Belgie moet zich zeker bemoeien met holebi rechten in het buitenland aldus politicus..
Column: Jan Roegiers - Wij, een voorbeeld voor Europa?

Sta mij toe van wal te steken met twee conclusies uit een onderzoek van de KULeuven dat onlangs door professor Marc Hooghe werd voorgesteld:
1. LGBT’s die getrouwd zijn, zijn gelukkiger en hebben minder negatieve psychologische symptomen, wat resulteert in een verhoging van het subjectief welbevinden;
2. In de meeste landen waar homo's en lesbiennes mogen huwen, dalen de vooroordelen van de bevolking ten aanzien van deze groep en stijgt de tolerantie.

Het Bruto Nationaal Geluk vergroten en discriminatie terugdringen dus. Alleen al deze twee conclusies zouden élke regering ter wereld er moeten toe aanzetten werk te maken van de openstelling van het huwelijk voor mensen van gelijk geslacht.” aldus Vlaams parlementslid Jan Roegiers (sp.a).

Bovenstaand stukje was het begin van een toespraak die ik 5 juli hield in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Ik was er als spreker uitgenodigd op een symposium over same-sex marriages, niet meteen een evident of populair onderwerp aldaar. Je kan je de vraag stellen of wij ons daar wel moeten gaan bemoeien met gelijke rechten voor holebi's en transgenders is dat niet hun probleem? Het antwoord op die vraag : het is onze verdomde plicht! België was tien jaar geleden immers het tweede land ter wereld, na Nederland, dat het mogelijk maakte voor koppels van gelijk geslacht om met elkaar in het huwelijk te treden. In plaats van – na deze overwinning in eigen land - onze kop in het zand te steken, moeten we net solidair en ambitieus zijn met holebi’s in andere landen en ter zake zelfs een voortrekkersrol opnemen.

De openstelling van het huwelijk sloopte in één ruk een gigantische discriminatiemuur. Het uitgangspunt van de wetswijziging was namelijk: “de gelijke behandeling van homoseksuele en heteroseksuele paren bij het huwelijk.” Bovendien werd de zichtbaarheid van homo’s en lesbiennes enorm vergroot. Er is vandaag wellicht amper een Belgische gemeente te vinden waar nog géén huwelijk tussen twee partners van gelijk geslacht heeft plaatsgevonden. Het effect op de beeldvorming, de aanwezigheid én aanvaarding van holebi's en transgenders in onze samenleving kan dan ook moeilijk worden onderschat. Dat er een brede politieke en maatschappelijke steun ontstond, is in grote mate te danken aan de niet-aflatende inzet van de holebi én transgender beweging. Dat middenveld en die vrijwilligers hadden al lang door dat steeds meer mensen van dichtbij homoseksuele koppels kenden die gelukkig samenleefden en in brede kringen van familie en vrienden als ‘gewoon’ werden beschouwd. Uiteindelijk gingen er slechts tien jaar over het moment van het eerste wetsvoorstel in 1993 – een regeling voor samenwonenden – en de definitieve openstelling van het huwelijk in 2003.

Ik kom terug op het wetenschappelijk onderzoek waar ik deze column mee begon. Uit de analyses van de antwoorden van 224.241 respondenten uit 29 Europese landen en gemeten over een periode van 10 jaar kan worden afgeleid dat wetgevende initiatieven ten voordele van gelijke behandeling van holebi's en transgenders ook effectief leiden tot grotere tolerantie tegenover deze groep. De heldere politieke boodschap is dus dat samenlevingen over het algemeen positief reageren op een dergelijke wetswijziging en dat er geen reden is – tenzij men het écht niet goed voorheeft met holebi's en transgenders – om géén werk te maken van een verdere aanvaarding van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. In Europese landen als Hongarije en Polen - met een hoge graad van homo- en transfobie – moet dus in eerste instantie werk gemaakt worden van een sterke ondersteuning van het middenveld. Maar ook politici hebben hierin een verpletterende verantwoordelijkheid. Ofwel gaan ze in dit hele aanvaardingsproces aan de kant staan, ofwel werken ze actief mee aan een beleid dat op termijn leidt tot de gelijke behandeling van homoseksuele en heteroseksuele paren.

Die tolerantie ten aanzien van holebi's en transgenders is er in ons land sinds de jaren 90 sterk op vooruit gegaan. Dat maakte dat politici relatief snel, zonder veel weerstand en met erg ruime meerderheid het huwelijk hebben opengesteld voor koppels van gelijk geslacht. Anders dan in pakweg Frankrijk werd in een tweede fase ook de ‘adoptiedrempel’ zonder noemenswaardige hindernissen genomen. Mede door de openstelling van het huwelijk en daardoor de meer zichtbare aanwezigheid van koppels van gelijk geslacht in stadhuizen en op straat, steeg de tolerantiegraad tegenover holebi's en transgenders. Belgen kijken eigenlijk al lang niet meer op bij het beeld van twee gehuwde mannen of vrouwen. Toch is de openstelling van het huwelijk géén eindpunt. Ook geen beginpunt trouwens. Wél maakt het deel uit van een lang aanvaardingsparcours van seksueleminderheden. Vooringenomenheid, discriminatie, haat en geweld tegen holebi's en transgenders zijn van alle tijden. Het terugdringen van homofobie – zeker in landen waar dit nog een groot probleem is – is dan ook een erg belangrijke opdracht. Het beginpunt ligt immers dáár: bij een tolerante en verdraagzame samenleving. Als sociaaldemocraat geloof ik in de maakbaarheid van de samenleving, dus ook in de mogelijkheid om zo een tolerante en verdraagzame samenleving te realiseren. In tolerante samenlevingen – zo blijkt – beslissen regeringen gemakkelijker tot het openstellen van het huwelijk. En de openstelling van het huwelijk zorgt dan weer voor een verder terugdringen van afkeurend gedrag tegenover holebi's en transgenders. Alleen maar winnaars dus. Wat iets meer dan 10 jaar geleden startte in Nederland en België zorgde voor een onomkeerbaar proces dat vroeg of laat in vele andere landen navolging zal krijgen. Ik hoop dat ik het nog mag meemaken dat in de hele EU mensen van gelijk geslacht met elkaar mogen huwen. Zo zie je maar: wij, een voorbeeld voor de rest van de Europa!

Jan Roegiers – Vlaams volksvertegenwoordiger sp.a

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
BELG AMBASSADE MOET HOLEBI'S IN RUSLAND ONDERSTEUNEN ALDUS POLITICI

EEN GREEP UIT HET OVERIGE NIEUWS:
CULT LEIDER VERMOORDE 4-JARIGE OMDAT DIE HOMO ZOU ZIJN
HOLEBI'S IN DE CEL OMDAT ZE GEEN KINDEREN KUNNEN VERWEKKEN
MINISTER PASCAL SMET VALT OP LATINO MANNEN
HETERO GROEP CLAIMT TROTS TE ZIJN OP GEAARDHEID EN EIST MEER RECHTEN VOOR HETERO'S
BESTE VRIENDIN VERVULDE KINDERWENS VAN BELGISCH HOMO KOPPEL
MR GAY EUROPE EN MR GAY WORLD OP KOMST + FOTO'S ALLE DEELNEMERS
JONGE BELGISCHE LESBIENNES MEER KANS OP WERK DAN HETERO VROUWEN
HETERO'S FANTASEREN OVER HOLEBI SEKS
BELG MEISJES HEBBEN HET MOEILIJKER OP SCHOOL - EN HOLEBI JONGEREN WORDEN MEER GEPEST OP SCHOOL
VANG EEN HOLEBI BOEK IN VLAANDEREN - LAAT HET TERUG LOS EN VOLG DE WEG DOOR BELGIE EN VERDER
AMERIKAANSE PROF BASKETBALSTER KOMT UIT DE HOLEBI KAST

MEER NIEUWS: KLIK HIER

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 08 July, 2013 en 3283 keer gelezen.