ingetrokken, ook al was het homo-huwelijk illegaal tot 2004.

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
2 HISTORISCHE UITSPRAKEN BETREFFENDE HOLEBI'S IN DE VS

EEN GREEP UIT HET OVERIGE NIEUWS:
TAL VAN FRANSE HOLEBI'S MOGEN NIET TROUWEN OOK AL IS HOMOHUWELIJK LEGAAL IN FRANKRIJK
NEIL PATRICK HARRIS EN VRIEND GAAN TROUWEN, EN MOGELIJK WORDEN TWEELING BRUIDSKINDJES
MEER DAN 600 MILJOEN MENSEN WONEN DAAR WAAR HET HOMOHUWELIJK LEGAAL IS
AMERIKAANS SCHRIJVER EN TV PERSOONLIJKHEID EN VRIEND GAAN TROUWEN NA UITSPRAAK OVER DOMA ACT
NIEUW BOEK - HET VERHAAL VAN EEN TRANSMAN + VIDEO
VANG EEN HOLEBI BOEK IN VLAANDEREN - LAAT HET TERUG LOS EN VOLG DE WEG DOOR BELGIE EN VERDER
VERSCHILLEN TUSSEN HET HOLEBI EN HETERO HUWELIJK
HETERO GROEP CLAIMT TROTS TE ZIJN OP GEAARDHEID EN EIST MEER RECHTEN VOOR HETERO'S
SCHOTSE HOND IS VOLWAARDIG PARLEMENTSLID EN PRO HOMOHUWELIJK

MEER NIEUWS: KLIK HIER

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 04 July, 2013 en 2553 keer gelezen.